Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím o pomoc se slovní úlohou:
V nádobě máme 2,6 litru 5% kyseliny sírové- Jaké množství x litrů 90% kyseliny sírové máme do nádoby přilít, aby vznikla 10% kyselina?
moc děkui předem za pomoc,
p
Zdravím,
tuto úlohu vám zadali ve škole v matematice? Je z některé učebnice? Máte k tomu tabulku hustot kyseliny sírové pro různé koncentrace? Totiž bez tabulky hustot a bez přepočtu objemů na hmotnosti roztoku výpočet úlohy pouze jako "úloha na směsí" nemá smysl.
Děkuji.
Nevím zda to mám dobře, mám v tom teď trochu zmatek, ale počítal jsem následovně. 
a potom by mělo vyjít :
litru
Nejsem si jist, ale já bych to takto počítal. Nicméně, nedávno jsem dosti podobnou úlohu viděl tady na foru, zkus použít -hledat- :-)
↑ Praha505: jedná se o objemová procenta, mám výsledek, mám výsledek, který souhlasí nedařilo se mi dát dohromady rovnici. moc děkuji za pomoc,p
↑ Praha505:
také děkuji :-)
piškvorka napsal(a):
jedná se o objemová procenta
To je pravě důležité sdělení (které jsi nenapsala do úvodního textu), jelikož % bez upřesnění se považuji za hmotnostní procenta.
pro zajímavost - jak by se změnil výsledek úlohy, pokud bychom uvažovali hmotnostní procenta a hustotu roztoků: 5 % roztok 1,03 g/cm^3, 90 % roztok 1,82 g/cm^3. Nemusíte počítat, uvádím jen proto, abychom si uvědomili rozdíl.
Možné varianty úloh na směsí jsou souhrnně v odkazech z tohoto tématu, třeba se bude hodit.
Ať se vede.