Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Honzc:
Ten logaritmus by bol naozaj lepší pri základe 4. Potrebuje osamostatniť .
Zdá sa mi to zbytočne zdĺhavé používať prirodzený logaritmus:
Namiesto toho to ide v dvoch krokoch a jednoduchšie:
↑ musixx:
No v dnešní době je to už asi jedno.
Ale co když jsem měl, dejme tomu před 40-ti lety, vykreslit obě funkce.
Pak hodnoty přirozeného logaritmu jsem našel ve všech tabulkách, kdežto tabulky pro se hledaly těžko.
(Samozřejmě, že to šlo obejít přes vztah - což je ten "můj" výsledek)
↑ standyk:
Nevidím, že by bylo nutné dělat více složitějších kroků než děláš ty.
Zdravím vás,
ukončuji vaši plodnou debatu - pokud potřebujete pokračovat, co bylo před 40 lety, máme speciální témata - "O nás :-)" nebo "Zapomněnky". Nebo si založte vlastní téma, ve kterém pokračujte - zde, prosím, odkaz.
Máme 27 str. nevyřešených témat, pokud máte potřebu se realizovat. Děkuji vám.
-------------------------------------------
Přirozený logaritmus se bere na velmi malém okruhu typů SŠ - o tom nejlépe ví kolega ↑ marnes:. Kreslení grafu nepředpokládá znalost konkrétních hodnot.
↑ Honzc:
To bych si nedovolila ani u jednoho z vyše jmenovaných.
Můj příspěvek není adresný a vztahuje se ke všem kolegům v tématu, podobná debata není přínosem pro autora tématu. Využíla jsem přidělených Moderátorských práv.
Pokud jsou výhrady, prosím řešit s Administrátory. Děkuji.
Jelena
↑ Honzc:
Neviem teda či viac alebo zložitejších ale proste nejak som sa nestretol s tým aby sa pri týchto typoch logaritmovalo prirodzeným logaritmom. Ale ako OK každý to vie najlepšie tak ako ho to naučili - nechcem sa hádať.
PS: ten výsledný zápis mi príde jednoduchší s ale v tabuľkách sa zrejme lepšie hľadá
Takže by som to uzavrel s tým, že je to vec vkusu... :)