Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 09. 2011 19:24

Cerlog
Reputace:   

Gympl

Dobrý večer, jsem čerstvý student gymnázia. Vycházel jsem se základní školy s jedničkama. Učení na základce mi nedělalo problémy. Stačilo se podívat na výpisky před hodinou a písemka byla na 1/2. Ale na gymplu je to jiné. Dostali jsme písemku z matiky a já hnedle za 5. Nikdy jsem na tohle nebyl moc zvyklý, matematika mi nedělala zase až takové problémy. Sem tam jsem něco nepochopil, ale doučil jsem se to z internetu. Mohli by jste mi dát nějaké rady ohledně studia a gymplu ? Slyšel jsem, že první půl rok je nejhorší.

#2 29. 09. 2011 19:27

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Gympl

Počítat, počítat, počítat. Ovládat brilantně kupecké počty...
Jo a spočítat Janečka, enormně pomůže.

Já jsem měl taky na začátku problémy, nicméně stačí hodina denně a všechno šlape, jak má :-)

#3 29. 09. 2011 19:33

Cerlog
Reputace:   

↑ Hanis:↑ Hanis: Tuhle učebnici zrovna máme ;) Jdu jí otevřít a počítat. Děkuji.

#4 29. 09. 2011 19:57

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

↑ Cerlog:

Príď na Slovensko. To je matematika na takej nízkej úrovni už, že ty ako študent z Česka by si prvý rok na gymnáziu len spal !!!

(týmto som chcel upozorniť na nízku úroveň matematiky na Slovensku po reforme kanditátov vied z ministerstva (sarkazmus)

Ak mám seriózne poradiť. Najprv sa snaž pochopiť problém do hĺbky. Potom skús vypočítať zopár príkladov a sleduj myšlienky riešení vzorových. Hľadať v praktickej teoretickú časť.

Ak ti robia problém skôr počítacie príklady, tak použi kalkulačku :)

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#5 30. 09. 2011 13:19

Cerlog
Reputace:   

↑ BakyX:↑ BakyX:

Na Slovensku se mi velmi líbí, jezdím tam za strýcem, ale studovat budu tady u nás ;)

A ted' k matice.  Mě vůbec nedělá problémy počítat příklady, počítám rád z hlavy, ale nedochází mi ten postup, nebo když vidím vyřešený příklad tak je mi jasný, jak se to řeší, ale já nevím jak bych k tomu přišel..

#6 30. 09. 2011 13:46 — Editoval Rumburak (30. 09. 2011 14:19)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Cerlog:

Naše kantorka na gymplu (mimochodem výborná) nám radila:
"Když se vám podaří na určité téma samostatně vyřešit 20 příkladů,  potom ten 21. příklad, co bude v písemce, už vyřešíte také. "
A měla pravdu.

Je potřeba mít k ruce učebnici, kde je látka vysvětlena a vyřešeno několik vzorových příkladů (dělat si správně poznámky z výkladu
jsem já osobně na SŠ ještě moc neuměl) a také sbírku na procvičování, kde jsou u každého tématu úlohy seřazeny od snadných po obtížné. 
Znamenitá  je sbírka pro gymnasia od autorů Vejsada - Talafous, ale netuším, zda se dá někde sehnat.
Dále to chce tužku, štos čistého papíru a v klidu řešit a řešit ...  a s maximálními nároky na kvalitu, představuj si, že řešíš vzorový příklad
pro příští učebnici. Pečlivě vyřešit méně úloh je lepší než hodně úloh vyřešit povrchně nebo nedbale. U každého tématu začínej lehkými úlohami.
Když si prostuduješ některou teoretickou kapitolu, zkus k ní sám vymyslet nějakou úlohu a vyřešit ji. K úlohám, které Ti připadaly obtížnější,
se vracej, dokud v nich nezískáš jistotu.

Zápatí