Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,můžete mi prosím napsat,jaký výsledek Vám vyjde v této úloze?
Na přímé silnici jsou místa A, B od sebe vzdálena 850 m. Místo B je položeno o 54,4 m výše než místo A. a) Vypočítejte velikost úhlu stoupání silnice (poté převeďte na minuty - např:3,8 stupně - na 3 stupně 50 muinut) . b) Vyjádřete stoupání v procentech.
Díky.
↑ Abraham:
Chceš vedieť, kde v pravouhlom trojuholníku je tých 850 metrov? Či je to odvesna alebo prepona? Ako to máš Ty? Pošli svoj výsledok, dobre?
↑ Abraham:
Ten uhol nie je presne 3,7°. Mne vyšiel 3.669437805...° = 3°40´10´´ (zaokrúhlene)
3,7° je 3°42´ presne
Ako sa ráta percento stúpania, to neviem. Riešený podobný príklad je tu, číslo 8.

↑ Abraham:
b)
bych viděl na 8,222 %
Podle mne je úhel 45 stupňů = 100 %
↑ Abraham:
A vy ste si v škole nič nehovorili?
Ja si myslím, že teória o percentách stúpania je taká, že percento stúpania je určené počtom metrov, o ktoré stúpne svah na 100 metrov vodorovnej dĺžky.
Takže podľa toho sa najprv zistí (pomocou Pytagorovej vety) dĺžka vodorovnej úsečky (druhej odvesny trojuholníka s preponou AB).
Potom sa napíše trojčlenka: Na celú vodorovnú dĺžku v metroch stúpol svah o 54,4m.
Na 100 m vodorovnej dĺžky stúpol svah o x m.
Jej vyriešením dostaneš percento stúpania. Mne vyšlo 6,4%.
Ale toto je bez záruky.
O uhle stúpania som už písala vyššie. Keď berieš zaokrúhlenú hodnotu 3,7° , je to 3°42´, keď kalkulačkovú, je to toľko ako som už písala.
↑ Abraham:
1.3.669438 st=3 stupně 40 minut 10 vteřin
2.8.154% Opravdu 45 stupňů=100% To vychází z toho, že tg45=1. Čili 100% stoupání je takové, že na stejné vzdálenosti (vodorovné) musíme stoupnout o stejnou vzdálenost (hodnotu,svisle)
↑ Abraham:
Veď si písal, že to má vyjsť ináč. Pýtala som sa Ťa, ako ste sa to učili v škole, možno je niečo v nejakej učebnici...
Podľa tejto stránky v stavebníctve je 45° rovné 100%, ako už navrhoval Cheop a aj Honzc, ktovie, či to platí aj na cesty...