Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jj napsal(a):
↑ paha154:
Není v zadání integrálu nějaký překlep?
panebože, :( to vážně matika potřebuje příklady na míru, aby je dokázala spočítat? :'-(
↑ paha154:
děkuji za upřesnění - ale z toho, co vidím ve výsledku WA, to moc zajímavě nevypadá - kolega ↑ Freedy: bude zklamán. Trošku jsem včera zkoušela upravovat goniometrické vzorce, zkus také použit "poslední šanci" goniometrických substitucí.
Nebyl zadán jako určitý? Zdroj - Praha nebo Liberec? Děkuji.
↑ Freedy:
Mílý Freedy,
neber jméno Boží nadarmo. Matematika, stejně jako fyzika, chemie či jakýkolv jiný obor lidské činnosti, jenom prostě není všemocná. Představ si chemika, který má za úkol vyrobit zlato, a dostane
1. Zlatou naplaveninu a vodu.
Zlato vyrobí.
2. Kovový sulfid, vodu a olej
Zlato vyrobí.
3. Pyrit, chlorové vápno, kyselinu sírovou a vodu.
Zlato vyrobí.
4. Vodu a kouř z doutníku.
Chemik řekne - sorry, Freedy, to nejde. A ty vykřikneš: Panebože, to ta chemie vážně potřebuje suroviny na míru, aby dokázala vyrobit zlato? Možná se budeš divit, ale potřebuje...
↑ paha154:
ne, v tomto původním zadání bych spíš ověřovala, zda to tak skutečně bylo myšleno - to je problém si ověřit u autora zadání? Případně - pokud je ze sbírky - jak vypadá zadání před a po tomto integrálu? Výsledek asi není k dispozici (že bychom se pokusili najít chybu v zadání i od výsledku) - tak?
Ten druhý integrál jsem myslela , zkusila jsem ho ještě upravit goniometrickými vzorci a použit substituci , potom výsledek nevypadá nejhůř, ale pořád se mi zdá nějaký nevzhledný k integrování (nepoužila jsem absolutní hodnotu, když jsem odmocňovala sinus z výrazu pod odmocninou - jen pro zběžný náhled).
martisek napsal(a):
4. Vodu a kouř z doutníku.
bude velmi záležet na kvalitě vody :-)
↑ paha154:
Tedy k tomu "druhému" integrálu:
Nyní substituce:
tgx = t
dx/cos^2x = dt
cos^2x = 1/(t^2+1), po substituci integrály sloučit. Dostaneme integrál
, ten po další substituci
4t^2 - 1 = z
tdt = dz/8
2t^2 + 1 = (z + 3)/2 přímo zintegrovat.
kolega Jj napsal(a):
Děkuji, k takovému zápisu jsem také došla použitím goniometrických vzorců - ↑ v příspěvku 11: jsem tento upravený výraz vložila do WA, ale závěr jsem neviděla - děkuji za dovršení.
EDIT: tak nemám stejnou úpravu, ještě tu svoji projdu.
↑ paha154:
Děkuji za zprávu.
To mi nešlo, tak jestli jim tam opravdu vypadlo to x
:-) to se snad dá u nich zeptat (co je zdroj zadání?). Děkuji.
↑ paha154:
:-) to já "náhodou" narazím tak akorát na nezaplacenou složenku a ještě přesně vím, odkud pochází.
Děkuji za poskytnuté upřesnění.