Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, jsem čerstvý student gymnázia. Vycházel jsem se základní školy s jedničkama. Učení na základce mi nedělalo problémy. Stačilo se podívat na výpisky před hodinou a písemka byla na 1/2. Ale na gymplu je to jiné. Dostali jsme písemku z matiky a já hnedle za 5. Nikdy jsem na tohle nebyl moc zvyklý, matematika mi nedělala zase až takové problémy. Sem tam jsem něco nepochopil, ale doučil jsem se to z internetu. Mohli by jste mi dát nějaké rady ohledně studia a gymplu ? Slyšel jsem, že první půl rok je nejhorší.

Počítat, počítat, počítat. Ovládat brilantně kupecké počty...
Jo a spočítat Janečka, enormně pomůže.
Já jsem měl taky na začátku problémy, nicméně stačí hodina denně a všechno šlape, jak má :-)
↑ Cerlog:
Príď na Slovensko. To je matematika na takej nízkej úrovni už, že ty ako študent z Česka by si prvý rok na gymnáziu len spal !!!
(týmto som chcel upozorniť na nízku úroveň matematiky na Slovensku po reforme kanditátov vied z ministerstva (sarkazmus)
Ak mám seriózne poradiť. Najprv sa snaž pochopiť problém do hĺbky. Potom skús vypočítať zopár príkladov a sleduj myšlienky riešení vzorových. Hľadať v praktickej teoretickú časť.
Ak ti robia problém skôr počítacie príklady, tak použi kalkulačku :)
↑ BakyX:↑ BakyX:
Na Slovensku se mi velmi líbí, jezdím tam za strýcem, ale studovat budu tady u nás ;)
A ted' k matice. Mě vůbec nedělá problémy počítat příklady, počítám rád z hlavy, ale nedochází mi ten postup, nebo když vidím vyřešený příklad tak je mi jasný, jak se to řeší, ale já nevím jak bych k tomu přišel..
↑ Cerlog:
Naše kantorka na gymplu (mimochodem výborná) nám radila:
"Když se vám podaří na určité téma samostatně vyřešit 20 příkladů, potom ten 21. příklad, co bude v písemce, už vyřešíte také. "
A měla pravdu.
Je potřeba mít k ruce učebnici, kde je látka vysvětlena a vyřešeno několik vzorových příkladů (dělat si správně poznámky z výkladu
jsem já osobně na SŠ ještě moc neuměl) a také sbírku na procvičování, kde jsou u každého tématu úlohy seřazeny od snadných po obtížné.
Znamenitá je sbírka pro gymnasia od autorů Vejsada - Talafous, ale netuším, zda se dá někde sehnat.
Dále to chce tužku, štos čistého papíru a v klidu řešit a řešit ... a s maximálními nároky na kvalitu, představuj si, že řešíš vzorový příklad
pro příští učebnici. Pečlivě vyřešit méně úloh je lepší než hodně úloh vyřešit povrchně nebo nedbale. U každého tématu začínej lehkými úlohami.
Když si prostuduješ některou teoretickou kapitolu, zkus k ní sám vymyslet nějakou úlohu a vyřešit ji. K úlohám, které Ti připadaly obtížnější,
se vracej, dokud v nich nezískáš jistotu.