Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2013 19:14

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Matematická přednáška

Zdravím, jelikož už dost dlouho přemýšlím, že bych se šel podívat na nějakou vysokou školu v praze na přednášku matematiky. Chtěl bych se tímto zeptat lidí, kteří třeba nějakou takovouhle přednášku navštívili, aniž by na ni byli přihlášeni, nebo konkrétně nějakejch studentů matematiky na vysoké škole v praze, kteří vědí, že na přednášku může přijít kdokoliv a je přístupná veřejnosti. Docela rád bych se někam šel podívat, jak tak vypadá hodina matematiky ale vůbec nevím kde kdy a jak. Děkuji

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#2 09. 03. 2013 20:37

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Matematická přednáška

přednášky jsou zpravidla veřejně přístupný

#3 09. 03. 2013 20:56

Freedy

takže se stačí jen podívat, kdy nějaká třída ma přednášku a kde a jít tam? nebudou na mě divně koukat nebo něco takovyho?

#4 09. 03. 2013 21:00

Arabela
Reputace:   181 
Web

Ahoj ↑ Freedy:,
ja by som asi na Tvojom mieste počkala pri dverách na prednášajúceho a opýtala sa ho, či mu moja prítomnosť nebude prekážať (so stručným vysvetlením, prečo mám o prednášku záujem) - ale to je už asi vecou vkusu...

server.gphmi.sk/~domanyov

#5 09. 03. 2013 22:22

Blackflower
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK BA, EFM, absolvent 2016
Pozice: aktuár
Reputace:   71 

Podľa mňa záleží aj na veľkosti posluchárne a od počtu študentov, ktorí na prednáške sú... napríklad u nás sa vo veľkých posluchárňach bežne stáva, že ľudia, čo sú na prednáške, sedia viac vpredu (v našom odbore nás je cca 50 a tak zaberieme veľmi malú časť miestnosti), a v posledných radoch sedia napríklad ľudia, ktorí majú okno v rozvrhu a nemajú kam ísť. Pokiaľ nie sú "cudzinci" hluční, prednášajúci ich ani nevníma.

#6 09. 03. 2013 22:23

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ Freedy: pokud bys snad trefil nějakou přednášku, kde budou akorát dva doktorandi, tak možná jo. pokud přijdeš mezi 200 prváků, tak si tě nikdo nevšimne

#7 09. 03. 2013 22:47

Freedy

Zrovna jsem si našel rozvrhy matematika -ekonomie, finanční a pojistná matematika na ústavu matematiky a statistiky přírodovědecké fakulty MU. Jsou tam rozvrhy na to, co se kdy učí a kde, a kdo přednáší. Vypadá to zajímavě, a docela rád bych šel na nějakou mat. analýzu. Byl jsem na přednášce o akustice na matfyzu ale tam jsme byli se školou (takže to udělali zajímavou metodou) :D doufám že tady budou také tak velké posluchárny jako na matfyzu, a že sem tam v davu ztratím.

#8 10. 03. 2013 09:08

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Na analýzu prváků bych teď nechodil... pokud se chceš spíš pobavit, než dělat vážnou matematiku,tak přijď v úterý v 18:00 na finanční :-)

#9 10. 03. 2013 11:05

Freedy

Já se rozhodoval mezi finanční matematikou a analýzou. Analýza mě docela zajímá, tak sem chtěl jít na analýzu, ale zase se bojím aby na finanční matematice byla matematika kterou tak trošku aspoň znám :D

#10 10. 03. 2013 14:46

Hanis
Veterán

Já jsem na statistice a analýze, tak se klidně ptej...
Obor to je výborný, akorát jít teď na přednášku z analýzy, aniž bys měl šajnu o probrané látce je o ničem.

#11 10. 03. 2013 14:52

Freedy

Na tu finanční matematiku bych možná v úterý zašel ale nejspíš až ke konci tejdne půjdu ale tam žádná finanční matika už není.
Jinak jak to chodí na cvičení z matematické analýzy? Čistě počítání?
A jak vypadá ta místnost A? je to velká mistnost?

#12 10. 03. 2013 15:12

Hanis
Veterán

Místnost A je aula, kapacitu ti přesně neřeknu, ale 150-200 lidí (Matematiku kolem nás má zapsáno tuším 240 lidí, tak se sedí i na schodech :-) )
Analýze se, pokud budeš studovat matematiku, nevyhneš na žádném oboru. Co se týče cvik - počítá se, počítá a počítá. Popř. se řeší úlohy, které jsi nezvládl doma apod. Rozhodně by cvika neměla probíhat jako další přednáška.

#13 10. 03. 2013 15:18

Freedy

Takže je lepší jít na nějakou finanční matiku, nežli na cvičení z analýzy? Na teorii z analýzy se nedostanu protože je v době kdy mám já školu.. Takže kdyžtak cvičení a tam si určitě vysokou matiku užiju :D Jinak co se třeba dělá v linearní algebře a geometrii? počítání s maticema?

#14 10. 03. 2013 15:29

Hanis
Veterán

Na cvika tě stejně asi nepustí, protože nejsou ( na rozdíl od přednášek) veřejné. Teda - určitě tě nevyhodí, ale nevím, co tam budeš dělat. To ta přednáška z finanční je zábavnější :-)

A v lingebře se studují vektorové prostory, afinní prostory, matice, determinanty, lineární zobrazení, aktuálně se věnujeme bilineárním a kvadratickým formám. Je to hodně abstraktní a většina úloh vede na soustavu lineárních rovnic, které se nejlépe řeší - nečekaně - pomocí matic.

V prvním ročníku si zkrátka musíš osvojit matematický aparát pro složitější/aplikovanější předměty. Od toho je kolečko analýza-(lineární) algebra - diskrétní matematika

#15 10. 03. 2013 15:59

Freedy

:) přesvědčil si mě abych šel na tu přednášku z finanční. Když teda ty cvičení nejdou, tak aspon teorie z finanční matiky. Šel bych i na tu analyzu no, ale možná asi až budou prázky někdy a já nebudu ve škole. Doufám že ty teorie z finanční matiky budou z větší části počty a nějaka matika ne jen nějaká teorie teda..

#16 03. 04. 2013 00:33

bakalar
Zelenáč
Škola: CZU
Reputace:   

Doporučují se jít podívat na matiku na Vše, to te myslím dostatečně odradí:)

#17 03. 04. 2013 12:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ bakalar:

Zdravím, z profilu jsem odstranila odkaz na web a podpis (je uloženo v sekci pro Moderátory) - nemyslím, že se shoduje s posláním fóra. Rozhodnutí o umístění zpět do profilu přenechám váženému Administrátorovi. Děkuji.

#18 03. 04. 2013 12:55

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

↑ jelena:

OT: Reklamy na tieto služby sú bežne k videniu aj na bilboardoch po meste. Má VŠ šancu s tým bojovať ?

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#19 03. 04. 2013 14:52

jelena
Jelena

↑ BakyX:

Zdravím,

OT přesunu do tématu obsahově blízkého - něco jsme již diskutovali. Aktuální stav boje VŠ proti podobné praktice neznám dost podrobně. Já nejsem proti podnikatelské aktivitě kolegy - našel mezeru na trhu a mezeru zaplnil. Ale nevidím důvod, aby to zde propagoval.

#20 03. 04. 2013 17:01

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ BakyX: toho by si měl všimnout především vedoucí, že je student půl roku úplně mimo a pak mu za týden odevzdá kompletní bakalářku... nicméně já bych byl pro kastrování těchhle vychcánků, aby se nám dál nerozmnožovali

ps: nemohl by sis opravit ten podpis? kdo se na to má pořád koukat...

#21 03. 04. 2013 17:09

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

keď sú niektorí ľudia krepí a zaplatia za niečo čo si môžu sami spraviť tak je to ich chyba

MATH IS THE BEST!!!

#22 03. 04. 2013 22:03

jelena
Jelena

↑ Stýv:, ↑ jarrro:

viděli jste někdy práci zpracovanou takto na zakázku (já jsem viděla jednu a to byla nějaká hrůza a vyhozené peníze)?

Dovedu si představit prodej sbírky řešených úloh, nějakých výkresů, laboratorních prací,  ale sama tak uvažuji, kolík kvalitních "tvůrčích" práci bych byla schopná za rok zpracovat - maximálně 2 (a to je hodně maximálně). Jak je tomu u vás?

#23 04. 04. 2013 09:04

Lukee
Administrátor
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

↑ jelena: Jestli tu bakalářku obhájil, tak to vyhozené peníze nebyly :-). Podíval jsem se na naše zadání bc prací a myslím, že bych byl schopen polovinu z nich max do měsíce vypracovat tak, aby byly obhajitelné.

V podstatě jsem si kdysi říkal, že kdyby to nebylo nemorální, tak by to byl ideální způsob přivýdělku. Jsou to takové nárazovky a ještě tam upotřebím to, co mě ve škole naučili, což taky není v praxi úplně samozřejmost.

2+2=4

#24 04. 04. 2013 10:41

jelena
Jelena

↑ Lukee:

byla to diplomka, neobhájil (diplomka mi byla ukázána ještě před obhajobou jako vzorová, označila jsem za hrůzu a samozřejmě jako vzor zamítla).

Nemorální je:
a) dávat do podpisu reklamu na služby, za které se chystám inkasovat těžké peníze,
b) nemorální je tvářit se, že takové služby nejsou a že práce je zpracována zcela samostatně.

Podle mne v pořádku je, že "odborná část" práce, která je předmětem vzdělání na dotyčné VŠ je zpracována dotyčným uchazečem o VŠ titul (tedy budoucí informatik by měl programovat, ale nemusí umět provádět průzkum trhu k aplikaci, co je předmětem práce).  Je absolutně směšné vidět např. v pracích humanitárních oborů dokonale zpracované statistické průzkumy, když vím že dotyčný nedokáže samostatně spočítat průměr.

Naprosto v pořádku, když v práci bude uvedeno, že tuto část jsem konzultoval(a) a objednal(a) u firmy (a smlouva a co to stalo). Tedy nevidím důvod, abys takové konzultace nenabízel.

Na této nabídce jsem nic nemorálního neviděla. Ostatně již delší dobu poptávám sociologický rozbor virtuálního plácku (a v případě solidní nabídky jsem ochotna diskutovat o podmínkách zpracování např. s kolegou bakalarem.):

bakalářka na téma "Online altruistické aktivity jsou součast procesu vzdělávání", nenašel by se nějaký sociolog?

Zdravím :-)

#25 04. 04. 2013 11:26

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Reputace:   106 

Dam jim, at mi zpracujou resersi na kognitivni hierarchii v nekooperativnich hrach s adaptivnim vazenim.

Docela by mi to bodlo :-)

(Ne, vazne, pise se furt na bakalarky/diplomky, ze to clovek delal samostatne? To je pak vedome napomahani k podvodu, ne?)

Zápatí