Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 06. 2012 22:49

vanok
Reputace:   742 

priklad

Pozdrav vsetkym foristom.

Slovo priklad ( v matematike) pre mna znamena vyriesenie cvicenie, ci problem ktory ilustruje danu teoriu.

Toto pisem, lebo tu na fore sa pouziva slovo priklad, miesto slova cvicenie alebo problem.

Neviem, ci mam pravdu, ale sa mi zda, ze prvy zmysel toho slova je to co som vyssie napisal.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#2 17. 06. 2012 23:13

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: priklad

↑ vanok:

Já často používám slovo úloha, které hezky vystihuje, že to počítání někdo někomu uložil. Když někdo počítá dobrovolně, tak je asi vhodnější slovo cvičení, zatímco nejobecnější bude ten problém, se kterým člověk udělá chybu málokdy. Nakolik je to ale podstatné, když většinou původ dotazu ani neznáme, je už další otázka. :-)

#3 18. 06. 2012 00:22

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

příliš velký rozdíl příklad/úloha jsem nevnímala a spíš jsem používala "příklad" (protože "úloha" má trochu politicko-společenské zabarvení pro mne).

Až kolega Marian upozornil (asi i dřív) a pečlivě zdůvodnil  "úloha", tak... co více dodávat? :-)

#4 18. 06. 2012 07:28

vanok

↑ jelena:
Pozdravujem.
Aha su zvyky a zlozvyky.
Aj ked mozno niekto ma pravdu, to neznamena, ze to bude niekto pocut.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 18. 06. 2012 08:06

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ vanok:
To co píšeš v úvodním příspěvku je jistě pravda, ale používají to tazatelé (většinou). Je otázka, jestli kromě matematiky se máme zabývat i jazykovou čistotou příspěvků. On to pochopitelně čas od času někdo udělá, když už je gramatika v příspěvku nekoukatelná:-)
V sekcích SŠ a ZŠ mají tazatelé problémy se základní látkou - kdyby je neměli, nekladli by takové dotazy, jaké kladou - a jakákoli nadstavba je podle mě kontraproduktivní.

Mimochodem - nesouvisí s tématem, ale vypadá to, že jsi slovenský rodilý mluvčí - v příspěvku je použita fráze

Nechapem tomu konecnemu vysledku

To je slovensky správně? Česky to zní hrozně.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#6 18. 06. 2012 08:18

vanok

↑ zdenek1:
No nie som linguista... a po sk ci cz nehovorim kazdy den.
A moj prispevok, je tu preto, ze neviem ake su zvyky v matematikom prejave... lebo zo slovnika sa to neda posudit.

Inac ta veta co citujes sa mi zda, skor z hovoroveho jazyka.
To neviem posudit, ci "Nechapem tomu konecnemu vysledku" treba povazovat za hroznu vetu, z fonetickeho hladiska, alebo nie.
Iste nam to osvetli niekto, co vie viac z linguistiky ako ja.

Srdecne Vanok

#7 18. 06. 2012 12:14

jelena
Jelena

↑ vanok:

Také hezký pozdrav :-)

Když na tuto záležitost kolega Marian upozornil, tak jsem začala více používat "úloha" i v reálu (při doučování), ale přišlo mi, že to zní nějak moc vznešeně ve vztahu k tomu, co se řešilo.

Zde na fóru se snažím používat úloha a příklad dle výšeuvedeného vysvětlení, aby mi kolega Marian nevynadal (velké bohužel, delší dobu asi na místní působení nemá čas :-(

Mám dojem, že západní pojetí "problém" jako výzva se zde a na Východ příliš neuplatní, protože má negativní podtext. Kolega ↑ FliegenderZirkus: je v tom asi již ovlivněn Západem?

Cvičení je zase záležitost drillová.

Tedy, když milému synovi nařídím, aby počítal příklady, myslím tím, aby procvičoval příklady úloh, co mohou být na písemce.

Ale zeptám se ho, co říká paní učitelka.

↑ zdenek1:

mně to také zní hrozně, stejně jako se objevuje česky a slovensky "my vyšlo".

Ono, když čteš některé výtvory v sekci VŠ a sleduješ kreativitu okolo forum-jmén, tak se podivuješ, odkud takové výjevy vůbec nasbírali a jak se to na VŠ dostalo. Ale "Sedm let a pak si zvykneme", navíc je to o něčem jiném, než o předmětu tématu. A mám plnit úlohy strany a vlády :-)

Pohodový den.

#8 03. 07. 2012 10:08

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ jelena:

Mám dojem, že západní pojetí "problém" jako výzva se zde a na Východ příliš neuplatní, protože má negativní podtext. Kolega ↑ FliegenderZirkus: je v tom asi již ovlivněn Západem?

Na tom možná bohužel něco bude, až teď mi to slovo v tomto konextu začlo znít zvláštně. Na druhou stranu taková problematika už negativní podtext nemá, takže třeba se problém časem uchytí i ve školství. :)

#9 03. 07. 2012 10:42 — Editoval Rumburak (03. 07. 2012 10:56)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Ahoj vespolek.

Domnívám se, použití slova "příklad" ve smyslu "matematická úloha" má své hluboké kořeny v českém základním matamatickém školství. 
Jasně si vzpomínám na každodenní situace, kdy učitelka na konci hodiny diktovala: "... a za domácí úkol si spočtěte příklady ty a ty na straně té a té"
a myslela tím samozřejmě "cvičení ta a ta na straně té a té".

Mám dojem, že jsem i viděl učebnici, v níž obligátní úlohy na konci kapitoly byly uvedeny nadpisem "Příklady k procvičování".

#10 03. 07. 2012 12:00

jelena
Jelena

↑ FliegenderZirkus:, ↑ Rumburak:

:-) to je tak globální problém, že si zasluhuje být rozebírán až do závěru srpna (c)

Mateřídouška pro fyziky má příklad, cvičení, úlohu a problém. (jiný odkaz)

Zápatí