Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 07. 2012 09:09

VendulaApp
Reputace:   

Koule

Dobrý den, moc prosím o radu, nějak nevím co s tím příkladem, :-( děkuji předem

Homogenní koule je uvolněna z klidové polohy, v nejvyšším bodě dráhy znázornné na obrázku a valí se po ní bez klouzání .Dráha končí nad bodem A , který je v obrázku vyznačen, V okamžiku , kdy koule opustí dráhu má její rychlost vodorovný směr, . Pro hodnoty H=6m a h=2m zjistěte jak daleko od bodu A dopadne koule na podlahu.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-07/99333_Koule.png

#2 03. 07. 2012 09:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Koule

Zdravím,

ze zákonu zachování energie určit velikost rychlosti na závěr válení (nad bodem A), se kterou opustí dráhu, potom použit "vrh vodorovný". Stačí tak? Děkuji.

#3 03. 07. 2012 09:56

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ VendulaApp:

Je toto doslovné znění zadání? Pokud nemáme zadaný poloměr koule a její hmotnost, tak se má pravděpodobně modelovat jako hmotný bod. V tom případě je ale poněkud nadbytený předpoklad o valení bez prokluzu.

Pokud je v zadání použito slovo „koule“ bez přívlastků, tak bychom asi neměli zanedbat její moment setrvačnosti. V takovém případě by se část potenciální energie proměnila v kinetickou energii rotace a vzdálenost místa dopadu by se změnšila. Vždy to ale bude zákon zachování mechanické energie, jak už stojí výše ↑ jelena:

#4 03. 07. 2012 10:10

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ FliegenderZirkus:

Zdravím,

děkuji za postřeh - já jsem to vzala jako hmotný bod. Úloha je z HRW, 12U (nevím, zda odkaz bude funkční, knihu však mám na druhé straně Opavy :-) Jiný odkaz.

To se mi včera nepodařilo, děkuji za případné navedení (HRW už otvírám jen v létě, když je kolega Zdeněk v nedosahu).

Zápatí