Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 09. 2012 16:01

Lanna
Reputace:   

Komplexní čísla, rovnice

Dobrý den. Potřebovala bych poradit s něčím pro Vás nejspíš jednoduchým.

Zadání je:

Určete, pro která reálná čísla p nemá rovnice $x^{2}+4x+p=0$ s neznámou x reálné kořeny.

Výsledek by měl být:

p>4.

Já postupovala takto:
Napsala jsem diskriminant této rovnice a to 16-4p=0. Vytkla jsem 4, takže to vyšlo 4(4-p)=0. Ale nevím co s tím dál. Výjde mi, že p=4 a ne větší než 4.

Děkuji předem za jakoukoliv odpověď. Ještě bych vám chtěla říct, že je to z učebnice komplexních čísel, ale neumím s nimi ještě vůbec pracovat. Měli jsme včera úvodní hodinu a neukázali jsme si to na žádném příkladě. Moc zkušeností s tím tedy nemám.

• (téma jako vyřešené označil(a) Lanna)

#2 07. 09. 2012 16:21

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

Re: Komplexní čísla, rovnice

↑ Lanna:
Zdravím, zkusme se zamyslet, kdy bude mít zadaná rovnice reálné kořeny. To nastane v případě, že bude diskriminant (dále značím D) větší nebo roven nule. Tedy z takového čísla $D\geq 0$ umíš zjistit druhou odmocninu, reálné číslo. V opačném případě $D<0$ už ale reálné číslo nezískáš, tedy rovnice nemá reálné kořeny.
Pokud zvolíš $D=0$, tak dostaneš "speciální" případ, kdy rovnice bude mít dva stejné kořeny.

#3 07. 09. 2012 16:39

Lanna
Reputace:   

↑ skoroakvarista:

No dobře, ale když určím že $D\ge 0$ tak mi výjde, že $p\ge 4$ a bude tam zase to rovnítko navíc. A já si myslím, že bych měla vzít větší než a rovnítko, protože to jsou všechna reálná čísla.

#4 07. 09. 2012 16:44

skoroakvarista
Místo: Praha
Škola: FJFI ČVUT - ASI
Pozice: Student
Reputace:   20 

↑ Lanna:
Pokud vezmeme $D \geq 0$, tak dostaneme $4 \geq p$ a tím i reálné kořeny. Nás ale ze zadání zajímá druhý případ $D<0$.

#5 07. 09. 2012 16:47

Lanna
Reputace:   

↑ skoroakvarista:

Jé děkuju, já jsem trochu "usla" a neuvažovala nad zadáním, když jsem psala odpověď. Ještě jednou děkuju.

Zápatí