Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Na OA si mají žáci čtvrtých ročníků vybrat ze tří nepovinných předmětů...Matematické metody (MM), společenské vědy (S), Managment (M).
MM si vybere 28 žáků
M...23 žáků
S...27 žáků
S+MM...7 žáků
S+M...5 žáků
M+MM...6 žáků
a 2 žáci májí všechny tři předměty
Kolik je žáků ve čtvrtých ročnících?
........nevim jak to vypočítat pomůže někdo?
↑ Veruu2:
Upozornenie: správny obrázok je v spodnej časti témy. V aktuálnom príspevku nie je správne použitá úvaha pre dve množiny.
Nicméně uvedené úvahy sú správne, iba som ich nedobre použila (aplikovala)...
Na obrázku sú 3 kruhy, každý reprezentuje 1 množinu žiakov (prihlásených na M,MM,S).
Tam, kde sa pretínajú presne dva kruhy je počet žiakov, ktorí si vybrali práve dva príslušné predmety.
Kde sa pretínajú všetky 3 kruhy je počet žiakov, ktorí si vybrali všetky 3 predmety.
Počet žiakov, ktorí si vybrali práve 1 predmet sa dopočíta z udaného počtu žiakov pre jednotlivý predmet.
Predstavovala by som si to na zoznamoch žiakov pre jednotlivé predmety. Niekto je presne na troch zoznamoch, niekto presne na dvoch a niekto práve na jednom.
Počet všetkých žiakov vznikne zrátaním počtu žiakov v jednotlivých n e p r e k r ý v a j ú c i c h s a častiach.
Ak som niečo nedoplietla, vychádza to 13+10+13+7+5+6+2 = 56.

↑ Honzc:
Já jsem chápala, že někteří si vyberou jen jeden, jiní dva, jiní tři.
Ale může to být i to jak to pojala ↑ Dana:. Zadání se dá pochopit oběma způsoby. Možná, kdyby bylo celé jako text možná by to bylo jasné.
Když se na to podívám, že to je "praktická" úloha....tak by to odpovídalo 4 třídám (u mého řešení) a 2 třídám (u Dany), obo dvoje je možné. Kdyby vyšlo 10 tříd, by to bylo divné, že jsem to pochopila blbě.