Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 09. 2012 11:09

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Množiny

Ahoj, potřeboval bych pomoci s prvním příkladem s množinami (opraven odkaz), něco mi vyšlo, jen nevím, jestli je to správně.

Nejsem si jistý, jestli dobře chápu, co po mě chtějí.

Děkuji za osvětlení matematického jazyka :)

#2 22. 09. 2012 13:37

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: Množiny

Neco ti vyslo? Tak proc to sem nenapises? Nikdo se ti smat nebude, protoze zadny uceny z nebe nespadl.

Kazdopadne prvni podotazka by se dalo prepsat do normalniho jazyka:
Vyber vsechny prvky z mnoziny $\Omega$, pro ktere je splnena nasledujici podminka: Patri-li $x$ do mnoziny $B$, potom nepatri do mnoziny $A$.

Zde je dobre si uvedomit, jak vypada pradivostni tabulka pro implikaci.

Odpoved pote bude ve tvaru $X=\{ a,b,c, \dots \}$

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#3 22. 09. 2012 16:27

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

Množinu $Y$ by jsi slovně mohl napsat takto: Vyber všechny prvky z množiny $\Omega $, pro které platí, že patří do množiny $A$ a zároveň nepatří do množiny $B$. Toto platí například pro prvek $a$, který patří do množiny $\Omega $, patří do množiny $A$ a do množiny $B$ nepatří.

#4 22. 09. 2012 16:59

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Takže výsledek je $y=\{a,b,c\}$ ? :) ↑ Dracke:

#5 22. 09. 2012 17:00

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Děkuj za radu, ale stejně jsem to moc nepobral :( Chápu implikaci, pokud jde o věty, ale tady mi to s těmi množinami nějak nedochází. Nešlo by to nějak polopatičtěji? A nebo jsem já taková guma...↑ Geronimo:

#6 22. 09. 2012 17:22

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

Adasz napsal(a):

Takže výsledek je $y=\{a,b,c\}$ ? :) ↑ Dracke:

Přesněji je výsledek  $Y=\{a,b,c\}$.

Co se týče množiny X:
Patří sem takové prvky množiny $\Omega $, které v množině B jsou a v množině A nikoliv a nebo takové prvky množiny $\Omega $, které nepatří do množiny B.

#7 22. 09. 2012 17:39

Adasz
Zelenáč
Reputace:   

Takže výsledek je $Y=\{a,b,c,f,g\}$, jelikož implikace je nepravdivá pouze v případě, kdy první "věta" je pravdivá a druhá ne, tudíž tehdy, když $x\in 
B \wedge A$ (Prostě jejich průnik, nevím jestli jsem to dobře naznačil). Pokud je to tak, tak už to chápu správně a děkuju nehorázně moc!↑ Dracke:

#8 22. 09. 2012 18:00 — Editoval Dracke (22. 09. 2012 18:21)

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

↑ Adasz:
No výsledek je správně (ale pro X $X=\{a, b, c, f, g\}$), ale obávám se, že  implikaci nechápeš úplně správně. S průnikem množin A a B to nemá moc společného jelikož by se jednalo právě o prvky d, e.
Implikace je pravdivá tehdy pokud platí první i druhá podmínka a nebo neplatí první. Pak už je jedno, jestli platí druhá podmínka nebo ne.
Př.
Jestliže prší, nepůjdeme ven.
Implikaci porušíš jedině v případě že prší a ty ven půjdeš.
Pokud prší a nepujdeš ven, je vše správně.
Pokud neprší, tak je jedno jestli zůstaneš doma u počítače nebo půjdeš ven. Implikace je pravdivá v obou případech.

Pokud bych byl konkrétní v tomto případě.
Pokud prvek patří do B, nesmí patřit do A. (platí pro f, g)
Pokud prvek patří do B a patří do A, je tato implikace porušena. (prvky d, e)
Pokud prvek nepatří do B, tak je jedno jestli do A patří nebo ne, implikace porušena není. (prvky a, b, c)

Zápatí