Na OA si mají žáci čtvrtých ročníků vybrat ze tří nepovinných předmětů...Matematické metody (MM), společenské vědy (S), Managment (M).
MM si vybere 28 žáků
M...23 žáků
S...27 žáků
S+MM...7 žáků
S+M...5 žáků
M+MM...6 žáků
a 2 žáci májí všechny tři předměty
Kolik je žáků ve čtvrtých ročnících?
........nevim jak to vypočítat pomůže někdo?
↑ Veruu2:
Upozornenie: správny obrázok je v spodnej časti témy. V aktuálnom príspevku nie je správne použitá úvaha pre dve množiny.
Nicméně uvedené úvahy sú správne, iba som ich nedobre použila (aplikovala)...
Na obrázku sú 3 kruhy, každý reprezentuje 1 množinu žiakov (prihlásených na M,MM,S).
Tam, kde sa pretínajú presne dva kruhy je počet žiakov, ktorí si vybrali práve dva príslušné predmety.
Kde sa pretínajú všetky 3 kruhy je počet žiakov, ktorí si vybrali všetky 3 predmety.
Počet žiakov, ktorí si vybrali práve 1 predmet sa dopočíta z udaného počtu žiakov pre jednotlivý predmet.
Predstavovala by som si to na zoznamoch žiakov pre jednotlivé predmety. Niekto je presne na troch zoznamoch, niekto presne na dvoch a niekto práve na jednom.
Počet všetkých žiakov vznikne zrátaním počtu žiakov v jednotlivých n e p r e k r ý v a j ú c i c h s a častiach.
Ak som niečo nedoplietla, vychádza to 13+10+13+7+5+6+2 = 56.

↑ Honzc:
Já jsem chápala, že někteří si vyberou jen jeden, jiní dva, jiní tři.
Ale může to být i to jak to pojala ↑ Dana:. Zadání se dá pochopit oběma způsoby. Možná, kdyby bylo celé jako text možná by to bylo jasné.
Když se na to podívám, že to je "praktická" úloha....tak by to odpovídalo 4 třídám (u mého řešení) a 2 třídám (u Dany), obo dvoje je možné. Kdyby vyšlo 10 tříd, by to bylo divné, že jsem to pochopila blbě.