Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 09. 2012 17:02

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

Množiny + důkaz

Ahoj,
procvičuju si nějaké příklady k množinám, ale teď mě dva zaskočily.
1. Nechť $R_{1}=\{(1,2),(1,6),(2,4),(3,4),(3,6),(3,8)\}$, $R_{2}=\{(2,u),(4,s),(4,t),(3,t),(8,u)\}$.
Zapište výčtem prvků relace $R_1{^{-1}}$, $R_2{^{-1}}$, $R_{2} o R_{1}$, $(R_{2} o R_{1})^{-1}$, $R_{1}^{-1} o R_{2}^{-1}$.
$R_1{^{-1}}$, $R_2{^{-1}}$ je mi jasné to akorád prohodím prvky, ale ty složení (kompozice) relací podle mě odporují definici a tím pádem by všechny byly prázdné množiny? Zdá se mi to trochu divné.

2. Dokažte, že pro libovolné dvě binární relace R, S platí $(S o R)^{-1} = R^{-1} o S^{-1}$. Když si to vyzkouším na konkrétních množinách, tak je mi to jasné, ale jak postupovat s důkazem?

• (téma jako vyřešené označil(a) Dracke)

#2 30. 09. 2012 17:17 — Editoval kompik (30. 09. 2012 17:21)

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

Re: Množiny + důkaz

Dracke napsal(a):

2. Dokažte, že pro libovolné dvě binární relace R, S platí $(S o R)^{-1} = R^{-1} o S^{-1}$. Když si to vyzkouším na konkrétních množinách, tak je mi to jasné, ale jak postupovat s důkazem?

Staci tato linka?
http://www.proofwiki.org/wiki/Inverse_o … e_Relation

Dracke napsal(a):

ale ty složení (kompozice) relací podle mě odporují definici a tím pádem by všechny byly prázdné množiny?

Nie je mi jasne, co si myslel tym, ze odporuju definicii, ale napriklad $(1,u)\in R_2\circ R_1$ lebo $(1,2)\in R_1$ a $(2,u)\in R_2$. Ulohou je vlastne najst vsetky taketo dvojice. (Mozno pomoze obrazok - hladas kam sa vies dostat dvojicou sipok, ak si predstavis R1 ako sipky ukazujuce z prvkov jednej mnoziny do druhej a R2 ako sipky ukazujuce z druhej do tretej mnoziny.)

#3 30. 09. 2012 17:34

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

Bez codomain by ten důkaz udělat nešel? Ve skriptech o tomto nemáme ani zmínku. Pouze definiční obor (Dom) a obor hodnot (Im).

kompik napsal(a):

Nie je mi jasne, co si myslel tym, ze odporuju definicii, ale napriklad $(1,u)\in R_2\circ R_1$ lebo $(1,2)\in R_1$ a $(2,u)\in R_2$. Ulohou je vlastne najst vsetky taketo dvojice. (Mozno pomoze obrazok - hladas kam sa vies dostat dvojicou sipok, ak si predstavis R1 ako sipky ukazujuce z prvkov jednej mnoziny do druhej a R2 ako sipky ukazujuce z druhej do tretej mnoziny.)

Takže $R_2\circ R_1$ a $R_1\circ R_2$ je stejná kompozice?

#4 30. 09. 2012 17:45

kompik

Dracke napsal(a):

Takže $R_2\circ R_1$ a $R_1\circ R_2$ je stejná kompozice?

Nie. $R_1\circ R_2$ bude v tomto pripade nedefinovana alebo prazdna mnozina (zavisi od presnej definicie, ktoru ste mali), lebo obor hodnot $H(R_2)=\{s,t,u\}$ a ziadny z prvkov s,t,u sa nevyskytuje v definicnom obore prvej relacie.

Treba si dat pozor aj na to, ze niektore texty definuju skladanie presne v opacnom poradi (podla mna sa to vyskytuje zriedkavejsie). Kedze sa v zadani bolo pytaju $R_2\circ R_1$, tipujem, ze to mate v takom poradi, ako som pisal.

#5 30. 09. 2012 17:57

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

↑ kompik:
Děkuji, s 1. příkladem už problém nemám.
U druhého bych potřeboval jednodušší Důkaz (bez Cdm(R)).  Bohužel s důkazy teprve začínáme a ještě nemám tu zručnost, abych něco vymyslel sám.

#6 30. 09. 2012 18:05 — Editoval kompik (30. 09. 2012 18:06)

kompik

Dracke napsal(a):

Aby sme dokazali, ze sa dve mnoziny rovnaju, staci ukaza, ze kazdy prvok z jednej patri aj do druhej a obratene.

Teda chceme dokazat dve veci:
$(x,y) \in (S \circ R)^{-1} \Rightarrow (x,y) \in R^{-1} \circ S^{-1}$
$(x,y) \in R^{-1} \circ S^{-1} \Rightarrow (x,y) \in (S \circ R)^{-1}$
(Alebo ak by sa nam podarilo ukazat ekvivalenciu, mali by sme obe naraz.)

Nebudeme potrebovat nic, len definiciu skladania a inverznej relacie.
Podla definicie inverznej relacie mame:
$(x,y) \in (S \circ R)^{-1}  \Leftrightarrow (y,x) \in S\circ R$
Podla definicie skladania mame
$(y,x) \in S\circ R \Leftrightarrow (\exists z) (y,z)\in R \land (z,x) \in S$
Ak opat pouzijeme (dvakrat) definiciu inverznej, tak vidime
$(\exists z) (y,z)\in R \land (z,x) \in S \Leftrightarrow (\exists z) (z,y)\in R^{-1} \land (x,z)\in S^{-1}$
No lenze ten posledny vyraz je (opat z definicie) len prepisanim toho, ze $(x,y)\in R^{-1}\circ S^{-1}$.

Ak chces mozes si pozriet aj dokaz, ktory je v texte na tomto webe http://msleziak.com/vyuka/2012/temno/ (je to po slovensky).

Je tam len slovne rozpisane to, co som tu zapisal pomocou symbolov.

#7 30. 09. 2012 18:15

kompik

Dracke napsal(a):

Bez codomain by ten důkaz udělat nešel? Ve skriptech o tomto nemáme ani zmínku. Pouze definiční obor (Dom) a obor hodnot (Im).

Tu ide v podstate o to, ako presne ste definovali skladanie relacii.
Niekde je definovane tak, ze sa daju zlozit lubovolne dve relacie, niekde je $S\circ R$ definovane iba v pripade, ze R je relacia medzi A a B a S je relacia medzi B a C. (Cize aby malo zmysel hovorit o skladani, tak treba aj povedat mnoziny, s ktorymi pracujeme a mnozina kde prva relacia "konci" musi byt ta ista, kde druha "zacina".)

Pokial ste mali definiciu, kde sa daju zlozit hocijake dve relacie, tak mozes tu cast s domain a codomain uplne odignorovat.

Odhliadnuc od toho, je to v podstate ten isty dokaz, co som sa tu snazil napisat ja - takze si mozes vybrat, ktory je pre teba zrozumitelnejsi/prehladnejsi a skusit prejst ten.

#8 30. 09. 2012 18:18

Dracke
Zelenáč
Reputace:   

kompik napsal(a):

Aby sme dokazali, ze sa dve mnoziny rovnaju, staci ukaza, ze kazdy prvok z jednej patri aj do druhej a obratene.

Teda chceme dokazat dve veci:
$(x,y) \in (S \circ R)^{-1} \Rightarrow (x,y) \in R^{-1} \circ S^{-1}$
$(x,y) \in R^{-1} \circ S^{-1} \Rightarrow (x,y) \in (S \circ R)^{-1}$
(Alebo ak by sa nam podarilo ukazat ekvivalenciu, mali by sme obe naraz.)

Nebudeme potrebovat nic, len definiciu skladania a inverznej relacie.
Podla definicie inverznej relacie mame:
$(x,y) \in (S \circ R)^{-1}  \Leftrightarrow (y,x) \in S\circ R$
Podla definicie skladania mame
$(y,x) \in S\circ R \Leftrightarrow (\exists z) (y,z)\in R \land (z,x) \in S$
Ak opat pouzijeme (dvakrat) definiciu inverznej, tak vidime
$(\exists z) (y,z)\in R \land (z,x) \in S \Leftrightarrow (\exists z) (z,y)\in R^{-1} \land (x,z)\in S^{-1}$
No lenze ten posledny vyraz je (opat z definicie) len prepisanim toho, ze $(x,y)\in R^{-1}\circ S^{-1}$.

Ak chces mozes si pozriet aj dokaz, ktory je v texte na tomto webe http://msleziak.com/vyuka/2012/temno/ (je to po slovensky).

Je tam len slovne rozpisane to, co som tu zapisal pomocou symbolov.

V zásadě jsem to pochopil díky tomuto. Moc děkuji za pomoc.

#9 01. 10. 2012 11:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

jen drobná historicko/statistická vsuvka - tento soubor úloh dle mého pozorování se objevuje pouze v sudém roce, přidám odkazy na důkazy od kolegů:
2008
2010.

Děkuji autorům.

Zápatí