Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám problém s jedným príkladom, takto znie zadanie:
Máme pomyselný rovnostranný trojuholník ABC, a v každom bode ABC je umiestnené jedno kladne elektricky nabité teleso, z čoho každé má rovnako veľký náboj Q+. Presne do stredu trojuholníku umiestníme elektricky nabité teleso s nábojom Q-. Aký veľký elektrický náboj musí mať Q-, aby celá sústava zostala v pokoji?
Viem to vypočítať, pokiaľ by tam bol štvorec, alebo pravouhlý trojuholník, ale nemám tušenia ako na to s takýmto trojuholníkom, hlavne výpočet vektorovej sily mi ani za nič nevychádza. Za akúkoľvek pomoc vopred ďakujem.
Zkus tohle, nevím jestli to spravně, jen mne to napadlo, tak to zkus jestli to vyjde.
1. modrá šipka - síla mezi Q1 a Q2, 2. modrá šipka - síla mezi Q2 a Q3
červená šipka - výslednice předchozích sil
zelená šipka - přitažlivá sila mezi Q0(veprostřed) a Q2
Aby nastala rovnováha ,pak Síla červená = síla zelená 
↑ Google:
To mi je jasné, ale ako vyjadrím tú červenú šípku? Ono sila modrých šípiek je
, pokiaľ by bol medzi šipkami pravý uhol výsledná sila by bola
, ako je to v prípade, keď zvierajú 60 stupňový uhol, je to rovnaké? Ak hej tak to mám vyriešené, ak nie, tak by som ocenil pomoc :)
↑ zdenek1:
Vďaka moc, snáď mi to vyšlo správne. A len pre kontrolu, ak by bol ten uhol 80 stupňov a sily by boli rovnaké, tak by to bolo cos40F*2?