Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoci s prvním příkladem s množinami (opraven odkaz), něco mi vyšlo, jen nevím, jestli je to správně.
Nejsem si jistý, jestli dobře chápu, co po mě chtějí.
Děkuji za osvětlení matematického jazyka :)
Neco ti vyslo? Tak proc to sem nenapises? Nikdo se ti smat nebude, protoze zadny uceny z nebe nespadl.
Kazdopadne prvni podotazka by se dalo prepsat do normalniho jazyka:
Vyber vsechny prvky z mnoziny
, pro ktere je splnena nasledujici podminka: Patri-li
do mnoziny
, potom nepatri do mnoziny
.
Zde je dobre si uvedomit, jak vypada pradivostni tabulka pro implikaci.
Odpoved pote bude ve tvaru 
Děkuj za radu, ale stejně jsem to moc nepobral :( Chápu implikaci, pokud jde o věty, ale tady mi to s těmi množinami nějak nedochází. Nešlo by to nějak polopatičtěji? A nebo jsem já taková guma...↑ Geronimo:
Takže výsledek je
, jelikož implikace je nepravdivá pouze v případě, kdy první "věta" je pravdivá a druhá ne, tudíž tehdy, když
(Prostě jejich průnik, nevím jestli jsem to dobře naznačil). Pokud je to tak, tak už to chápu správně a děkuju nehorázně moc!↑ Dracke:
↑ Adasz:
No výsledek je správně (ale pro X
), ale obávám se, že implikaci nechápeš úplně správně. S průnikem množin A a B to nemá moc společného jelikož by se jednalo právě o prvky d, e.
Implikace je pravdivá tehdy pokud platí první i druhá podmínka a nebo neplatí první. Pak už je jedno, jestli platí druhá podmínka nebo ne.
Př.
Jestliže prší, nepůjdeme ven.
Implikaci porušíš jedině v případě že prší a ty ven půjdeš.
Pokud prší a nepujdeš ven, je vše správně.
Pokud neprší, tak je jedno jestli zůstaneš doma u počítače nebo půjdeš ven. Implikace je pravdivá v obou případech.
Pokud bych byl konkrétní v tomto případě.
Pokud prvek patří do B, nesmí patřit do A. (platí pro f, g)
Pokud prvek patří do B a patří do A, je tato implikace porušena. (prvky d, e)
Pokud prvek nepatří do B, tak je jedno jestli do A patří nebo ne, implikace porušena není. (prvky a, b, c)