Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, myslím, že máš chybu při zápisu té přímky BC. Místo toho, abys tam dosadil jeden z těch bodů, dosadils tam bod A, který na přímce vůbec neleží. Pak další věc je, že jsi správně napsal, že d=|PQ|, ale místo toho, abys vypočítal ten vektor a jeho velikost, použil jsi dosazení do vzorce, jenž se používá pro výpočet vzdálenosti bodu od roviny.
↑ Nextland:
počkej teď nechápu kde jsem to špatně zapsal... =/ no a jak je tam to d=|PQ| tak co mam dosadit za to Q?
↑ sirbrody:
Zdravím,
Jak, že má být ten výsledek? Jde to špatně přečíst.
EDIT: A přece nemůžeš použít vzorec na výpočet vzdálenosti bodu od roviny pro vzdálenost bodu od přímky.
Chybu jsi udělal při zápise přímky. Vektor tam máš dobrý, ale bod A, který jsi tam dosadil, tam neleží.
Omlouvám se, napsala jsem to špatně, má tam být d=|AP|.
Výsledek má být (66^1/2)/11. Vychází to, kontrolovala jsem to.
↑ Nextland:
a nemůžeš mi prosím poslat ten výpočet ? =)
Zkus si ujasnit, jak máš postupovat. :-; Napiš tu rovnici přímky správně a pokus se dostat dál.
Postup mám na papírku. Nemám moc v úmyslu ti to poslat, neboť vím, že by to nemělo žádný smysl. Při početních operacích jsem použila na pomoc wolframalpha. Vysksytovaly se tam totiž nehezké výpočty.
↑ Nextland:
Já jsem to počítal znovu a když dosadím to B do toho výpočtu bodu d= -2 mi vyšlo a t= -1/10 mi potom z toho vyšlo a d= odmocnina 11/11 zase :/
↑ MartinK:
No tu vzdálenost mám blbě.. Je to podle špatnýho vzorce.. Takže tu vzdálenost mám počítat podle jakýho?
Já jsem to počítal znovu a když dosadím to B do toho výpočtu bodu d= -2
když dosadíš do té rovnice roviny ten bod B, tak dostaneš
↑ Nextland:
Jasne ale to mi vyjde nejaky vektor a ne odmocnina z 66 / 11 nebo ano? a navic ja mam P-A vyjde nula =D mam to nejake pomotane.. =/
↑ MartinK:
tak to tam mam teda dobre jak to mam tady naskenovane a pak tam mam t=0
No tu vzdálenost mám blbě.. Je to podle špatnýho vzorce.. Takže tu vzdálenost mám počítat podle jakýho?
velikost vektoru se počítá podle vyorce 
↑ sirbrody:
Jenže celej problem je v tom, že si špatně určil tu přímku. Místo A co tam máš, tam má být bod C nebo B.
↑ sirbrody:Nechápu, proč sis skryl svůj příspěvek. Co na něm bylo tak špatného?
To s tou přímkou jsem ti tady napsala 2x. Zkus zapřemýšlet nad postupem řešení. Chápeš vůbec, co děláš?