Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, prosil bych o pomoc s tímto příkladem.
Manžel nepřišel včas ze zaměstnání. Manželka ze zkušenosti ví, že s pravděpodobností 0,2 pracuje přesčas, s pravděpodobností 0,5 odpočívá v hospodě a s pravděpodobností 0,3 se zdržel z jiné příčiny. Pravděpodobnosti, že manžel bude nakonec ve 20 hodin doma jsou 0,9 (zdržel-li se kvůli práci přesčas), 0,2 (zdržel-li se kvůli hospodě) a 0,9 (zdržel-li se kvůli jiné příčině). Jaká je pravděpodobnost, že manžel nakonec ve 20 hod. doma nebude? (Uveďte s přesností na 2 desetinná místa.)
Předem děkuji za odpověď.

děkuji, tento odkaz mi celkem pomohl. Když mám tedy pravděpodobnost, že do 20 hod nepřijde, tak vypočítám pravděpodobnosti u jednotlivých událostí kdy nepřijde podle Bayesovi věty a pak ty 3 sečtu dohromady?
↑ chelsea111:
Zdravím,
tuto úlohu jsme řešilY v silném týmu (mám v tématu nejlepší hudební výběr), stále visí prosba, aby to některý statistik a pravděpodobnostník zkontroloval, děkuji: ↑ Ondřej:.

↑ jelena:
Já jsem už už chtěl odkázat v sousedním tématu o leteckých společnostech na své vlastní řešení z loňska, ale zjistil jsem, že jsem ho vyřešil naprosto špatně. Tak se kaju a raději řeším znovu :-)
Takže kontrolu raději ne, na to máme více erudované kolegy, zdravím.

↑ jelena: Je to dobře, mockrát, děkuji za pomoc.
↑ chelsea111:
děkuji, to těší - neměl bys nějakou zápletku do mého románu - napadlo mne, že napětí příběhu by mohl přidat fakt, že se ukáže, že hledající otec je zároveň neschopný zaměstnanec, který zamíchal měřicí přístroj.
↑ Ondřej: také pozdrav :-) ano, povoláme pátým pádem.