Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čo sa stane ak skúsim editovať tento príspevok a zmeniť v malé b na veľké B?
Je to veľmi zvláštne, ale nezmení sa nič. (Práve teraz v okne editora mám skutočne v prvom riadku f[b] s veľkým B.)
Stane sa to isté ak niekto v TeX-u napíše \Sin x namiesto \sin x a snaží sa to opraviť?
Tu dám najprv \Sin x: .
A teraz to skúsim pri editovaní opraviť na malé s. Toto fungovalo....
Ešte jeden test: . Zmení sa správanie nejako, ak v tom istom odseku je aj nejaký ďalší text? Nie, po zeditovaní to tam zostalo.
Rozhodněte, kolik řešení má v oboru nelineární rovnice
Své rozhodnutí zdůvodněte a definujte intervaly tak, aby každý z nich obsahoval právě jedno řešení.
a funkční hodnoty v bodech
, abychom viděli jak se funkce chová v krajních bodech.
, protože
, protože
Spočteme první derivaci a položíme ji rovno nule, pro zjištění stacionárních bodů.
Jelikož Stacionární bod je pouze
, označme ho jako bod
Spočteme jeho ypsilonovou souřadnici
Spočteme druhou derivaci pro zjištění extrémů/inflexních bodů
Bod je maximem.
Nakreslíme graf
Určíme funkční obor hodnot
Bod je lokálním maximem funkce
Definujeme intervaly
Nelineární rovnice má tři řešení na intervalech
-
-
-
↑ Gublik: Toto je pískoviště, pro nový příklad prosím založ nové téma. A taky napiš, co jsi zkoušel a na čem se zasekl. Zdejší pravidla: http://forum.matweb.cz/misc.php?action=rules , pravidla pravopisu: http://www.pravidla.cz/hledej.php?qr=m%F9j
Díky.
↑ Kondr: když pravidla pravopisu, tak doporučuju spíš http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=m%C5%AFj_2
↑ Gublik:
neodstraňuj, prosím, příspěvky na které je reakce.
↑ Kondr: na plácku jako na plácku :-) sotva prokážeš moderátorskou drsnost, hned máš minus do reputace (máte tak i v Lucembursku?). Pozdrav je tam.
↑ Stýv: určitě, protože to máme v užitečných odkazech. Zde vytrvale prosazuji umístění UJČ do odkazů.
Zdravím.
Ahoj, píšu článek v LaTeXu. Chtěla bych napsat lemma, jež bude stejně očíslované jako předchozí, ale s čárkou (jedná se totiž o analogii toho předchozího). Víte, jak na to?
Snad to není moc OT.
↑ Andrejka3:
Zdravím,
než se dostaví někdo s odbornou radou, budu udržovat společenskou konverzaci v duchu předchozích příspěvků - co jest "čárka" v číslování? Děkuji.
↑ jelena:
Myslím tím něco takového:, přičemž bych ráda použila příkazy jako
\newtheorem{l3}[l1]{lemma} Mohu se obejít i bez té čárky, ale občas by se mi to hodilo.
edit: a nebo to je vadné značení a měla bych se ho vyvarovat (?)
↑ Andrejka3:
děkuji, toto značení (s převrácenou zatočenou čárkou - apostrofem?) by se mi osobně nezamlouvalo. Ale v RJ (a co se dívám, tak i v AJ) se používá "штрих" např. pro označování proměnných odpovídajících odvozenému stavu (pokud nepoužívám označení dolním indexem pro počáteční stav a pro některý další
, tak označím
a
).Tedy v takovém použití (odvození, transformace apod.) předchozího lemmatu by mi to smysl ve značení dávalo. Co kolegové? Děkuji.
Jaké jsou novinky v ČSN, jsem už nějakou dobu nestudovala.
↑ jelena:
Díky za info a odkazy.
PS ČSN mě děsí. Tolik norem. Kdybych se v tom všem vyznala, nezbylo by mě v mozku místo na matematiku.
↑ Andrejka3: :-) normy mají celkem přehledné tříděni, v tom není problém. Ale zas nepotřebuji v hlavě místo na matematiku :-)
↑ Stýv: děkuji, kolego Stýve.
↑ Freedy:
jen drobnosti z archivu:
a) imaginární jednotky hezké třeba napsat nastojato,
b) Vánoce již nejsou a ani sníh není,
c) thetu je lepší zapsat jako malou (nebo si zvolit jiné označení pro úhel - theta se snadno přehlídne za 0).
d) před sin, cos se dává zpětné lomítko (opět ne kurzivou),
e) řádek se rozdělí pomocí dvou zpětných lomítek \\
f) vzorce jsem nekontrolovala.
Manuál je tam. Zdravím.