Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
procvičuju si nějaké příklady k množinám, ale teď mě dva zaskočily.
1. Nechť
,
.
Zapište výčtem prvků relace
,
,
,
,
.
,
je mi jasné to akorád prohodím prvky, ale ty složení (kompozice) relací podle mě odporují definici a tím pádem by všechny byly prázdné množiny? Zdá se mi to trochu divné.
2. Dokažte, že pro libovolné dvě binární relace R, S platí
. Když si to vyzkouším na konkrétních množinách, tak je mi to jasné, ale jak postupovat s důkazem?
Dracke napsal(a):
. Když si to vyzkouším na konkrétních množinách, tak je mi to jasné, ale jak postupovat s důkazem?
Staci tato linka?
http://www.proofwiki.org/wiki/Inverse_o … e_Relation
Dracke napsal(a):
ale ty složení (kompozice) relací podle mě odporují definici a tím pádem by všechny byly prázdné množiny?
Nie je mi jasne, co si myslel tym, ze odporuju definicii, ale napriklad
lebo
a
. Ulohou je vlastne najst vsetky taketo dvojice. (Mozno pomoze obrazok - hladas kam sa vies dostat dvojicou sipok, ak si predstavis R1 ako sipky ukazujuce z prvkov jednej mnoziny do druhej a R2 ako sipky ukazujuce z druhej do tretej mnoziny.)
kompik napsal(a):
Staci tato linka?
http://www.proofwiki.org/wiki/Inverse_o … e_Relation
Bez codomain by ten důkaz udělat nešel? Ve skriptech o tomto nemáme ani zmínku. Pouze definiční obor (Dom) a obor hodnot (Im).
kompik napsal(a):
Nie je mi jasne, co si myslel tym, ze odporuju definicii, ale napriklad
lebo
a
. Ulohou je vlastne najst vsetky taketo dvojice. (Mozno pomoze obrazok - hladas kam sa vies dostat dvojicou sipok, ak si predstavis R1 ako sipky ukazujuce z prvkov jednej mnoziny do druhej a R2 ako sipky ukazujuce z druhej do tretej mnoziny.)
Takže
a
je stejná kompozice?
Dracke napsal(a):
Takže
a
je stejná kompozice?
Nie.
bude v tomto pripade nedefinovana alebo prazdna mnozina (zavisi od presnej definicie, ktoru ste mali), lebo obor hodnot
a ziadny z prvkov s,t,u sa nevyskytuje v definicnom obore prvej relacie.
Treba si dat pozor aj na to, ze niektore texty definuju skladanie presne v opacnom poradi (podla mna sa to vyskytuje zriedkavejsie). Kedze sa v zadani bolo pytaju
, tipujem, ze to mate v takom poradi, ako som pisal.
Dracke napsal(a):
Aby sme dokazali, ze sa dve mnoziny rovnaju, staci ukaza, ze kazdy prvok z jednej patri aj do druhej a obratene.
Teda chceme dokazat dve veci:

(Alebo ak by sa nam podarilo ukazat ekvivalenciu, mali by sme obe naraz.)
Nebudeme potrebovat nic, len definiciu skladania a inverznej relacie.
Podla definicie inverznej relacie mame:
Podla definicie skladania mame
Ak opat pouzijeme (dvakrat) definiciu inverznej, tak vidime
No lenze ten posledny vyraz je (opat z definicie) len prepisanim toho, ze
.
Ak chces mozes si pozriet aj dokaz, ktory je v texte na tomto webe http://msleziak.com/vyuka/2012/temno/ (je to po slovensky).
Je tam len slovne rozpisane to, co som tu zapisal pomocou symbolov.
Dracke napsal(a):
kompik napsal(a):
Staci tato linka?
http://www.proofwiki.org/wiki/Inverse_o … e_RelationBez codomain by ten důkaz udělat nešel? Ve skriptech o tomto nemáme ani zmínku. Pouze definiční obor (Dom) a obor hodnot (Im).
Tu ide v podstate o to, ako presne ste definovali skladanie relacii.
Niekde je definovane tak, ze sa daju zlozit lubovolne dve relacie, niekde je
definovane iba v pripade, ze R je relacia medzi A a B a S je relacia medzi B a C. (Cize aby malo zmysel hovorit o skladani, tak treba aj povedat mnoziny, s ktorymi pracujeme a mnozina kde prva relacia "konci" musi byt ta ista, kde druha "zacina".)
Pokial ste mali definiciu, kde sa daju zlozit hocijake dve relacie, tak mozes tu cast s domain a codomain uplne odignorovat.
Odhliadnuc od toho, je to v podstate ten isty dokaz, co som sa tu snazil napisat ja - takze si mozes vybrat, ktory je pre teba zrozumitelnejsi/prehladnejsi a skusit prejst ten.
kompik napsal(a):
Aby sme dokazali, ze sa dve mnoziny rovnaju, staci ukaza, ze kazdy prvok z jednej patri aj do druhej a obratene.
Teda chceme dokazat dve veci:
(Alebo ak by sa nam podarilo ukazat ekvivalenciu, mali by sme obe naraz.)
Nebudeme potrebovat nic, len definiciu skladania a inverznej relacie.
Podla definicie inverznej relacie mame:
Podla definicie skladania mame
Ak opat pouzijeme (dvakrat) definiciu inverznej, tak vidime
No lenze ten posledny vyraz je (opat z definicie) len prepisanim toho, ze.
Ak chces mozes si pozriet aj dokaz, ktory je v texte na tomto webe http://msleziak.com/vyuka/2012/temno/ (je to po slovensky).
Je tam len slovne rozpisane to, co som tu zapisal pomocou symbolov.
V zásadě jsem to pochopil díky tomuto. Moc děkuji za pomoc.
Zdravím v tématu,
jen drobná historicko/statistická vsuvka - tento soubor úloh dle mého pozorování se objevuje pouze v sudém roce, přidám odkazy na důkazy od kolegů:
2008
2010.
Děkuji autorům.