Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Frantik88:
Nešlo zkusit dosadit první kořen do rovnice? Zůstala by kvadratická rovnice (parametru), podle toho určit parametr a dosazením možností parametru do rovnice, určit druhý kořen?
↑ Frantik88:
Take se da pres Vietovy vzorce, vice standardne, ale pracnost asi stejna - take soustava rovnic :-)
↑ zuzka17:
Můžu se tě jen zeptat, jak je přesně zadání? Nemohla by jsi exponenty napsat, prosím, do závorek? Já jen jestli to je:

Děkuji
↑ zuzka17:
Asi nejsem ten pravý na pomoc s parametry, protože mi vždycky něco někde chybí, ale zkusím naznačit, alespoň něco ;)
Vše co obsahuje neznámou x přehodíme doleva a vše co ji neobsahuje hodíme na pravo:
Vlevo vytkneme x před závorku:
Osamostatníme x:
Určíme podmínku pro parametr p:
Teď by asi měla následovat diskuse:
1) Rovnice nemá smysl (řešení), když:
2) Rovnice má smysl (řešení), když:
EDIT: Teď jen doufám, že jsem ti neporadil až moc špatně. Doufám, že se na to někdo mrkne.
↑ zuzka17:
Napíšeš je mezi dvě hranaté závorky, kde je napsáno tex a /tex (to už jsi asi pochopila). Zlomek se píše takto: \frac{A}{B}, A - čitatel, B - jmenovatel; mocniny se píší takto: x^{2} (použij zkratku LEVÝ ALT + 94 na numerické klávesnici), složené závorky můžeš napsat zase PRAVÝ ALT + B nebo N.
Na podrobnosti se podívej do mého příspěvku, když u něj klikneš na tlačítko citace.
PS: Napiš sem celý postup, říkal jsem, že jsme se mohl někde přestřelit ;)
↑ zuzka17:
ten zlomek ti ovšem vyšel úplně stejně jako mě. Neříkala jsi, že ti to vyšlo jinak?
EDIT:
To Jelena: Děkuji ti ;)
↑ zuzka17:
Určitě to s tebou nebude, tak špatné. Já jsem matematické střevo (v tom negativním smyslu), ale abví mne to, tak zkoušíš co to jde ;)
Nevím tedy jakou absolutní hodnotu, ale není zač .)
Měla by jsi používat tlačítko EDITOVAT u svého posledního příspěvku (pokud už za tu dobu nenapsal někdo jiný). Protože dvě zprávy od jednoho člověka za sebou se tu nikomu moc nelíbí (možná je to i někde v pravidlech fora) ;)
Někdo ti určitě poradí jak to je s těmi parametry.
Já to udělal prostě tak, že jsem uvažoval nad tím, kdy danná rovnice má smysl (má řešení) a kdy ne (podle toho jsem si to rozdělil na dva body).
Smysl rovnice mít nemusí, když např. parametr je ve jmenovateli, v tomto případě nevím, jestli to není zrovna (náhodou) číslo, které by nám dávalo ve jmenovateli celkově nulu (tudíž by to vypadalo jako dělení nulou a to se tu určitě nikomu nebude líbit), tudíž rovnice pro takovouto možnost nemá řešení, další možnosti mne teď nenapadají, ale určitě nějaké budou (možná nějaké detaily ohledně intervalů nebo v jaké množině se má danný příklad řešit, atp..).
Krom toho musíš dát pozor i na to, aby jsi ošetřila všechna problémová místa i s neznámou.
Vlastně by se dalo asi říct, že uděláš podmínky pro danný příklad, jak pro neznámou, tak pro parametr a podle nich se pak řídíš.
↑ O.o:
Máš to dobře vysvětleno :-)
- přidám odkaz na můj polopatický výklad: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=412 (pokud dáš do hledat parametr*, tak naskačou další materiály :-) ale je to v podstatě totež, co máš v přispěvku.
Já obvykle řikám, že:
rovnice může nemít smysl už od pohledu,
pokud smysl od pohledu má, pak už nastavaji situace, kdy:
- nemá řešení,
- má určitý konečný počet řešení (jedno, dvě - v podmínkách střední školy obvykle),
- nekonečně mnoho řešení.
To je jen na doplnění.