Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Mám zde jednu pěknou řadu a zjistit, kdy řada diverguje, konverguje nebo konverguje absolutně v závislosti na parametru x.
Prosím o kontrolu následujícího postupu:
Pomocí limitního odmocninového kritéria vyšetřím absolutní konvergenci![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty }\sqrt[n]{|(\sqrt{n+1}-\sqrt{n})(x+1)^{n}|}=|x+1|\lim_{n\to\infty }\sqrt[n]{|(\sqrt{n+1}-\sqrt{n})|}= |x+1|$](/mathtex/cf/cfe323053a8f159fba4857e356939f70.gif)
neboť ![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty }\sqrt[n]{(\sqrt{n+1}-\sqrt{n})}=e^{\lim_{n\to\infty }\frac{ln(\sqrt{1+n}-\sqrt{n})}{n}}$](/mathtex/f7/f7b2077301749d0cb360149e007d1668.gif)
L'H 

tedy![kopírovat do textarea $\lim_{n\to\infty }\sqrt[n]{(\sqrt{n+1}-\sqrt{n})}=e^{0}=1$](/mathtex/a6/a689293779055fb68e851e19c9e36842.gif)
Takže pro
konverguje řada absolutně.
Pro
řada diverguje.
Zbývá zjistit, jak se řada chová pro x=-2,1.
Pro x= -2 dostáváme:
,což je alternující řada na kterou použiji Leibnizovo kritérium.
Máme řadu ve tvaru A(n)(-1)^n. Ok
Limitu
jsem spočítal výše a vyšla 0. Ok
a1<a2<a3.... Úpravou 

. Ok
Platí všechny tři podmínky takže řada konverguje.
Absolutně zatím ale netuším, jak vyřešit řadu pro x=0. :-) Nějaký nápad?
Děkuji
Ahoj ↑ Arcasil:↑ Arcasil:,
Tvoje praca sa moze trochu zjednodusit lebo mame
Alebo este:
↑ halogan:
Neukazovali, nejsem si jistý, ale jediné co mě napadá je srovnat to s 1/n a použít limitní srovnávací kriterium. Ano?
Samozřejmě, že kdybychom integrální kriterium brali, tak je to to první co na tuhle řadu použiji. (dokonce i wolfram ukazuje pozitivní test na divergenci s tímto kriteriem). Musím ale použít nástroje co jsem probrali v letošním semestru :). Mohl by tedy někdo odpovědět na to srovnávací kriterium, popřípadě rovnou napsat řadu s kterou to srovnal a vyšlo to? Ať tohle rozvleklé téma můžu už konečně uzavřít. Díky
↑ Arcasil:,
pozri 3° prispevok:
tie tabulky by si mal kazdy vytlacit
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=17637
Poznamka 1;
prva limita
vdaka uprave ↑ vanok:
dokonca sama pyta pouzit Cauchy-ove kriterium ( n°odmocnina...) co je potom trochu rychlejsie ako to ty robil
poznamka 2:
odpoved na tuto otazku ↑ Arcasil: (a pochopitelne 
je napr tu↑ vanok:...
lebo (co je zriedkave, ale uzitocne) mame VZOREC CO DA konecnu sumu...
a sa vidi ze ta diverguje k 
Poznamka 3:
druhy hranicny -2 bod bol dobre vysetreny v tvojom prvom prispevku.
Stránky: 1