Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, moc prosím o radu, nějak nevím co s tím příkladem, :-( děkuji předem
Homogenní koule je uvolněna z klidové polohy, v nejvyšším bodě dráhy znázornné na obrázku a valí se po ní bez klouzání .Dráha končí nad bodem A , který je v obrázku vyznačen, V okamžiku , kdy koule opustí dráhu má její rychlost vodorovný směr, . Pro hodnoty H=6m a h=2m zjistěte jak daleko od bodu A dopadne koule na podlahu. 

↑ VendulaApp:
Je toto doslovné znění zadání? Pokud nemáme zadaný poloměr koule a její hmotnost, tak se má pravděpodobně modelovat jako hmotný bod. V tom případě je ale poněkud nadbytený předpoklad o valení bez prokluzu.
Pokud je v zadání použito slovo „koule“ bez přívlastků, tak bychom asi neměli zanedbat její moment setrvačnosti. V takovém případě by se část potenciální energie proměnila v kinetickou energii rotace a vzdálenost místa dopadu by se změnšila. Vždy to ale bude zákon zachování mechanické energie, jak už stojí výše ↑ jelena:
↑ FliegenderZirkus:
Zdravím,
děkuji za postřeh - já jsem to vzala jako hmotný bod. Úloha je z HRW, 12U (nevím, zda odkaz bude funkční, knihu však mám na druhé straně Opavy :-) Jiný odkaz.
To se mi včera nepodařilo, děkuji za případné navedení (HRW už otvírám jen v létě, když je kolega Zdeněk v nedosahu).