Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ sylvie: není to k řešení příkladu, ale takhle krásný zápis jsem již dlouho neviděl :) hned jsem si myslel, že autorem musí být žena, nádhera! přál bych si někoho takového, kdo by mi psal matematické výpočty :)
Ahoj, zkus si to spočítat sama, ten první integrál je ze začátku v pořádku, ten druhý zkus pomocí goniometrických substitucí. Bohužel wolfram s námi nechce spolupracovat, hází výsledek jako sekans x.
Použijeme teď goniometrické substituce, jejichž odvození najdeš zde

Tohle by už mělo být v definičním oboru tvého chápaní a myslím, že to dopočítáš.
↑ Alivendes: ↑ sylvie:
Takhle jsem naznačil, jak by se to počítalo výše navženým způsobem, ovšem na ten druhý integrál je to mnohem takhle:
Vzhledem k tomu, že funkce je lichá k sinu, použijeme substituci

Výsledek secx říká wolfram, tak jsem to tam dopsal, jinak funkce sekans a cosekans se nepoužíají...
↑ sylvie:
Zdravím, potřebuješ umět upravit tento zlomek (jak vznikl v průběhu goniometrické substituce pro 1. integrál - v tom se vyznáš?):
-----------------------------------------------------------------------------------
Pro 2. integrál kolega Alivendes v příspěvku 6 zvolil lepší metodu (děkuji), ovšem některé zápisy nejsou úplně v pořádku (formálně):
zde využívám, že pokud substituce je
, potom
a přesně tak dosazuji při substituci, abych neměla v zápisu zároveň více promenných (x a t).
Je to pro Tebe srozumitelné? Děkuji.
↑ sylvie:
ten druhý integrál na papíře je zakroužkován a má u sebe dva ?? (to, co je v kroužku, je nesmysl). V 1. integrálu je dělení a potom násobení zlomků, pokračuj, prosím:
Děkuji.
↑ sylvie:
matematicky jsi provedla "dělení čitatele jmenovatelem člen po členu", proto vzniklo 2 zlomky. Dle pravidel integrování integrál součtu se rovná součtu integrálů, proto jsi mohla počítat každý integral samostatně a potom opět sepsat do výsledku jako součet.
Pro přehlednost pod každým integralém v součtu udělej složenou závorku a pod závorku napíš I_1, pod druhou I_2. POtom přehledně rozepíš všechno pro I_1 a pro I_2.
Ve výsledku máš mít ln|...| + 1/cosx +C, tedy na místě dotazníku v celkovém výsledku má být +.
↑ sylvie:
není za co, určitě můžeš umístit - jen tomu dej takový rámeček (z tématu), aby naše ↑ nejpůvabnější obdivovatelka krasopisu: měla něco do památníčku :-)
Vážně - písmo máš moc hezké, výpočet umístí, pokud potřebuješ.
↑ sylvie:
děkuji, zda se to být v pořádku :-)
Asi ještě jsem neviděla, aby zlomková čára byla přerušovaná pro estetické umístění exponentu (^2), také všude má být zřejmé, že
je vždy v čitateli (nebo násobí celý zlomek, u Tebe občas padá do jmenovatele).
Potom neztrácej znak integrálu a
při úpravách - zde jsem něco strašného nakreslila (také +C by se mělo objevit hned po prvním odstranění znaku integrálu, to už jsem nepřipisovala, úplně závěrečné úpravy totiž rozepisuješ příliš podrobně - na VŠ už by se mohlo předpokládat, že
je totez jako
a
, ale uz to tak nech).
Kontrolovala jsi pomocí nástrojů úvodního tématu VŠ? Děkuji.
-------------
Umístím tematickou reklamu od hodné kolegyňky :-)
Stránky: 1