Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 03. 2013 19:14

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Matematická přednáška

Zdravím, jelikož už dost dlouho přemýšlím, že bych se šel podívat na nějakou vysokou školu v praze na přednášku matematiky. Chtěl bych se tímto zeptat lidí, kteří třeba nějakou takovouhle přednášku navštívili, aniž by na ni byli přihlášeni, nebo konkrétně nějakejch studentů matematiky na vysoké škole v praze, kteří vědí, že na přednášku může přijít kdokoliv a je přístupná veřejnosti. Docela rád bych se někam šel podívat, jak tak vypadá hodina matematiky ale vůbec nevím kde kdy a jak. Děkuji

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#2 09. 03. 2013 20:37

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Matematická přednáška

přednášky jsou zpravidla veřejně přístupný

#3 09. 03. 2013 20:56

Freedy

takže se stačí jen podívat, kdy nějaká třída ma přednášku a kde a jít tam? nebudou na mě divně koukat nebo něco takovyho?

#4 09. 03. 2013 21:00

Arabela
Reputace:   181 
Web

Ahoj ↑ Freedy:,
ja by som asi na Tvojom mieste počkala pri dverách na prednášajúceho a opýtala sa ho, či mu moja prítomnosť nebude prekážať (so stručným vysvetlením, prečo mám o prednášku záujem) - ale to je už asi vecou vkusu...

server.gphmi.sk/~domanyov

#5 09. 03. 2013 22:22

Blackflower
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK BA, EFM, absolvent 2016
Pozice: aktuár
Reputace:   71 

Podľa mňa záleží aj na veľkosti posluchárne a od počtu študentov, ktorí na prednáške sú... napríklad u nás sa vo veľkých posluchárňach bežne stáva, že ľudia, čo sú na prednáške, sedia viac vpredu (v našom odbore nás je cca 50 a tak zaberieme veľmi malú časť miestnosti), a v posledných radoch sedia napríklad ľudia, ktorí majú okno v rozvrhu a nemajú kam ísť. Pokiaľ nie sú "cudzinci" hluční, prednášajúci ich ani nevníma.

#6 09. 03. 2013 22:23

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ Freedy: pokud bys snad trefil nějakou přednášku, kde budou akorát dva doktorandi, tak možná jo. pokud přijdeš mezi 200 prváků, tak si tě nikdo nevšimne

#7 09. 03. 2013 22:47

Freedy

Zrovna jsem si našel rozvrhy matematika -ekonomie, finanční a pojistná matematika na ústavu matematiky a statistiky přírodovědecké fakulty MU. Jsou tam rozvrhy na to, co se kdy učí a kde, a kdo přednáší. Vypadá to zajímavě, a docela rád bych šel na nějakou mat. analýzu. Byl jsem na přednášce o akustice na matfyzu ale tam jsme byli se školou (takže to udělali zajímavou metodou) :D doufám že tady budou také tak velké posluchárny jako na matfyzu, a že sem tam v davu ztratím.

#8 10. 03. 2013 09:08

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Na analýzu prváků bych teď nechodil... pokud se chceš spíš pobavit, než dělat vážnou matematiku,tak přijď v úterý v 18:00 na finanční :-)

#9 10. 03. 2013 11:05

Freedy

Já se rozhodoval mezi finanční matematikou a analýzou. Analýza mě docela zajímá, tak sem chtěl jít na analýzu, ale zase se bojím aby na finanční matematice byla matematika kterou tak trošku aspoň znám :D

#10 10. 03. 2013 14:46

Hanis
Veterán

Já jsem na statistice a analýze, tak se klidně ptej...
Obor to je výborný, akorát jít teď na přednášku z analýzy, aniž bys měl šajnu o probrané látce je o ničem.

#11 10. 03. 2013 14:52

Freedy

Na tu finanční matematiku bych možná v úterý zašel ale nejspíš až ke konci tejdne půjdu ale tam žádná finanční matika už není.
Jinak jak to chodí na cvičení z matematické analýzy? Čistě počítání?
A jak vypadá ta místnost A? je to velká mistnost?

#12 10. 03. 2013 15:12

Hanis
Veterán

Místnost A je aula, kapacitu ti přesně neřeknu, ale 150-200 lidí (Matematiku kolem nás má zapsáno tuším 240 lidí, tak se sedí i na schodech :-) )
Analýze se, pokud budeš studovat matematiku, nevyhneš na žádném oboru. Co se týče cvik - počítá se, počítá a počítá. Popř. se řeší úlohy, které jsi nezvládl doma apod. Rozhodně by cvika neměla probíhat jako další přednáška.

#13 10. 03. 2013 15:18

Freedy

Takže je lepší jít na nějakou finanční matiku, nežli na cvičení z analýzy? Na teorii z analýzy se nedostanu protože je v době kdy mám já školu.. Takže kdyžtak cvičení a tam si určitě vysokou matiku užiju :D Jinak co se třeba dělá v linearní algebře a geometrii? počítání s maticema?

#14 10. 03. 2013 15:29

Hanis
Veterán

Na cvika tě stejně asi nepustí, protože nejsou ( na rozdíl od přednášek) veřejné. Teda - určitě tě nevyhodí, ale nevím, co tam budeš dělat. To ta přednáška z finanční je zábavnější :-)

A v lingebře se studují vektorové prostory, afinní prostory, matice, determinanty, lineární zobrazení, aktuálně se věnujeme bilineárním a kvadratickým formám. Je to hodně abstraktní a většina úloh vede na soustavu lineárních rovnic, které se nejlépe řeší - nečekaně - pomocí matic.

V prvním ročníku si zkrátka musíš osvojit matematický aparát pro složitější/aplikovanější předměty. Od toho je kolečko analýza-(lineární) algebra - diskrétní matematika

#15 10. 03. 2013 15:59

Freedy

:) přesvědčil si mě abych šel na tu přednášku z finanční. Když teda ty cvičení nejdou, tak aspon teorie z finanční matiky. Šel bych i na tu analyzu no, ale možná asi až budou prázky někdy a já nebudu ve škole. Doufám že ty teorie z finanční matiky budou z větší části počty a nějaka matika ne jen nějaká teorie teda..

#16 03. 04. 2013 00:33

bakalar
Zelenáč
Škola: CZU
Reputace:   

Doporučují se jít podívat na matiku na Vše, to te myslím dostatečně odradí:)

#17 03. 04. 2013 12:46

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ bakalar:

Zdravím, z profilu jsem odstranila odkaz na web a podpis (je uloženo v sekci pro Moderátory) - nemyslím, že se shoduje s posláním fóra. Rozhodnutí o umístění zpět do profilu přenechám váženému Administrátorovi. Děkuji.

#18 03. 04. 2013 12:55

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

↑ jelena:

OT: Reklamy na tieto služby sú bežne k videniu aj na bilboardoch po meste. Má VŠ šancu s tým bojovať ?

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#19 03. 04. 2013 14:52

jelena
Jelena

↑ BakyX:

Zdravím,

OT přesunu do tématu obsahově blízkého - něco jsme již diskutovali. Aktuální stav boje VŠ proti podobné praktice neznám dost podrobně. Já nejsem proti podnikatelské aktivitě kolegy - našel mezeru na trhu a mezeru zaplnil. Ale nevidím důvod, aby to zde propagoval.

#20 03. 04. 2013 17:01

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ BakyX: toho by si měl všimnout především vedoucí, že je student půl roku úplně mimo a pak mu za týden odevzdá kompletní bakalářku... nicméně já bych byl pro kastrování těchhle vychcánků, aby se nám dál nerozmnožovali

ps: nemohl by sis opravit ten podpis? kdo se na to má pořád koukat...

#21 03. 04. 2013 17:09

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

keď sú niektorí ľudia krepí a zaplatia za niečo čo si môžu sami spraviť tak je to ich chyba

MATH IS THE BEST!!!

#22 03. 04. 2013 22:03

jelena
Jelena

↑ Stýv:, ↑ jarrro:

viděli jste někdy práci zpracovanou takto na zakázku (já jsem viděla jednu a to byla nějaká hrůza a vyhozené peníze)?

Dovedu si představit prodej sbírky řešených úloh, nějakých výkresů, laboratorních prací,  ale sama tak uvažuji, kolík kvalitních "tvůrčích" práci bych byla schopná za rok zpracovat - maximálně 2 (a to je hodně maximálně). Jak je tomu u vás?

#23 04. 04. 2013 09:04

Lukee
Administrátor
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

↑ jelena: Jestli tu bakalářku obhájil, tak to vyhozené peníze nebyly :-). Podíval jsem se na naše zadání bc prací a myslím, že bych byl schopen polovinu z nich max do měsíce vypracovat tak, aby byly obhajitelné.

V podstatě jsem si kdysi říkal, že kdyby to nebylo nemorální, tak by to byl ideální způsob přivýdělku. Jsou to takové nárazovky a ještě tam upotřebím to, co mě ve škole naučili, což taky není v praxi úplně samozřejmost.

2+2=4

#24 04. 04. 2013 10:41

jelena
Jelena

↑ Lukee:

byla to diplomka, neobhájil (diplomka mi byla ukázána ještě před obhajobou jako vzorová, označila jsem za hrůzu a samozřejmě jako vzor zamítla).

Nemorální je:
a) dávat do podpisu reklamu na služby, za které se chystám inkasovat těžké peníze,
b) nemorální je tvářit se, že takové služby nejsou a že práce je zpracována zcela samostatně.

Podle mne v pořádku je, že "odborná část" práce, která je předmětem vzdělání na dotyčné VŠ je zpracována dotyčným uchazečem o VŠ titul (tedy budoucí informatik by měl programovat, ale nemusí umět provádět průzkum trhu k aplikaci, co je předmětem práce).  Je absolutně směšné vidět např. v pracích humanitárních oborů dokonale zpracované statistické průzkumy, když vím že dotyčný nedokáže samostatně spočítat průměr.

Naprosto v pořádku, když v práci bude uvedeno, že tuto část jsem konzultoval(a) a objednal(a) u firmy (a smlouva a co to stalo). Tedy nevidím důvod, abys takové konzultace nenabízel.

Na této nabídce jsem nic nemorálního neviděla. Ostatně již delší dobu poptávám sociologický rozbor virtuálního plácku (a v případě solidní nabídky jsem ochotna diskutovat o podmínkách zpracování např. s kolegou bakalarem.):

bakalářka na téma "Online altruistické aktivity jsou součast procesu vzdělávání", nenašel by se nějaký sociolog?

Zdravím :-)

#25 04. 04. 2013 11:26

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Reputace:   106 

Dam jim, at mi zpracujou resersi na kognitivni hierarchii v nekooperativnich hrach s adaptivnim vazenim.

Docela by mi to bodlo :-)

(Ne, vazne, pise se furt na bakalarky/diplomky, ze to clovek delal samostatne? To je pak vedome napomahani k podvodu, ne?)

Zápatí