Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Potřeboval bych poradit s touto úlohou:
V osudí máme 95 míčků s čísly. Z těchto míčků bude vylosováno 13 míčků.
My si před losováním vybereme 7 čísel z 95.
1) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel jsou 3 mezi těmi třinácti vylosovanými?
2) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel je všech 7 mezi třinácti vylosovanými?
3) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel je pouze 1 mezi třinácti vylosovanými?
4) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel není žádné mezi třinácti vylosovanými?
Prosím, můžete mi poradit? Byl bych moc vděčný za postup + výsledek. Moc děkuji za pomoc.
Juxtapose napsal(a):
Předtím, než tady dostaneš postup a/nebo výsledek, bys měl alespoň naznačit svůj uvažovaný postup.
Pravděpodobnost ve zkratce vyjádříš jako poměr počtu příznivých jevů k počtu všech možných jevů.
No, já už jsem řadu let ze školy pryč. A za ty roky se tohle i to málo z pravděpodobnosti se zapomnělo. Takže opravdu nevím ani kde bych měl začít.
Doufal jsem, že by mi tu někdo nemohl dát odpověď.
↑ wt:
Zdravím,
podařilo se prostudovat a trochu se zorientovat v materiálech - například. V těchto úlohách je třeba určit všechny výsledky "pokusů" a příznivé výsledky. Všechny výsledky jsou v každém losování stejné - 13 míčků z 95.
Zkuste slovně popsat, jak vypadá výsledek příznivého tažení pro Vaše zadání (máme předem zvolených 7 čísel a čekáme, jak dopadne tažení 13 čísel z 95):
1) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel jsou 3 mezi těmi třinácti vylosovanými?
A dopadlo to tak: vylosováno 13 čísel - mezi nimi jsou 3 čísla ze 7 předem zvolených a zároveň 10 čísel ze zbytku do 95 (tedy z (95-7) čísel. Je to srozumitelné?
Podaří se Vám takto popsat i pro další body zadání? Děkuji.
Myslíte takto:
wt napsal(a):
2) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel je všech 7 mezi třinácti vylosovanými?
Vylosováno 13 čísel. Mezi nimi je 7 čísel ze 7 předem zvolených. Zbylých 6 vylosovaných čísel je z 88 (95-7).
wt napsal(a):
3) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel je pouze 1 mezi třinácti vylosovanými?
Vylosováno 13 čísel. Mezi nimi je 1 číslo ze 7 předem zvolených. Zbylých 12 vylosovaných čísel je z 88 (95-7).
wt napsal(a):
4) Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel není žádné mezi třinácti vylosovanými?
Vylosováno 13 čísel. Mezi nimi není žádné ze 7 předem vybraných, ale všechny jsou z 88 (95-7).
No, ale co s tím dál? Stejně mi to není moc jasné... ty roky, co jsem to nemusel použít jsou skutečně znát...
↑ wt:
děkuji, slovně jste to popsal správně. Zkuste se ještě podívat na předchozí látku - na kombinatoriku (měli jste mít před pravděpodobnosti).
Budete potřebovat si zopakovat "kombinace bez opakování" a to, co jste popsal slovně, zapsat pomocí vzorců. Omlouvám se, dnes se mi časově nehodí věnovat Vašemu tématu, snad se zapojí i někdo z kolegů, děkuji.
A dopadlo to tak: vylosováno 13 čísel - mezi nimi jsou 3 čísla ze 7 předem zvolených a zároveň 10 čísel ze zbytku do 95 (tedy z (95-7) čísel.
Děkuji. Takže když vezmu ten první bod, který jste popsala ještě vy.
To bude: (kombinace 3 ze 7 * kombinace 10 z 88) / (kombinace 13 z 95)
Ano? Nebo to je špatně?
↑ jelena:
Děkuji.
Mohl bych vás poprosit o kontrolu všech těch výsledků, nějak se mi ty čísla moc nezdají, stejně tam bude asi někde nějaká chyba:
A dopadlo to tak: vylosováno 13 čísel - mezi nimi jsou 3 čísla ze 7 předem zvolených a zároveň 10 čísel ze zbytku do 95 (tedy z (95-7) čísel.
Děkuji. Takže když vezmu ten první bod, který jste popsala ještě vy.
VÝSLEDEK = 0,045
wt napsal(a):
Vylosováno 13 čísel. Mezi nimi je 7 čísel ze 7 předem zvolených. Zbylých 6 vylosovaných čísel je z 88 (95-7).
To bude: (kombinace 7 ze 7 * kombinace 6 z 88) / (kombinace 13 z 95)
VÝSLEDEK = 1,55*10^-7
wt napsal(a):
Vylosováno 13 čísel. Mezi nimi je 1 číslo ze 7 předem zvolených. Zbylých 12 vylosovaných čísel je z 88 (95-7).
To bude: (kombinace 1 ze 7 * kombinace 12 z 88) / (kombinace 13 z 95)
VÝSLEDEK = 0,411
wt napsal(a):
Vylosováno 13 čísel. Mezi nimi není žádné ze 7 předem vybraných, ale všechny jsou z 88 (95-7).
To bude: (kombinace 0 ze 7 * kombinace 12 z 88) / (kombinace 13 z 95)
VÝSLEDEK = 0,344
Původně jsem ale myslel, že (bod 2: všech 7 je mezi vylosovanými) = 1 - (bod 4: žádné z vybraných není mezi vylosovanými).
Nemělo by to platit? Když je to nějaký ten opačný případ?
Děkuji,
máte to popsáno a do vzorců sestaveno dobře. První číselný výsledek jsem překontrolovala pomoci stroje (zbytek můžete také :-)
Asi jen překlep, nemá být 12, ale 13:
To bude: (kombinace 0 ze 7 * kombinace 12 z 88) / (kombinace 13 z 95)
VÝSLEDEK = 0,344
-------------------------------------
Původně jsem ale myslel, že (bod 2: všech 7 je mezi vylosovanými) = 1 - (bod 4: žádné z vybraných není mezi vylosovanými).
Nemělo by to platit? Když je to nějaký ten opačný případ?
K bodu "žádné z 7 předem zvolených čísel není ve výběru 13 losovaných" je jev opačný "Alespoň jedno ze 7 zvolených čísel je ve výběru 13 losovaných" - můžete překontrolovat, zda to vyjde, jako "1-jev opačný".
Případně se ještě ozvete, jak se vede. Děkuji.
Zdravím,
dovolil bych si ještě toto téma na chvíli otevřít.
Mám stejný příklad jako na počátku:
V osudí máme 95 míčků s čísly. Z těchto míčků bude vylosováno 13 míčků.
My si před losováním vybereme 7 čísel z 95.
Jde o trochu rozšířený tento problém, který tu již byl:
S tímto výsledkem:
VÝSLEDEK = 0,045
Ale s úpravou:
1A)
Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel jsou 3 mezi těmi třinácti vylosovanými s tím, že první tažené číslo bude mezi námi vybranými čísly.
1B)
Jaká je pravděpodobnost, že z našich sedmi čísel jsou 3 mezi těmi třinácti vylosovanými s tím, že poslední tažené číslo bude mezi námi vybranými čísly.
Mohl bych opět poprosit o radu? Děkuji.