Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 09. 2012 16:01

Lanna
Reputace:   

Komplexní čísla, rovnice

Dobrý den. Potřebovala bych poradit s něčím pro Vás nejspíš jednoduchým.

Zadání je:

Určete, pro která reálná čísla p nemá rovnice $x^{2}+4x+p=0$ s neznámou x reálné kořeny.

Výsledek by měl být:

p>4.

Já postupovala takto:
Napsala jsem diskriminant této rovnice a to 16-4p=0. Vytkla jsem 4, takže to vyšlo 4(4-p)=0. Ale nevím co s tím dál. Výjde mi, že p=4 a ne větší než 4.

Děkuji předem za jakoukoliv odpověď. Ještě bych vám chtěla říct, že je to z učebnice komplexních čísel, ale neumím s nimi ještě vůbec pracovat. Měli jsme včera úvodní hodinu a neukázali jsme si to na žádném příkladě. Moc zkušeností s tím tedy nemám.

• (téma jako vyřešené označil(a) Lanna)

#2 07. 09. 2012 16:21

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

Re: Komplexní čísla, rovnice

↑ Lanna:
Zdravím, zkusme se zamyslet, kdy bude mít zadaná rovnice reálné kořeny. To nastane v případě, že bude diskriminant (dále značím D) větší nebo roven nule. Tedy z takového čísla $D\geq 0$ umíš zjistit druhou odmocninu, reálné číslo. V opačném případě $D<0$ už ale reálné číslo nezískáš, tedy rovnice nemá reálné kořeny.
Pokud zvolíš $D=0$, tak dostaneš "speciální" případ, kdy rovnice bude mít dva stejné kořeny.

#3 07. 09. 2012 16:39

Lanna
Reputace:   

↑ skoroakvarista:

No dobře, ale když určím že $D\ge 0$ tak mi výjde, že $p\ge 4$ a bude tam zase to rovnítko navíc. A já si myslím, že bych měla vzít větší než a rovnítko, protože to jsou všechna reálná čísla.

#4 07. 09. 2012 16:44

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

↑ Lanna:
Pokud vezmeme $D \geq 0$, tak dostaneme $4 \geq p$ a tím i reálné kořeny. Nás ale ze zadání zajímá druhý případ $D<0$.

#5 07. 09. 2012 16:47

Lanna
Reputace:   

↑ skoroakvarista:

Jé děkuju, já jsem trochu "usla" a neuvažovala nad zadáním, když jsem psala odpověď. Ještě jednou děkuju.

Zápatí