Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 03. 2013 18:49

Jozef3
Reputace:   

Přirozená rovnice křivky

Ahoj.
Mám takový problém, nad nímž jsem bezúspěšně strávil hodně času.
Jak mám určit parametrickou rovnici křivky, když vím, že její křivost je v každém bodě 5 a torze v každém bodě je -2? Je mi jasné, jak tyto úlohy (převádění z přirozených rovnic na parametrické) řešit pro rovinné křivky (tj. křivky s nulovou torzí). Hledáním na internetu jsem zjistil akorát to, že ve 3D už je tento problém velmi složitý a vede na soustavy diferenciálních rovnic. Můj příklad by ale vůbec složitý být nemusel, neboť křivost a torze mé křivky jsou konstantní. Jak to ale mám udělat?
Děkuji za vaše rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Jozef3)

#2 23. 03. 2013 19:23

kexixex
Reputace:   

Re: Přirozená rovnice křivky

↑ Jozef3:
Ahoj
neplati nahodou nejake tvrzeni typu "konstanti pomer torze a krivosti -> krivka je zobecnena sroubovice", nebo tak neco? Zkusil bych najit neco takoveho...

#3 23. 03. 2013 19:33

Jozef3
Reputace:   

↑ kexixex: Ano, to jsem si také uvědomil, ale je zde problém. A sice ten, že zobecněná šroubovice nemá žádné hezké obecné parametrické vyjádření, které by mi umožnilo vyřešit příklad. Takže uvědomit si toto nám příliš nepomůže.

#4 23. 03. 2013 20:01 — Editoval Bati (23. 03. 2013 20:04)

Bati
Reputace:   192 

↑ Jozef3:
Ahoj,
a chceš najít všechny šroubovice, které splňují ty dvě podmínky, nebo jen nějakou? Pokud ti stačí jedna, tak přece stačí umístit si tu šroubovici v prostoru co nejšikovněji (třeba, aby její osa byla rovnoběžná s osou z a procházela počátkem). Víme přece, že křivky ve shodnosti v R^3 mají stejnou křivost a torzi.

#5 23. 03. 2013 21:12

Jozef3
Reputace:   

↑ Bati:
Jak ovšem zvolit to šikovné umístění?? Když zvolím obecnou parametrickou rovnici šroubovice x(t)=R*sin(t), y(t)=R*cos(t), z(t)=at a vyjádřím si z toho torzi a křivost, tak pak řeším soustavu dvou kvadratických rovnic pro neznámé a a R, kterou nelze rozumně vyřešit. Co přesně myslíš tím šikovným umístěním? Jak by vypadala parametrická rovnice té šroubovice (se dvěma neznámými, které bych ze znalosti křivosti a torze dopočítal)?

#6 23. 03. 2013 21:24 — Editoval Bati (23. 03. 2013 21:26)

Bati

↑ Jozef3:
Mám na mysli přesně tu parametrizaci, co píšeš. Trochu jsem si započítal a došel k rovnicím
$\frac{R}{R^2+a^2}=5\nl\frac{a}{R^2+a^2}=-2$
Tvrdíš mi, že tahle soustava "nelze rozumně vyřešit"? Já si teda z obou rovnic vyjádřil $R^2+a^2$, porovnal a vyšly mi dost "rozumná" čísla.

#7 23. 03. 2013 21:35

Jozef3
Reputace:   

↑ Bati:
Ha, omlouvám se. Ve výpočtu jsem udělal chybu a pak mi ta druhá rovnice vyšla$\frac{aR^{2}}{R^{2}+a^{2}}$
a ta opravdu rozumné řešení nemá. Takhle je to samozřejmě jednoduché.
Moc děkuji za ochotu!

#8 23. 03. 2013 21:36

Jozef3
Reputace:   

P.S.: Ten výraz se samozřejmě měl rovnat -2, což jsem zapomněl napsat.

#9 23. 03. 2013 21:41

Bati

↑ Jozef3:
Aha. Rádo se stalo.
PS. Zajímalo by mě, jestli všechny šroubovice umístěné takto musí mít parametrizaci toho tvaru, který jsme uvažovali.

Zápatí