Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2011 20:45

Pokemaster
Zelenáč
Reputace:   

Konvergence řady

http://i.imgur.com/em4OO.jpg
Pokud to chápu dobře, tak vypočtu limitu, ta mi vyjde e na - $\infty $ = 0. Pak pouziju Cauchyovo kritérium a vyjde mi e na -2, coz je cislo mensi nez 1, takze řada konverguje. Může mi někdo potvrdit, že uvauju správně?

• (téma jako vyřešené označil(a) Pokemaster)

#2 30. 11. 2011 10:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Konvergence řady

Zdravím,

pokud ještě aktuální - také mi tak vyšlo (asi nepříliš přehledné je sdělení "vypočtu limitu...", odhadla jsem, že pro nutnou podmínku - tak?). V sekci Vzorových úloh kolegové mají podrobný a přehledný materiál.

#3 30. 11. 2011 11:00 — Editoval Rumburak (30. 11. 2011 11:04)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Pokemaster:

Postup je v jádru správný.
Mám jen poznámku (možná že zbytečnou) k výroku "limita vyjde e na - $\infty$  = 0" , jemuž lze při dobré vůli rozumět ve Tvůj prospěch,
ale v písemce nebo u zkoušky by záleželo i na tom,  zda jsi k tomuto poznatku došel technicky korektní cestou - není to tak triviální, jak by se
zdálo z Tvého podání.

#4 30. 11. 2011 14:03

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Rumburak:

Zdravím srdečně :-)

Poznámka určitě není zbytečná, děkuji. Někoho možná těší, že kolegové, umísťující sem dotazy, maji takovou důvěru v jasnovidecské schopnosti odpovídajících, nepochybuji o našem zraku, maji jistotu, že jsme se vybavili celým kompletem sbírek a zadání ze všech možných škol atd. Ale ach.

Toto je podstatné: chtěla jsem pro jiného kolegu, co ho vedeš k výsledku, najit nějaké vzorové téma, tak jsem jen zadala do autoru Marian a našla jsem toto. No co vic dodat?

------------------------
pro kolegu Pokemaster - označuj, prosím, téma za vyřešená, pokud tomu tak je.

#5 30. 11. 2011 14:21

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena:

Ano, Marian i zde píše perfektně, jako obvykle.  Pozdravení srdečně opětuji . :-)

Zápatí