Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Všiml jsem si, že vedle kolega smazal i po několika dnech zadání. Pokud vím, tak jsou zde nějaké mechanismy, které zabrání smazání prvního příspěvku. Nebylo by vhodné, aby totéž platilo i pro editaci? Řešilo se to už nějak?
↑ Lukee:
Nevzpomínám si, že by se tu někdy řešila editace prvního příspěvku. Ale určitě bych ji nezakazoval úplně, to by pak lidi pořád zakládali duplicitní témata. Co třeba zakázat editaci po tom, co někdo v tématu odpoví a zároveň uplyne nějaká doba od založení tématu (třeba hodina nebo dvě)? Aby měl člověk šanci ještě opravit nějaké drobnosti v zadání.
Aha, já myslel, že i mazání prvního příspěvku je v nějakém krátkém čase po založení ještě možné. Úplně zakázat jsem to nechtěl.
Verzovat zadání do jiné tabulky mě taky napadlo, je to totiž zákeřnější — uživatel smaže zadání, radostí skáče, jak nás převezl a my mu to zadání obnovíme ze zálohy :-). Ale zase by to bylo po všech stranách náročnější, jak na naprogramování, tak na správu (někdo to pak musí ručně obnovit, čehož si nikdo ani nemusí všimnout).
Můžeme ještě zkusit nějaké heuristiky — pokud někdo bude editovat první příspěvek tak, že smaže více než 90 % textu, tak tuto editaci zrušíme a další už nepovolíme.
Ale osobně jsem pro to, co navrhuje ↑ Pavel Brožek:. Poměr cena/výkon se mi tam zdá nejlepší.
↑ Lukee:
Ok, chceš si to napsat sám nebo se do toho mám pustit já? :-)
↑ Lukee:
To ale zas narazí u "věčných témat" nebo když opravdu budeme chtít změnit zadání i dny po založení (zajímavá témata) atd. Takže bude třeba příliš mnoho výjimek. Případně zásah moderátorů.
Smazání více jak x % se mi zdá lepší.
↑ halogan:
Já předpokládám, že by tohle omezení bylo jen pro „členy“. „Stálí členové“ a moderátoři by samozřejmě mohli editovat bez omezení.
↑ Pavel Brožek:: Tak když už jsi dělal to mazání, tak ti přenechám i tu editaci… :-)
↑ Lukee:
Dobře :-). Tím se ti ještě víc zlepšil poměr cena/výkon. :-)
Zdravím vás,
Pavel ve změnách napsal napsal(a):
od teď nemůžou editovat svůj první příspěvek v tématu, pokud od jeho odeslání uplynuly dvě hodiny a zároveň na něj ještě nikdo neodpověděl.
Pavel zde napsal(a):
zakázat editaci po tom, co někdo v tématu odpoví a zároveň uplyne nějaká doba od založení tématu (třeba hodina nebo dvě)?
Rozumím tomu dobře, že může editovat do 2 hodin od založení. Pokud však v této době už někdo odpověděl, tak už nemůže editovat? Nějak mi to ze znění "změny" neplyne.
Děkuji za osvětu a samozřejmě za novou vymoženost :-)
↑ jelena:
Popletl jsem to ve změnách, díky za upozornění. Pokud nikdo neodpověděl, tak je editace možná kdykoliv. Pokud někdo odpověděl, tak jen do dvou hodin od založení tématu.
↑ Pavel Brožek:
děkuji, tak už tomu rozumím.
Ty dvě hodiny jsou dost restriktivní... vemte si, že někdo po více jak dvou hodinách odpoví stylem "jak jsi myslel [...]?" nebo "nemáš v zadání botu?" — zadavatel nemůže nijak upravit své zadání.
Ale chápu, že nejde podchytit vše.
↑ halogan:
Můžu tam dát jiný čas. Zase by to ale nemělo být tak dlouho, aby dostal odpověď a stihnul to po sobě smazat.
Spíš jestli tam nedát čas vázaný na první odpověď + podmínku s tím procentuálním smazáním.
Že nám někdo smaže zadání, které sám vyřešil, aniž by mu někdo napsal... to nás zas tak netrápí.
↑ halogan:
Já bych to teď nechal jak to je a uvidíme, jestli s tím budou nějaké problémy. To procentuální mazání se mi nechce dělat, protože by se zase někde musela uložit informace o tom, že se o to člověk pokusil. Aby to bylo vázané na první odpověď, tak bych nejspíš musel posílat další dotaz do databáze, takhle jsem jen využil ty dotazy, co tam už jsou.
Tak máme za sebou nepěkný příklad, kdy Dana smazala několik svých příspěvků:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=58941
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=352501
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=352450
Vyvodíme z toho i nějaké důsledky pro editace starých příspěvků nebo to nebudeme víc řešit? Prozatím jsem jen obyčejným uživatelům zrušil možnost mazat své příspěvky.
↑ Lukee:
Pravda, dá se to obejít editací.
Má představa: chci něco doplnit do starého příspěvku, dám edit, dostanu se ke kódu a tlačítko odeslat způsobí odeslání nové zprávy, ne editaci staré.
edit: kdy je příspěvek starý?
Pozdravujem ↑ Lukee:,
Je celkom mozne, ze niekto mal na jej prispevky nezvorlive poznamky.
À vtedy, by iste by radcej kazdy zmazal svoj prispevok, aby sa vyhlo zbytocnym polemikam.
A ked ide o aktivnych prispevovatelov ako Dana, je iste, ze mala na to dostatocny dovod.
Otazka co je lepsie zmazal, alebo zbytocne polemizovat?
A je opravdu potřeba to řešit? Vandalismus na wikipedii je jedna věc, ale tady hrozí jen to, že sám autor zničí svou vlastní práci. Kdo by to dělal a proč? Že to Dana z nějakých nepochopitelných důvodů udělala, ok, ale těžko se z toho stane pravidlo. Abych tu přispíval a pak to zase mazal a měl radost jak to tazateli zmizelo a že je zase v řiti jako byl předtím... Takových lidí snad moc není, ne?
↑ LukasM:
Ad zmínka o Daně. Neodsuzuj jí prosím, když nevíš, proč to udělala. Já to sice taky nevím, ale zdá se mi nešťastné to psát takovým způsobem.
Vyřešil jsem to nekonfliktně tak, že ve chvíli, kdy se uživatel pokusí poprvé editovat svůj příspěvek, tak se uloží původní znění do záložní tabulky. Další editace se už neukládají. Ukládat všechny editace by asi bylo datově náročné — trochu by pomohlo ukládat jen rozdíly, ale… zase to nebudeme přehánět :-)