Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim vsechny,
Chtel bych poprosit o radu s vypoctem nasledujiciho neurciteho integralu:
Zkousel jsem to ruzne pres per-partes a substituci, ale nikdy jsem se nedobral zadneho mezivysledku ktery by sel primo integrovat. Muzete prosim poradit jak postupovat?

tohle neni dobre.
ten vyraz exp(u/4)*cos(u) se integruje nadvakrat metodou per partes a resilo se nejmin desetkrat.
↑ kaja.marik:
Jsem už docela unavený a počítám to tady přes hodinu !
Spočítej to sám.
↑ Alivendes:
věřím, že to bylo náročné. Počítat to snad má autor dotazu, ostatní mu jen poradí. Tedy přidám odkaz na metodu kolegy plisny "cosi minus neco jiného".
↑ Alivendes:
to mi vypravej :-) Pokud smím, trošku doplním:
úprava
a po dosazení rozdělit na 2 integrály. V tom druhém se použije metoda "cosi - něco jiného".
↑ CarloSsS:
MAW jsem nezkoušela, ale zadala bych k výpočtu jen jednotlivé integrály, co vzniknou po rozdělení na 2 integrály (ne celé zadání). Podaří se zorientovat? Děkuji.
Zdravím v tématu.
Zdravim, souhlasim s jelenou ze snazit by se mel autor dotazu, ale prece jenom jsem zkusil - klikanim v MAWu, jak jinak - jsu proste liny delat standartni veci kterejsem delal uz tisickrat porad dokola rucne. Snad to pomuze.
A tady je spocitany ten integral co zustava, sorry za anglictinu, asi chybka v MAWu ze se nepreneslo nastaveni jazyka.
↑ kaja.marik:
Takze I je resenim toho integralu? To jde vzdycky rict ze integral = I a resit rovnici? Tedka jeste musim tu rovnici prenasobit 1/4 a odecist 3/2e^x ze?
↑ CarloSsS:
Takze I je resenim toho integralu?
... To je dost vagni dotaz, I tam je ve dvou kontextech. Reseni jste tam napsal Vy.
To jde vzdycky rict ze integral = I a resit rovnici?
... Ne
Tedka jeste musim tu rovnici prenasobit 1/4 a odecist 3/2e^x ze?
... Kterou rovnici? Proc?
↑ kaja.marik:
Tohle I je resenim dilciho integralu
.
Nejak nechapu kde se vzalo to 16I zde:
Predpokladam ze se obe strany te rovnice delily 3, potom nechapu jaktoze tam zustalo 3e^x, to by se snad taky melo delit 3, nemelo?
1/4 by se melo vynasobit tohle I a dale pricist -3/4e^x a tim dostanu konecny vysledek
Proc? Protoze pred timhle dilcim integralem
je -3/4e^x + 1/4* ten integral 
Nevim, mozna to souvisi s tou rovnici a zacne nasobeni 1/4* a pricitani -3/4e^x se tam tudiz nema delat.
po tom druhem integrovani per partes se vytknulo -16 aby tam napravo zustal (mimo jine) ten integral , ktery pocitame.
Stránky: 1