Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 04. 2013 12:34

lucille
Reputace:   

důkaz - lineární obal

Ahoj, mám dokázat, že lineární obal se nezmění, pokud nahradím jeden v vektorů lineární kombinací ostatních.

[A] je množina všech lineárních kombinací vektorů $u_1...u_n$ takže $[A]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _nu_n;\alpha_i\in T\}$

Vektor $u_i$ nahradím jeho součtem s lineární kombinací ostatních:

$[A.]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _i(u_i+\beta _1u_1+...\beta _nu_n)+...+\alpha _nu_n\}$

$[A.]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _iu_i+\alpha _i\beta _1u_1+...+\alpha _i\beta _nu_n+...+\alpha _nu_n;\alpha ,\beta \in T\}$

$[A.]=\{(\alpha_1+\alpha_i\beta_1)u_1+(\alpha_2+\alpha_1\beta_2)u_2+...+(\alpha_n+\alpha_i\beta_n)u_n;\alpha ,\beta \in T\}$

$[A.]=\{\gamma _1i_1+\gamma_2u_2+...+\gamma_nu_n;\gamma\in T\}$

$[A.]=[A]$

tahle část je dobře, ale bylo mi to vráceno s tím, že je to jenom půlka, takže co dál?

• (téma jako vyřešené označil(a) lucille)

#2 27. 04. 2013 13:54 — Editoval Rumburak (27. 04. 2013 13:55)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: důkaz - lineární obal

↑ lucille:
Ahoj.

Tvrzení

lineární obal se nezmění, pokud nahradím jeden z vektorů lineární kombinací ostatních

není pravdivé. Příklad v $\mathbb{R}^3$: $u_1 := (1, 0 , 0) ,    u_2 := (0, 1 , 0),    u_3 := (0, 0 , 1) $  ,  $[u_1,  u_2,  u_3 ]=  \mathbb{R}^3]$ ,
avšak  $[u_1,  u_2,  u_1 + u_2]$ (vektor $u_3$ jsme nahradili vektorem $u_1 + u_2$, který je LK vektorů $u_1 , u_2$)  není totožný s $\mathbb{R}^3$.

Dokazované tvrzení patrně mělo znít

lineární obal se nezmění, pokud k některému vektoru přičtu  lineární kombinací ostatních.

Návod k důkazu: 

Mějme vektory

(1)           $u_1,  ..., u_n$

jejichž lin. obalem je $V$,  a vektory

(2)          $u_1,  ...,  u_{n-1},  u_n + (a_1u_1 + ... + a_{n-1}u_{n-1})$,

jejichž lineárním obalem je $W$.  K důkazu $V=W$ je potřeba ukázat dvě věci:

1)  že každou  LK vektorů  (1)  lze vyjádřit jako LK vektorů (2) ,  čímž bude dokázána inkluse $V\subseteq W$,

2)  že každou  LK vektorů  (2)  lze vyjádřit jako LK vektorů (1),  čímž bude dokázána inkluse $W\subseteq V$ .

#3 27. 04. 2013 15:06

lucille
Reputace:   

ok, špatně opsané zadání, promiň:-)
ale moje část důkazu (i přes ty překlepy) je tedy ta druhá část tvého návodu, ne?
(až na to že mám jiný písmenka a přičítám k vektoru $u_i$ místo k $u_n$ )

#4 27. 04. 2013 15:54 — Editoval Rumburak (29. 04. 2013 09:39)

Rumburak

↑ lucille:

V zásadě máš pravdu, až na to, že  z Tvého zápisu není jasné, KTERÝ vektor jsi nahradila tou LK OSTATNÍCH ,
a to je formální chyba.

Přechozí výtka sama zasluhuje výtku.

OPRAVA: 

Z Tvého formálního zápisu není jasné, že přičtená LK je LK OSTATNÍCH vektorů a to je formální chyba.

#5 27. 04. 2013 16:40

lucille
Reputace:   

mám to tam slovně napsané, to nestačí?^^

#6 29. 04. 2013 09:32

Rumburak

Promiň, ve spěchu jsem to napsal blbě. .
Samozřejmě žádný vektor nenahrazujeme lineární kombinací (jak již jsme probírali), ale  k vektoru $u_i$ PŘIČÍTÁME
lin. komb. OSTATNÍCH.  V tom samotném formálním zápise

$[A.]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _i(u_i+\beta _1u_1+...+\beta _nu_n)+...+\alpha _nu_n\}$

ale není jasné, že $\beta _1u_1+...+\beta _nu_n$ je lin. komb. OSTATNÍCH  (tj. že v ní není zahrnut vektor $u_i$ ).
To by se mělo ošetřit třeba přidáním podmínky $\beta_i = 0$ .  Ale je to jen formalita.

#7 09. 05. 2013 21:01

lucille
Reputace:   

dobře, tohle jsem dořešila, ale nevím si vůbec rady jak začíst tu druhou půlku. můžeš ještě nějak napovědět prosím?

#8 10. 05. 2013 10:26 — Editoval Rumburak (10. 05. 2013 11:49)

Rumburak

↑ lucille:

Proveďme rekapitulaci. Máme tedy z vektorů téhož prostoru sestavené seznamy (uspořádané $n$-tice) 

$A = (\vec{u}_1,  ... ,  \vec{u}_n)  ,    C = (\vec{v}_1,  ... ,  \vec{v}_n)$
splňující

$\vec{v}_k = \vec{u}_k   (k = 1,  ... , n-1)     ,     \vec{v}_n = \vec{u}_n + \vec{w}  ,   \text{kde}   \vec{w} = b_1\vec{u}_1 + ... + b_{n-1}\vec{u}_{n-1}$ .

Máme dokázat, že $[A] = [C]$ (rovnost lineárních obalů).  K tomu stačí ukázat, že každou LK vektorů z $C$ je možno vyjádřit
jako LK vektorů z $A$ (tím bude dokázáno $[C]\subseteq [A]$) a naopak. Postupoval bych takto:

1)  Nechť  $\vec{x} = a_1\vec{v}_1 + ... + a_n\vec{v}_n \in [C]$.   Potom

$\vec{x} = a_1\vec{v}_1 + ... + a_{n-1}\vec{v}_{n-1}  + a_n\vec{v}_n = \\=a_1\vec{u}_1 + ... + a_{n-1}\vec{u}_{n-1}  + a_n(\vec{u}_n + \vec{w}) = \\=   a_1\vec{u}_1 + ... + a_{n-1}\vec{u}_{n-1} + a_n\vec{w} + a_n\vec{u}_n =\\= (a_1 + a_nb_1)\vec{u}_1 + ... + (a_{n-1} + a_nb_{n-1})\vec{u}_{n-1} +  a_n\vec{u}_n $ ,

tím je dokázáno  $\vec{x} \in [A]$ , potažmo  $[C]\subseteq [A]$.

2)  Analogickým zppůsobem, jakým byl seznam $C$ vytvořen ze seznamu $A$,  je možno seznam $A$ vytvořit ze seznamu
$C = (\vec{v}_1,  ... ,  \vec{v}_n)$ , položíme-li 

$\vec{u}_k = \vec{v}_k   (k = 1,  ... , n-1)     ,     \vec{u}_n = \vec{v}_n + \vec{y}  ,    \text{kde}   \vec{y} = (-b_1)\vec{v}_1 + ... + (-b_{n-1})\vec{v}_{n-1}$.

Musí tedy podle 1. kroku analogicky platit $[A]\subseteq [C]$.  Ale nebyl by problém provést důkaz podrobně - modifikací důkazu z prvního kroku.

PS.
Lineární obal vektorů nezávisí ne jejich pořadí, proto není na újmu obecnosti, když jsem si vektory seřadil tak, aby LK ostatních
byla přičítána k poslednímu vektoru.

Zápatí