Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
V cestovnej kancelárii sú dvaja klienti. Prvý klient si zakúpi fakultatívny výlet s pravdepodobnos?ou p 1 = 0,7 a druhý klient s pravdepodobnos?ou
p2 = 0,4. Určte rozdelenie pravdepodobnosti zakúpenia fakultatívneho výletu dvomi klientmi .
velmi pekne vas prosim vypocitajte mi tento priklad,dakujem.surne
pls
↑ kein.007:
Myslim si, ze to bude tak :
Nahodna velicina - zakoupeni zajezdu muze nabyvat hodnot 0 (ani jeden nekoupi), 1 (jeden ano druhy ne), 2 (oba zakoupi)
P(X = 0) = (1-P(A))(1-(P(B)) = 0,3 * 0,6 (soucin pravdepod. opacnych jevu)
P(X = 1) = P(A) * (1- P(B)) + (1-P(A))* P(B) = 0,7 * 0,6 + 0,3 * 0,4
P(X = 2) = p(A) * P(B) = 0,7 * 0,4
Pak se sestavi takova tabulka
X 1 2 3
p P(X = 0) P(X = 1) P(X = 2) zde doplnit vypoctene hodnoty
Funkce rozdeleni (opet dopocitat]:
F(X) = 0 pro x mensi nebo rovno 0
F (x) = P(X = 0) pro x v intervalu (0,1>
F(x) = P(X = 0) + P(X = 1) pro x v intervalu (1, 2>
F(X) = P(X = 0) + P(X = 1) + P(X = 2) = 1 pro x vetsi 2
OK?
↑ kein.007:
Jeste toto mam snad dobre. A neco vyresil kolega ttopi
Na každom z troch úsekov A1, A2, A3 diaľnice v smere Prešov – Bratislava sú vykonávané dopravné kontroly. Pravdepodobnos? kontroly motorového vozidla je pre jednotlivé úseky rovná:P(A1)=0,7 P(A2)=0,8 P(A3) =0,9 . Aká je pravdepodobnos?, že motorové vozidlo bude kontrolované aspoň na dvoch úsekoch diaľnice
Bude kontrolováno alespon na dvou je jev opacny k kontrolovan nejvyse na jednom useku (moznosti – (není kontrola na zadnem useku) nebo (je kontrola na A1 nebo na A2 nebo na A3)
Pravdepodobnost jevu opacneho je:
P(A´ ) = (1- P(A1) ) *(1- P(A2)) * (1- P(A3)) + P(A1) * (1- P(A3)) *(1- P(A2)) + P(A2) * (1- P(A1)) *(1- P(A3)) + P(A3) * (1- P(A1)) *(1- P(A2))
= (1-0,7)*(1-0,8)(1-0,9) + 0,7*(1-0,8)*(1-0,9) +(1-0,7)*0,8*(1-0,9) + (1-0,7)*(1-0,8)*0,9 =
= 0,3*0,2*0,1 + 0,7*0,2*0,1 + 0,3*0,8*0,1 + 0,3*0,2*0,9
pravdepodobnost jevu P(A) = 1 - P(A´ )
↑ ttopi:
Zdravim :-)
priklad NOROVO urcite mas vice elegantne, nez ja. Ale kdyz ten nas kolega porad chtel vzorce, tak jsem to tam dala.
Na univerzite je 1000 počítačov pripojených k sieti Internet a na obrazovke 200 počítačov priemerne je natiahnutá univerzitná webová stránka. Pomocou asymptotických vzorcov určte pravdepodobnos?, že uvedená stránka je na obrazovkách 200 až 300 počítačov univerzity
chcem s vam velmi pekne podakovat a zaroven vas ziadam este o jedno riesenie prikladu vopred dakujem potreboval by som to este dnes ak by to slo
↑ kein.007:
Zdravim :-)
Editace: odkaz na dobry material http://trial.kma.zcu.cz/Tdb/main.php?T0 … 7&C=./
to je jen navrh. Pravdepodobnost, ze na pocitaci je funkcni univerzitni stranka je 200/1000 = 0,2. Stranka "je nebo neni" - binomicke rozdeleni.
Aproximovat budeme normalovym rozdelenim (jelikoz p je vetsi jak 0,1 - proto neni aproximovano Poissonovym) a
n*p(1-p) =1000*0,2*0,8 = 160, coz je vic, jak 9 (podminka pro aproximaci normalovym)
a
No, rada bych slysela nazor, zda to vubec ma hlavu a patu (alespon se snazim o upravu, kdyz vidim online Mariana, ktereho srdecne zdravim) :-)
↑ jelena:
Uprimne receno, jeleno, ja statistice nerozumim. Je sice zvykem v nasich luzich a hajich psat u desetinnych cisel tzv. desetinnou carku, ja se ovsem priklanim spise k desetinne tecce. Ale nechci odtahovat pozornost od statistiky. Ta diskuze by patrila jinam. Ja nemam vyhrady :-)
Ale dekuju za tvuj pozdrav. Take zdravim! Snad se "setkame" u nejake jine ulohy.
↑ Marian:
Jeste jednou zdravim :-) ja jsem prave tecky (psane na anglicke klavesnici) pred odeslanim prispevku opravila na carky, nebot jsem si nebyla jista zpusobem psani :-) ted uz vim.
Statistice bych rozumet mela, ale zjistila jsem, ze jsem nemela dobre zaklady v kombinatorice a ve zbytku mam docela problem si spravne priradit pojmy, ktere umim z rustiny. Potrebovala bych to jednou slyset :-) Tak usilovne cvicim a prezentuji tady svoji pokusy, ale statistika tady neni prilis popularni.
Z dnesnich uloh - netroufla jsem na toto, ale myslim, ze tam je dost chyb : http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3585 a take bych rada videla tvuj nazor na zaver tohoto prispevku http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3579 - ale treba i nekdy casem.
Hezky pozdrav a opravdu mam radost, kdyz se objevis online :-)
Zdravim kolegy a mam velkou prosbu :-)
Muzete, prosim, zkontrolovat moje vypocty v predchozich prispevcich tohoto tematu (u kombinatoriky a statistiky vzdy napisi, ze sobe nejak moc neverim, ale povinnosti pozaduji, abych to trochu lepe umela :-) Dekuji :-)
Stránky: 1 2