Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.Moc bych vás chtěla pořádat o pomoc při řešení funkce y=x*e^1/x^2. ( Musím spočítat veškeré náležitosti včetně derivaci...) Nedokážu s touto f-ci pohnout kvůli výrazu e...Vím jen, že se jedná o exponenciální výraz. Ale takhle složitý výraz nedokážu spočítat. Kdybyste mě alespoň trochu navedli, jak se s tím e počítá, velice byste mi pomohli.
(omlouvám se za ne moc odborný zápis).
Zdravím,
toto není exponenciální funkce,
funkce se neřeší, ale vyšetřuje se,
e není výraz, ale číslo (Eulerovo),
"exponenciální výraz" se nedá počítat.
pro více odborný zápis máme Editor LaTeXu - napravo od okna zprávy a zadání je tak:
?
Tady kolega zadal do Google a našel (i s algoritmem). Jaké online nástroje jsi našla v úvodním tématu sekce VŠ? Děkuji.
↑ anar:
není za co. Nejen v odkazu, ale zde na fóru je hodně průběhů prokonzultovaných - například, MAW opravdu velmi doporučuji.
Čistě z jazykového pohledu - jak se má reagovat na větu?
anar napsal(a):
Kdybyste mě alespoň trochu navedli, jak se s tím e počítá, velice byste mi pomohli.
například, že
? To je také návod, jak se s e počítá.
Pokud se zasekneš při použití odkazů a MAW, tak se zeptej, prosím, konkrétně. Ať se vede.
Ahoj. Potřebovala bych pomoct s výpočtem lokálních extrému u f-ce
. Když jsem to zadala do matematického programu tak mi to ukázalo, že je to
. Vím, že abych to spočitala, musím první derivaci položit rovno nule...ale nevím, jak to spočítat. Byla bych moc vděčná, kdyby mi někdo ukázal postup. Díky.
↑ anar:
Zdravím, prosím konkrétně:
a) máš vypočtenou 1. derivaci zadané funkce? Jak vyšla?
b) pokud máš vypočtenou 1. derivaci, potom nejde vyřešit rovnice "první derivace" =0?
c) jinak - který postup se má ukazovat?
Děkuji.
Ahoj. Mám 1. derivaci a vyšla mi
Položila jsem tuto derivaci rovnou nule a ve wolphramu mi vyšlo
. Já bych ale chtěla postup, jak se to spočítá postupně (veškeré nutné úpravy, které mě k tomu výsledku dovedou). Usnadní mi to pochopit, jak se to počítá, a budu moci to použit i u jiných příkladů.
Díky.
Stránky: 1