Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Potřebovala bych poradit s něčím pro Vás nejspíš jednoduchým.
Zadání je:
Určete, pro která reálná čísla p nemá rovnice
s neznámou x reálné kořeny.
Výsledek by měl být:
p>4.
Já postupovala takto:
Napsala jsem diskriminant této rovnice a to 16-4p=0. Vytkla jsem 4, takže to vyšlo 4(4-p)=0. Ale nevím co s tím dál. Výjde mi, že p=4 a ne větší než 4.
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď. Ještě bych vám chtěla říct, že je to z učebnice komplexních čísel, ale neumím s nimi ještě vůbec pracovat. Měli jsme včera úvodní hodinu a neukázali jsme si to na žádném příkladě. Moc zkušeností s tím tedy nemám.

↑ Lanna:
Zdravím, zkusme se zamyslet, kdy bude mít zadaná rovnice reálné kořeny. To nastane v případě, že bude diskriminant (dále značím D) větší nebo roven nule. Tedy z takového čísla
umíš zjistit druhou odmocninu, reálné číslo. V opačném případě
už ale reálné číslo nezískáš, tedy rovnice nemá reálné kořeny.
Pokud zvolíš
, tak dostaneš "speciální" případ, kdy rovnice bude mít dva stejné kořeny.
↑ skoroakvarista:
No dobře, ale když určím že
tak mi výjde, že
a bude tam zase to rovnítko navíc. A já si myslím, že bych měla vzít větší než a rovnítko, protože to jsou všechna reálná čísla.

↑ Lanna:
Pokud vezmeme
, tak dostaneme
a tím i reálné kořeny. Nás ale ze zadání zajímá druhý případ
.
↑ skoroakvarista:
Jé děkuju, já jsem trochu "usla" a neuvažovala nad zadáním, když jsem psala odpověď. Ještě jednou děkuju.