Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

začal bych nakreslením obrázku, pokud si to nedokážeš představit

↑ mojzija2: no, to ti teda nezávidím.
http://homen.vsb.cz/~kre40/esfmat2/kapi … la_3_3.pdf - z obrázků se dá hezky pochytit, jak to funguje.

+ ve větě 3.3.1. máš vztah, do kterého nasázíš hodnoty a vycucne ti to kýžený objem. Příjdeš na ty hodnoty?
↑ mojzija2:
V zadání se pojednává o jakési úsečce spojující body A=(2,5), B =( 4,1). Tu nakreslit do soustavy Pxy snad umíš.
Dále se tam píše o ploše mezi touto úsečkou a osou x. Pravda, to není řečeno zcela exaktně, nicméně je přirozené představit si pod ní
pravoúhlý lichoběžník AUVB, kde U, V jsou po řadě kolmé průměty bodů A, B na osu x. Tento obrazec tedy rotuje okolo osy y a tím
vznikne naše těleso. Bude částí rotačního kužele (s podstavou v rovině xz a jejím středem v počátku), z něhož bylo něco vyříznuto
a něco odříznuto.
↑ mojzija2:
Ten lichoběžní AUVB sis už nakreslil ? Nebo aspoň tu úsečku AB ?
↑ mojzija2:
Já také nevím, jestli to máš dobře. Mělo by být U=(2,0), V =(4, 0).
Dokážeš analyticky popsat (pomocí rovnic či nerovnic v proměnných x, y) obecný bod [x, y] lichoběžníka AUVB ?
Pro další postup má zásadní význam následující otázka: probírali jste trojný (=trojrozměrný) integrál ?
↑ mojzija2:
Odpověď chápu tak, že trojný integrál jste neprobírali.
V každém případě ale bude užitečné vyjádřit ten lichoběžník jako průnik čtyř polorovin - viz ↑ Rumburak:.

↑ Rumburak:
já teda nejsem moc přes matematiku, ale proč přes trojný integrál, když se neřeší žádné nestandardní útvary? Zrovna u tohohle počtáře mně to příjde zbytečné
↑ erkyl poaró:
Důvody pro trojný inegrál by mohly být dvojího druhu:
1) didaktické - učitel mohl stanovit podmínku "spočtěte trojným integrálem" - nepředpokládám, že si tazatel počítá integrály dobrovolně :-),
2) praktické - velmi často stačí analyticky popsat množinu, přes kterou se integruje, a dále už jen víceméně mechanicky pracovat
se soustavou nerovností, která tu množinu popisuje (a podle toho pak použt Fubiniovu větu nebo větu o substituci) . Mně osobně připadá
tato cesta pohodlnější než představovat si ten vzorec pro objem rotačního tělesa, modifikovat ho podle toho, která souřadnicová osa je
osou rotace, dosazovat do něj a přitom to nepoplést. Ne že bych takto postupovat neuměl, ale ve většině případů bych dal přednost
trojnému integrálu.

Rumburak napsal(a):
...velmi často stačí analyticky popsat množinu, přes kterou se integruje, a dále už jen víceméně mechanicky pracovat
se soustavou nerovností, která tu množinu popisuje (a podle toho pak použt Fubiniovu větu nebo větu o substituci) . Mně osobně připadá
tato cesta pohodlnější než představovat si ten vzorec pro objem rotačního tělesa...
S tím vším souhlasím, ALE nemyslím si, že je to pohodlnější cesta i pro tohohle tazatele, který má očividně problém s kartézskou soustavou souřadnic...
↑ Rumburak:, ↑ erkyl poaró: správná diagnoza - polovina úspěchu léčby :-)
↑ mojzija2:
Sledují, že moc velký pohyb ze Tvé strany není, kolegům děkuji za pomoc a metodické poznámky.
Pokud máš zájem svůj problém řešit, postupuj prosím následovně:
1. Ze zadání určit co je to za funkce, omezující rotující plochu, jaký je tvar rotující plochy, co vznikne při rotaci - bez použití integrálů.
2. Vyhledat vzorec pro výpočet objemu rotačního tělesa
3. Do vzorce dosadit všechno, co jsi nasbíral a integrovat.
Podej hlášení o plnění jednotlivých bodů. A jasně ("nee" - zbytečně zdržuje při čtení, "newim" odláká mou pozornost jinam)
Pomoc - lineární funkce
Já mám zájem uklízet, ale dohlédnu, zda je pohyb. Nebo se dostane pomoc od kolegů (děkuji).
↑ mojzija2:
nám s kolegou vyšlo jinak - lepší, když napíšeš celý svůj postup.
omezující přímku máš stejně?
meze a, b - stejně?
vzorec 2 z odkazu - souhlasí?
Děkuji.
OT: přidej, prosím, celý postup v tématu.
↑ mojzija2:
děkuji, nepoužíváš vzorec pro rotaci okolo osy y. Překontroluj, prosím.
↑ mojzija2:
už jsem pomohla (viz EDIT tématu) - přidej prosím svůj postup. Je to jen dosazování do vzorce, tedy půjde určitě jen o nějakou drobnost, jako bylo zde.
Označuj, prosím, témata za vyřešená, pokud tomu tak je. Děkuji.