Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 09. 2011 19:24

Cerlog
Reputace:   

Gympl

Dobrý večer, jsem čerstvý student gymnázia. Vycházel jsem se základní školy s jedničkama. Učení na základce mi nedělalo problémy. Stačilo se podívat na výpisky před hodinou a písemka byla na 1/2. Ale na gymplu je to jiné. Dostali jsme písemku z matiky a já hnedle za 5. Nikdy jsem na tohle nebyl moc zvyklý, matematika mi nedělala zase až takové problémy. Sem tam jsem něco nepochopil, ale doučil jsem se to z internetu. Mohli by jste mi dát nějaké rady ohledně studia a gymplu ? Slyšel jsem, že první půl rok je nejhorší.

#2 29. 09. 2011 19:27

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: Gympl

Počítat, počítat, počítat. Ovládat brilantně kupecké počty...
Jo a spočítat Janečka, enormně pomůže.

Já jsem měl taky na začátku problémy, nicméně stačí hodina denně a všechno šlape, jak má :-)

#3 29. 09. 2011 19:33

Cerlog
Reputace:   

↑ Hanis:↑ Hanis: Tuhle učebnici zrovna máme ;) Jdu jí otevřít a počítat. Děkuji.

#4 29. 09. 2011 19:57

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

↑ Cerlog:

Príď na Slovensko. To je matematika na takej nízkej úrovni už, že ty ako študent z Česka by si prvý rok na gymnáziu len spal !!!

(týmto som chcel upozorniť na nízku úroveň matematiky na Slovensku po reforme kanditátov vied z ministerstva (sarkazmus)

Ak mám seriózne poradiť. Najprv sa snaž pochopiť problém do hĺbky. Potom skús vypočítať zopár príkladov a sleduj myšlienky riešení vzorových. Hľadať v praktickej teoretickú časť.

Ak ti robia problém skôr počítacie príklady, tak použi kalkulačku :)

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#5 30. 09. 2011 13:19

Cerlog
Reputace:   

↑ BakyX:↑ BakyX:

Na Slovensku se mi velmi líbí, jezdím tam za strýcem, ale studovat budu tady u nás ;)

A ted' k matice.  Mě vůbec nedělá problémy počítat příklady, počítám rád z hlavy, ale nedochází mi ten postup, nebo když vidím vyřešený příklad tak je mi jasný, jak se to řeší, ale já nevím jak bych k tomu přišel..

#6 30. 09. 2011 13:46 — Editoval Rumburak (30. 09. 2011 14:19)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Cerlog:

Naše kantorka na gymplu (mimochodem výborná) nám radila:
"Když se vám podaří na určité téma samostatně vyřešit 20 příkladů,  potom ten 21. příklad, co bude v písemce, už vyřešíte také. "
A měla pravdu.

Je potřeba mít k ruce učebnici, kde je látka vysvětlena a vyřešeno několik vzorových příkladů (dělat si správně poznámky z výkladu
jsem já osobně na SŠ ještě moc neuměl) a také sbírku na procvičování, kde jsou u každého tématu úlohy seřazeny od snadných po obtížné. 
Znamenitá  je sbírka pro gymnasia od autorů Vejsada - Talafous, ale netuším, zda se dá někde sehnat.
Dále to chce tužku, štos čistého papíru a v klidu řešit a řešit ...  a s maximálními nároky na kvalitu, představuj si, že řešíš vzorový příklad
pro příští učebnici. Pečlivě vyřešit méně úloh je lepší než hodně úloh vyřešit povrchně nebo nedbale. U každého tématu začínej lehkými úlohami.
Když si prostuduješ některou teoretickou kapitolu, zkus k ní sám vymyslet nějakou úlohu a vyřešit ji. K úlohám, které Ti připadaly obtížnější,
se vracej, dokud v nich nezískáš jistotu.

Zápatí