Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj.
Mám takový problém, nad nímž jsem bezúspěšně strávil hodně času.
Jak mám určit parametrickou rovnici křivky, když vím, že její křivost je v každém bodě 5 a torze v každém bodě je -2? Je mi jasné, jak tyto úlohy (převádění z přirozených rovnic na parametrické) řešit pro rovinné křivky (tj. křivky s nulovou torzí). Hledáním na internetu jsem zjistil akorát to, že ve 3D už je tento problém velmi složitý a vede na soustavy diferenciálních rovnic. Můj příklad by ale vůbec složitý být nemusel, neboť křivost a torze mé křivky jsou konstantní. Jak to ale mám udělat?
Děkuji za vaše rady.
↑ kexixex: Ano, to jsem si také uvědomil, ale je zde problém. A sice ten, že zobecněná šroubovice nemá žádné hezké obecné parametrické vyjádření, které by mi umožnilo vyřešit příklad. Takže uvědomit si toto nám příliš nepomůže.
↑ Jozef3:
Ahoj,
a chceš najít všechny šroubovice, které splňují ty dvě podmínky, nebo jen nějakou? Pokud ti stačí jedna, tak přece stačí umístit si tu šroubovici v prostoru co nejšikovněji (třeba, aby její osa byla rovnoběžná s osou z a procházela počátkem). Víme přece, že křivky ve shodnosti v R^3 mají stejnou křivost a torzi.
↑ Bati:
Jak ovšem zvolit to šikovné umístění?? Když zvolím obecnou parametrickou rovnici šroubovice x(t)=R*sin(t), y(t)=R*cos(t), z(t)=at a vyjádřím si z toho torzi a křivost, tak pak řeším soustavu dvou kvadratických rovnic pro neznámé a a R, kterou nelze rozumně vyřešit. Co přesně myslíš tím šikovným umístěním? Jak by vypadala parametrická rovnice té šroubovice (se dvěma neznámými, které bych ze znalosti křivosti a torze dopočítal)?
↑ Jozef3:
Mám na mysli přesně tu parametrizaci, co píšeš. Trochu jsem si započítal a došel k rovnicím 
Tvrdíš mi, že tahle soustava "nelze rozumně vyřešit"? Já si teda z obou rovnic vyjádřil
, porovnal a vyšly mi dost "rozumná" čísla.
Stránky: 1