Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, jelikož už dost dlouho přemýšlím, že bych se šel podívat na nějakou vysokou školu v praze na přednášku matematiky. Chtěl bych se tímto zeptat lidí, kteří třeba nějakou takovouhle přednášku navštívili, aniž by na ni byli přihlášeni, nebo konkrétně nějakejch studentů matematiky na vysoké škole v praze, kteří vědí, že na přednášku může přijít kdokoliv a je přístupná veřejnosti. Docela rád bych se někam šel podívat, jak tak vypadá hodina matematiky ale vůbec nevím kde kdy a jak. Děkuji
takže se stačí jen podívat, kdy nějaká třída ma přednášku a kde a jít tam? nebudou na mě divně koukat nebo něco takovyho?
Ahoj ↑ Freedy:,
ja by som asi na Tvojom mieste počkala pri dverách na prednášajúceho a opýtala sa ho, či mu moja prítomnosť nebude prekážať (so stručným vysvetlením, prečo mám o prednášku záujem) - ale to je už asi vecou vkusu...

Podľa mňa záleží aj na veľkosti posluchárne a od počtu študentov, ktorí na prednáške sú... napríklad u nás sa vo veľkých posluchárňach bežne stáva, že ľudia, čo sú na prednáške, sedia viac vpredu (v našom odbore nás je cca 50 a tak zaberieme veľmi malú časť miestnosti), a v posledných radoch sedia napríklad ľudia, ktorí majú okno v rozvrhu a nemajú kam ísť. Pokiaľ nie sú "cudzinci" hluční, prednášajúci ich ani nevníma.
Zrovna jsem si našel rozvrhy matematika -ekonomie, finanční a pojistná matematika na ústavu matematiky a statistiky přírodovědecké fakulty MU. Jsou tam rozvrhy na to, co se kdy učí a kde, a kdo přednáší. Vypadá to zajímavě, a docela rád bych šel na nějakou mat. analýzu. Byl jsem na přednášce o akustice na matfyzu ale tam jsme byli se školou (takže to udělali zajímavou metodou) :D doufám že tady budou také tak velké posluchárny jako na matfyzu, a že sem tam v davu ztratím.
Já se rozhodoval mezi finanční matematikou a analýzou. Analýza mě docela zajímá, tak sem chtěl jít na analýzu, ale zase se bojím aby na finanční matematice byla matematika kterou tak trošku aspoň znám :D

Já jsem na statistice a analýze, tak se klidně ptej...
Obor to je výborný, akorát jít teď na přednášku z analýzy, aniž bys měl šajnu o probrané látce je o ničem.
Na tu finanční matematiku bych možná v úterý zašel ale nejspíš až ke konci tejdne půjdu ale tam žádná finanční matika už není.
Jinak jak to chodí na cvičení z matematické analýzy? Čistě počítání?
A jak vypadá ta místnost A? je to velká mistnost?

Místnost A je aula, kapacitu ti přesně neřeknu, ale 150-200 lidí (Matematiku kolem nás má zapsáno tuším 240 lidí, tak se sedí i na schodech :-) )
Analýze se, pokud budeš studovat matematiku, nevyhneš na žádném oboru. Co se týče cvik - počítá se, počítá a počítá. Popř. se řeší úlohy, které jsi nezvládl doma apod. Rozhodně by cvika neměla probíhat jako další přednáška.
Takže je lepší jít na nějakou finanční matiku, nežli na cvičení z analýzy? Na teorii z analýzy se nedostanu protože je v době kdy mám já školu.. Takže kdyžtak cvičení a tam si určitě vysokou matiku užiju :D Jinak co se třeba dělá v linearní algebře a geometrii? počítání s maticema?

Na cvika tě stejně asi nepustí, protože nejsou ( na rozdíl od přednášek) veřejné. Teda - určitě tě nevyhodí, ale nevím, co tam budeš dělat. To ta přednáška z finanční je zábavnější :-)
A v lingebře se studují vektorové prostory, afinní prostory, matice, determinanty, lineární zobrazení, aktuálně se věnujeme bilineárním a kvadratickým formám. Je to hodně abstraktní a většina úloh vede na soustavu lineárních rovnic, které se nejlépe řeší - nečekaně - pomocí matic.
V prvním ročníku si zkrátka musíš osvojit matematický aparát pro složitější/aplikovanější předměty. Od toho je kolečko analýza-(lineární) algebra - diskrétní matematika
:) přesvědčil si mě abych šel na tu přednášku z finanční. Když teda ty cvičení nejdou, tak aspon teorie z finanční matiky. Šel bych i na tu analyzu no, ale možná asi až budou prázky někdy a já nebudu ve škole. Doufám že ty teorie z finanční matiky budou z větší části počty a nějaka matika ne jen nějaká teorie teda..
↑ bakalar:
Zdravím, z profilu jsem odstranila odkaz na web a podpis (je uloženo v sekci pro Moderátory) - nemyslím, že se shoduje s posláním fóra. Rozhodnutí o umístění zpět do profilu přenechám váženému Administrátorovi. Děkuji.
↑ BakyX:
Zdravím,
OT přesunu do tématu obsahově blízkého - něco jsme již diskutovali. Aktuální stav boje VŠ proti podobné praktice neznám dost podrobně. Já nejsem proti podnikatelské aktivitě kolegy - našel mezeru na trhu a mezeru zaplnil. Ale nevidím důvod, aby to zde propagoval.
↑ BakyX: toho by si měl všimnout především vedoucí, že je student půl roku úplně mimo a pak mu za týden odevzdá kompletní bakalářku... nicméně já bych byl pro kastrování těchhle vychcánků, aby se nám dál nerozmnožovali
ps: nemohl by sis opravit ten podpis? kdo se na to má pořád koukat...
↑ Stýv:, ↑ jarrro:
viděli jste někdy práci zpracovanou takto na zakázku (já jsem viděla jednu a to byla nějaká hrůza a vyhozené peníze)?
Dovedu si představit prodej sbírky řešených úloh, nějakých výkresů, laboratorních prací, ale sama tak uvažuji, kolík kvalitních "tvůrčích" práci bych byla schopná za rok zpracovat - maximálně 2 (a to je hodně maximálně). Jak je tomu u vás?

↑ jelena: Jestli tu bakalářku obhájil, tak to vyhozené peníze nebyly :-). Podíval jsem se na naše zadání bc prací a myslím, že bych byl schopen polovinu z nich max do měsíce vypracovat tak, aby byly obhajitelné.
V podstatě jsem si kdysi říkal, že kdyby to nebylo nemorální, tak by to byl ideální způsob přivýdělku. Jsou to takové nárazovky a ještě tam upotřebím to, co mě ve škole naučili, což taky není v praxi úplně samozřejmost.
↑ Lukee:
byla to diplomka, neobhájil (diplomka mi byla ukázána ještě před obhajobou jako vzorová, označila jsem za hrůzu a samozřejmě jako vzor zamítla).
Nemorální je:
a) dávat do podpisu reklamu na služby, za které se chystám inkasovat těžké peníze,
b) nemorální je tvářit se, že takové služby nejsou a že práce je zpracována zcela samostatně.
Podle mne v pořádku je, že "odborná část" práce, která je předmětem vzdělání na dotyčné VŠ je zpracována dotyčným uchazečem o VŠ titul (tedy budoucí informatik by měl programovat, ale nemusí umět provádět průzkum trhu k aplikaci, co je předmětem práce). Je absolutně směšné vidět např. v pracích humanitárních oborů dokonale zpracované statistické průzkumy, když vím že dotyčný nedokáže samostatně spočítat průměr.
Naprosto v pořádku, když v práci bude uvedeno, že tuto část jsem konzultoval(a) a objednal(a) u firmy (a smlouva a co to stalo). Tedy nevidím důvod, abys takové konzultace nenabízel.
Na této nabídce jsem nic nemorálního neviděla. Ostatně již delší dobu poptávám sociologický rozbor virtuálního plácku (a v případě solidní nabídky jsem ochotna diskutovat o podmínkách zpracování např. s kolegou bakalarem.):
bakalářka na téma "Online altruistické aktivity jsou součast procesu vzdělávání", nenašel by se nějaký sociolog?
Zdravím :-)

Dam jim, at mi zpracujou resersi na kognitivni hierarchii v nekooperativnich hrach s adaptivnim vazenim.
Docela by mi to bodlo :-)
(Ne, vazne, pise se furt na bakalarky/diplomky, ze to clovek delal samostatne? To je pak vedome napomahani k podvodu, ne?)