Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 07. 2012 09:09

VendulaApp
Reputace:   

Koule

Dobrý den, moc prosím o radu, nějak nevím co s tím příkladem, :-( děkuji předem

Homogenní koule je uvolněna z klidové polohy, v nejvyšším bodě dráhy znázornné na obrázku a valí se po ní bez klouzání .Dráha končí nad bodem A , který je v obrázku vyznačen, V okamžiku , kdy koule opustí dráhu má její rychlost vodorovný směr, . Pro hodnoty H=6m a h=2m zjistěte jak daleko od bodu A dopadne koule na podlahu.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-07/99333_Koule.png

#2 03. 07. 2012 09:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Koule

Zdravím,

ze zákonu zachování energie určit velikost rychlosti na závěr válení (nad bodem A), se kterou opustí dráhu, potom použit "vrh vodorovný". Stačí tak? Děkuji.

#3 03. 07. 2012 09:56

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ VendulaApp:

Je toto doslovné znění zadání? Pokud nemáme zadaný poloměr koule a její hmotnost, tak se má pravděpodobně modelovat jako hmotný bod. V tom případě je ale poněkud nadbytený předpoklad o valení bez prokluzu.

Pokud je v zadání použito slovo „koule“ bez přívlastků, tak bychom asi neměli zanedbat její moment setrvačnosti. V takovém případě by se část potenciální energie proměnila v kinetickou energii rotace a vzdálenost místa dopadu by se změnšila. Vždy to ale bude zákon zachování mechanické energie, jak už stojí výše ↑ jelena:

#4 03. 07. 2012 10:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ FliegenderZirkus:

Zdravím,

děkuji za postřeh - já jsem to vzala jako hmotný bod. Úloha je z HRW, 12U (nevím, zda odkaz bude funkční, knihu však mám na druhé straně Opavy :-) Jiný odkaz.

To se mi včera nepodařilo, děkuji za případné navedení (HRW už otvírám jen v létě, když je kolega Zdeněk v nedosahu).

Zápatí