Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Fredy.00:
Buď to riešiš ako kvadratickú rovnicu, kde a = 64, b = -144, c = 0 (brutal, neodporúčam), alebo
vyjmeš z obidvoch členov písmenko p a dostaneš
↑ Fredy.00:
Nie, pomýlil si sa zabudol si asi odmocniť alebo čo, alebo si iba zle naťukal do kalkulačky.
Rieš to vynímaním písmenka p, je to oveľa jednoduchšie a nepomýliš sa tak ľahko.
Malo byť:
↑ ((:-)):
To mi vysvětli...
á dostal číslo 20 480, to jsem odmocnil, a vyšlo mi 143... proč bych to 143 měl odmocnit ještě jednou?
ADD-ON: tady je ofocenej můj výpočet: http://imageshack.us/photo/my-images/84 … 16050.jpg/
↑ Fredy.00:
Zabudol si, že v danom príklade je aj c, ktorého hodnota je 0. 
Ak v rovnici c nie je, jeho hodnota je 0.

↑ Fredy.00:
Protože máš špatně diskriminant.
Rovnici
řešíme vytknutím x,
Pokud to chceš řešit přes diskriminant, musíš si tam dopsat i absolutní člen
, z toho vidíš, žš "c" je nula a musíš s ním počítat i v diskriminantu. 
↑ Fredy.00:
Fredy - ešte:
To p = 0 je síce riešením kvadratickej rovnice, ale ak by si ho dosadil do danej rovnice paraboly, tak na pravej strane by vznikla 0.
Rovnica y = 0 n i e j e rovnica paraboly, takže "pre naše účely" číslo p ako parameter nevyhovuje (a má to aj hlbšie dôvody).
"Dobré" je iba číslo 2,25 a hľadaná rovnica paraboly je
,
, 
↑ Fredy.00:
:-)
Áno, asi - treba si pozrieť zadanie úlohy.
Našiel si číslo p (p=2,25) také, že keď sa dosadí do rovnice paraboly (dostaneš ten violet), tak priamka zo zadania bude dotyčnicou tej paraboly.
Chceš aj obrázok?