Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zde je můj předešlý dotaz ohledně Lagrangeova polynomu:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=57242
Rád bych se zeptal ještě podruhé:
Mám ještě zobrazit chybu tohoto polynomu a (asi) nějakou druhou chybu, ale nevím, jak se nazývá.
Napsal jsem si to tedy takto:
První (polynom mínus sinus(x))
(((x)*(x-(pi/4))*(x-(pi/3))*(x-(pi/2))) / ((pi/6)*((pi/6)-(pi/4))*((pi/6)-(pi/3))*((pi/6)-(pi/2))) * (1/2))
+
(((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/3))*(x-(pi/2))) / ((pi/4)*((pi/4)-(pi/6))*((pi/4)-(pi/3))*((pi/4)-(pi/2))) * (sqrt(2)/2))
+
(((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/4))*(x-(pi/2))) / ((pi/3)*((pi/3)-(pi/6))*((pi/3)-(pi/4))*((pi/3)-(pi/2))) * (sqrt(3)/2))
+
(((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/4))*(x-(pi/3))) / ((pi/2)*((pi/2)-(pi/6))*((pi/2)-(pi/4))*((pi/2)-(pi/3)))) - sin(x)
Druhý
|((x)*(x-(pi/4))*(x-(pi/3))*(x-(pi/2)))*(x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/3))*(x-(pi/2))*((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/4))*(x-(pi/2)))*((x)*(x-(pi/6))*(x-(pi/4))*(x-(pi/3)))
*
(1/(4*3*2*1))|
Vyšly mi tyto grafy:
Chtěl jsem se zeptat, jak bych je měl nazvat správně a zda jsou opravdu dobře.
Děkuji moc
Pavel
Ahoj,
na zobrazení chyby bych použil vykreslení
.
Vzorec pro chybu na tabuli je špatně.
Má být 
Interval pro braní
je na tabuli také špatně. Je to nejmenší interval obsahující
. Kdybych to měl napsat odhadem jako to máš uvedeno, tak:
I je výše popsaný interval.
↑ thirdknown:
Na té tabuli je opravdu zmatek - uzlové body indexovány od jedničky, interval od nuly. Máme-li n+1 uzlových bodů, musí být derivace n+1 řádu (viz user). Zápis
ale naznačuje, že těch bodů je dokonce n+2, takže i ta derivace by měla být řádu n+2.
Tou "druhou chybou" je asi míněna chyba relativní (na rozdíl od této, která je absolutní).
Relativní chyba je absolutní chyba vztažená k funkční hodnotě (často se udává v procentech) - tedy
(popř. *100%)