Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 12. 2011 11:02 — Editoval Pajaa (15. 12. 2011 11:02)

Pajaa
Reputace:   

Průběh funkce

Dobrý den, mám problém. Tím je průběh, podle mě, jedné záludné funkce.
Zadání funkce: $f(x)= 2 x^2 - ln x$

1) D(f)
2) Průsečíky s osami
3) limity
4) první derivace - lokální extrémy
5) druhá derivace - konvexnost/konkávnost
6) asymptoty
9) H(f)
10) graf

1)
$D(f) \in (0; \infty)$

2)
Průsečíky - velký problém. I když je jasné, že s osou $y$ mít nebude, jelikož za $x$ nelze dosadit $0$. Proto tedy zkusím vypočítat průsečík s osou $x$.
$y=0$
$0= 2 x^2 - ln x$
$ln x= 2 x^2$
$x= e^{2x^2}$ ..takže průsečík o osou x také nikde. Nevíte, jak to tedy dokázat, že tam není?

3)
Limity, taktéž pro mne velký problém.

$lim_{x->\infty}   2 x^2 - ln x = lim_{x->\infty}   (2 x^2)  - lim_{x->\infty}   (ln x)$ ..tak je jasné, že $lim_{x->\infty}   (2 x^2) = \infty$ ..ale poradíte mi prosím, jak na tu druhou? :-) + tedy na celý výsledek?

poté tu máme další limitu.
$lim_{x->0^+}   (2 x^2 - ln x$) ..ta limita vyjde také nekonečno, jako by měla vyjít ta limita nad tím.. ale nevím proč..

4)
$y'= \frac{(2x-1)(2x+1)}{x}$ ..jediným možným bodem podezřelým z extému tedy bude, $\frac{1}{2}$ .. $\frac{-1}{2}$ a $0$ nepatří do D(f).

Tak mi tedy vyšlo že funkce je klesající na intervalu $(0;\frac{1}{2})$ a rostoucí na intervalu $(\frac{1}{2};\infty)$

5)
$y''= \frac{4x^2 + 1}{x^2}$  Jak mám tedy určit konkávnost/konvexnost, když nemohu najít nulové body/popř. body, kde derivace neexistuje? Nebo mám vzít tu nulu? A vyjde mi tedy, že vpravo od nule je to kladné, což znamená, že je funkce konkávní na celém D(f).

6) S Asymptotami si nevím vůbec rady, mohl by mi prosím někdo pomoci?

Za každou radu budu rád. Děkuji předem.

#2 15. 12. 2011 15:04 — Editoval Rumburak (15. 12. 2011 15:28)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Průběh funkce

↑ Pajaa:

Že neexistuje průsečík s osou x se zjistí až z průběhu funkce , přesněji : z limit  fce f v krajních bodech intervalu $(0, +\infty)$
a z hodnoty jejího absolutního minima.

Toto

$\lim_{x->\infty} (2 x^2 - \ln x) = \lim_{x->\infty}   (2 x^2)  - \lim_{x->\infty}   (\ln x)$

je špatně -   napravo dostáváme rozdíl $\infty - \infty$, který nemá smysl.  Je potřeba na to jít třeba takto:

$\lim_{x->\infty} (2 x^2 - \ln x) = \lim_{x->\infty} x^2 \(2 - \frac{\ln x}{x^2}\) = ... $

a ukázat, že limita té závorky je 2.

Limita v nule zprava téže funkce je velmi lehká.

Druhá derivace je v $(0, +\infty)$ stále kladná - to o něčem vypovídá -  a sice o KONVEXNOSTI fce f.

Jinak mi připadá, že je všechno správně .

Na ty asymptoty se koukni sem, příspěvek #7, kam jsem dal i obecné vysvětlení.

#3 15. 12. 2011 15:50 — Editoval Pajaa (15. 12. 2011 15:54)

Pajaa
Reputace:   

↑ Rumburak:Děkuji mnohokrát, na tu konvexnost jsem už přišel. Nojo, ta limita, ta je typová ..
$lim_{x->\infty}  \frac{lnx}{x^2}=0$

#4 16. 12. 2011 23:20

Pajaa
Reputace:   

Prosím, mohl bych se zeptat, jak vypočítat tu limitu jdouucí k nule zprava? Nevím, jak na to..
$lim_{x->0^+}   (2 x^2 - ln x) =lim_{x->0^+}   x^2 \(2 - \frac{\ln x}{x^2}\) = ??$ ..závorka by vyšla $2-(-\infty)$ a kdybych za $x^2$ dosadil hoodně malé číslo, tak by vyšla $0$ ..což není dobře.. Poraďte, prosím :)

#5 16. 12. 2011 23:49

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Netřeba vytýkat v tomto případě.

Zápatí