Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://imageshack.us/photo/my-images/84 … 15876.jpg/
Ahoj, je to správně? A jak se dají tyto příklady kontrolovat rovnou na místě?

↑ Fredy.00:
Ty se snad nepoučíš.
Když chceš aby ti někdo zkontroloval tvůj postup výpočtu potom by bylo dobré:
1) Napsat pořádně zadání úlohy
2) Napsat svůj postup alespoň v trochu úhledné úpravě.
Ty sem "prskneš nějaký svůj výpočet a my nevíme co se má počítat, natož abychom ti ten tvůj postup mohli zkontrolovat.
To je tak těžké napsat to zadání do svého příspěvku?
A zde je podobný případ, ale asi chybně, po odmocnění vyjde desetinné číslo.
http://imageshack.us/photo/my-images/83 … 15875.jpg/
↑ Cheop:
Je to napsané už v nadpise... Určete společné body hyperboly a přímky. V tom je obsažené že určíme i vzájemnou polohu, protože vypočtením bodů získáme i polohu. Naopak, nechci z Vás dělat debily psaním titěrností.
↑ Fredy.00:
Tak? to říkám já (protože to je polsky "Ano?"). Ty, prosím, reaguj na upřesňující dotazy kolegy↑ Cheop: a zkus už, prosím, používat TeX. Když půjdeš do Tvého dalšího tématu, klepneš na můj zápis v TeX, přenese do zprávy a pokračuj.
Na papíru 1 - přímka se mi zdá v pořádku, dosazování také, ale potom řešíš rovnici
, buď to máš za kvadratickou, potom c=0 Tak?
nebo do součinu:
výsledek bys měl mít stejný. Také v předchozím tématu mám vzor vložení do Wolfram, tak si ho změň na své zadání a vlož sem odkazem - zkontroluj, jak jsi vložil.
↑ příspěvek 3: - co chybně? Ve vedlejším tématu jsme si všechno vysvětlili - odmocňovat není co, protože D=-15 (jinak desetinné číslo po odmocnění nevadí, ale tam to je nesmysl).
Tak ještě jednou opravuj a TeXem, prosím. Jinak v zadání je parabola, ne hyperbola, jsi si jist, že není v zadání y^2?
↑ jelena:
Ano, ale na druhé papíru mi vyšlo kladné číslo "160".
A to nejde odmocnit bez použití desetiného čísla.
Jinak obsané z učebnice to mám dobře, v tom chyba není.
Tak proč mi teda po odmocnění vyšlo 12,6?
↑ Fredy.00:
:-) Ty jsi nedal 2.papír, ale původní, který jsme diskutovali dopoledne. Jinak
, to je normální číslo.
Pokud zadání dobře, v tématu máme společnou polohu přímky a paraboly. Jaká je učebnice? Děkuji.
↑ Fredy.00:
Takže toto http://imageshack.us/photo/my-images/84 … 15877.jpg/ je dobře? (je to obrovský na přepsání do systému).
Má smysl to dporočítávat? Ale ta forma diskriminantu
je obrovská, to netuším, jak pracovat s D, kde bzudou dvě odmocniny pod sebou.
Tex je velice nepřehledný, je tam plno závorek a celkově se s tímn pracuje hrozně komplikovaně.
Pokud je problém s čitelností, budu sem dávat screeny z Wordu.
EDIT: 8,7177, takový mi vyjde D po změně znamenínka, o kterém mluvíš... to není moc úádný rozdíl.
↑ Fredy.00:
na papíře je jediná změna 9+22t+9t^2, má být po opravě
a po podělení 9 máš:
Tex je velice nepřehledný, je tam plno závorek a celkově se s tímn pracuje hrozně komplikovaně.
nevymýšlej si laskavě :-)
Pokud je problém s čitelností, budu sem dávat screeny z Wordu.
:-) problém je s nečitelnosti. Mně osobně screen s Wordem činí stejné "potěšení", jako Tvůj nečitelný obrázek - musím přejíždět očima. Tedy TeX a nedebatuj o tom.
↑ Fredy.00:
výborně :-) Přidala jsem jen dolary okolo Tvého zápisu (můžeš tlačítko TeX pod oknem zprávy).
↑ Fredy.00:
ano, já tuším, kolík je tam závorek - když jsem je tam sama napsala:-) když já u toho zapisování ještě zvládám umývat okno, tak Ty bez okna zvládneš také. Znám to z umývání oken.
Úlohu jsi dořešil?
↑ Fredy.00:
skoro: t, x souhlasím, ale y=-1+t=-1+(-1)=-2, tedy máme jen jeden společný bod (3, -2), přímka je tečnou ke kuželosečce.
Kdybychom měli 2 různá t, potom dosadíme jedno t a máme jeden společný bod a druhé t dává druhý společný bod, tedy přímka je sečnou.