Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 09. 2012 11:09

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Množiny

Ahoj, potřeboval bych pomoci s prvním příkladem s množinami (opraven odkaz), něco mi vyšlo, jen nevím, jestli je to správně.

Nejsem si jistý, jestli dobře chápu, co po mě chtějí.

Děkuji za osvětlení matematického jazyka :)

#2 22. 09. 2012 13:37

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: Množiny

Neco ti vyslo? Tak proc to sem nenapises? Nikdo se ti smat nebude, protoze zadny uceny z nebe nespadl.

Kazdopadne prvni podotazka by se dalo prepsat do normalniho jazyka:
Vyber vsechny prvky z mnoziny $\Omega$, pro ktere je splnena nasledujici podminka: Patri-li $x$ do mnoziny $B$, potom nepatri do mnoziny $A$.

Zde je dobre si uvedomit, jak vypada pradivostni tabulka pro implikaci.

Odpoved pote bude ve tvaru $X=\{ a,b,c, \dots \}$

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#3 22. 09. 2012 16:27

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

Množinu $Y$ by jsi slovně mohl napsat takto: Vyber všechny prvky z množiny $\Omega $, pro které platí, že patří do množiny $A$ a zároveň nepatří do množiny $B$. Toto platí například pro prvek $a$, který patří do množiny $\Omega $, patří do množiny $A$ a do množiny $B$ nepatří.

#4 22. 09. 2012 16:59

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Takže výsledek je $y=\{a,b,c\}$ ? :) ↑ Dracke:

#5 22. 09. 2012 17:00

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Děkuj za radu, ale stejně jsem to moc nepobral :( Chápu implikaci, pokud jde o věty, ale tady mi to s těmi množinami nějak nedochází. Nešlo by to nějak polopatičtěji? A nebo jsem já taková guma...↑ Geronimo:

#6 22. 09. 2012 17:22

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

Adasz napsal(a):

Takže výsledek je $y=\{a,b,c\}$ ? :) ↑ Dracke:

Přesněji je výsledek  $Y=\{a,b,c\}$.

Co se týče množiny X:
Patří sem takové prvky množiny $\Omega $, které v množině B jsou a v množině A nikoliv a nebo takové prvky množiny $\Omega $, které nepatří do množiny B.

#7 22. 09. 2012 17:39

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Takže výsledek je $Y=\{a,b,c,f,g\}$, jelikož implikace je nepravdivá pouze v případě, kdy první "věta" je pravdivá a druhá ne, tudíž tehdy, když $x\in 
B \wedge A$ (Prostě jejich průnik, nevím jestli jsem to dobře naznačil). Pokud je to tak, tak už to chápu správně a děkuju nehorázně moc!↑ Dracke:

#8 22. 09. 2012 18:00 — Editoval Dracke (22. 09. 2012 18:21)

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

↑ Adasz:
No výsledek je správně (ale pro X $X=\{a, b, c, f, g\}$), ale obávám se, že  implikaci nechápeš úplně správně. S průnikem množin A a B to nemá moc společného jelikož by se jednalo právě o prvky d, e.
Implikace je pravdivá tehdy pokud platí první i druhá podmínka a nebo neplatí první. Pak už je jedno, jestli platí druhá podmínka nebo ne.
Př.
Jestliže prší, nepůjdeme ven.
Implikaci porušíš jedině v případě že prší a ty ven půjdeš.
Pokud prší a nepujdeš ven, je vše správně.
Pokud neprší, tak je jedno jestli zůstaneš doma u počítače nebo půjdeš ven. Implikace je pravdivá v obou případech.

Pokud bych byl konkrétní v tomto případě.
Pokud prvek patří do B, nesmí patřit do A. (platí pro f, g)
Pokud prvek patří do B a patří do A, je tato implikace porušena. (prvky d, e)
Pokud prvek nepatří do B, tak je jedno jestli do A patří nebo ne, implikace porušena není. (prvky a, b, c)

Zápatí