Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 04. 2013 12:34

lucille
Reputace:   

důkaz - lineární obal

Ahoj, mám dokázat, že lineární obal se nezmění, pokud nahradím jeden v vektorů lineární kombinací ostatních.

[A] je množina všech lineárních kombinací vektorů $u_1...u_n$ takže $[A]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _nu_n;\alpha_i\in T\}$

Vektor $u_i$ nahradím jeho součtem s lineární kombinací ostatních:

$[A.]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _i(u_i+\beta _1u_1+...\beta _nu_n)+...+\alpha _nu_n\}$

$[A.]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _iu_i+\alpha _i\beta _1u_1+...+\alpha _i\beta _nu_n+...+\alpha _nu_n;\alpha ,\beta \in T\}$

$[A.]=\{(\alpha_1+\alpha_i\beta_1)u_1+(\alpha_2+\alpha_1\beta_2)u_2+...+(\alpha_n+\alpha_i\beta_n)u_n;\alpha ,\beta \in T\}$

$[A.]=\{\gamma _1i_1+\gamma_2u_2+...+\gamma_nu_n;\gamma\in T\}$

$[A.]=[A]$

tahle část je dobře, ale bylo mi to vráceno s tím, že je to jenom půlka, takže co dál?

• (téma jako vyřešené označil(a) lucille)

#2 27. 04. 2013 13:54 — Editoval Rumburak (27. 04. 2013 13:55)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: důkaz - lineární obal

↑ lucille:
Ahoj.

Tvrzení

lineární obal se nezmění, pokud nahradím jeden z vektorů lineární kombinací ostatních

není pravdivé. Příklad v $\mathbb{R}^3$: $u_1 := (1, 0 , 0) ,    u_2 := (0, 1 , 0),    u_3 := (0, 0 , 1) $  ,  $[u_1,  u_2,  u_3 ]=  \mathbb{R}^3]$ ,
avšak  $[u_1,  u_2,  u_1 + u_2]$ (vektor $u_3$ jsme nahradili vektorem $u_1 + u_2$, který je LK vektorů $u_1 , u_2$)  není totožný s $\mathbb{R}^3$.

Dokazované tvrzení patrně mělo znít

lineární obal se nezmění, pokud k některému vektoru přičtu  lineární kombinací ostatních.

Návod k důkazu: 

Mějme vektory

(1)           $u_1,  ..., u_n$

jejichž lin. obalem je $V$,  a vektory

(2)          $u_1,  ...,  u_{n-1},  u_n + (a_1u_1 + ... + a_{n-1}u_{n-1})$,

jejichž lineárním obalem je $W$.  K důkazu $V=W$ je potřeba ukázat dvě věci:

1)  že každou  LK vektorů  (1)  lze vyjádřit jako LK vektorů (2) ,  čímž bude dokázána inkluse $V\subseteq W$,

2)  že každou  LK vektorů  (2)  lze vyjádřit jako LK vektorů (1),  čímž bude dokázána inkluse $W\subseteq V$ .

#3 27. 04. 2013 15:06

lucille
Reputace:   

ok, špatně opsané zadání, promiň:-)
ale moje část důkazu (i přes ty překlepy) je tedy ta druhá část tvého návodu, ne?
(až na to že mám jiný písmenka a přičítám k vektoru $u_i$ místo k $u_n$ )

#4 27. 04. 2013 15:54 — Editoval Rumburak (29. 04. 2013 09:39)

Rumburak

↑ lucille:

V zásadě máš pravdu, až na to, že  z Tvého zápisu není jasné, KTERÝ vektor jsi nahradila tou LK OSTATNÍCH ,
a to je formální chyba.

Přechozí výtka sama zasluhuje výtku.

OPRAVA: 

Z Tvého formálního zápisu není jasné, že přičtená LK je LK OSTATNÍCH vektorů a to je formální chyba.

#5 27. 04. 2013 16:40

lucille
Reputace:   

mám to tam slovně napsané, to nestačí?^^

#6 29. 04. 2013 09:32

Rumburak

Promiň, ve spěchu jsem to napsal blbě. .
Samozřejmě žádný vektor nenahrazujeme lineární kombinací (jak již jsme probírali), ale  k vektoru $u_i$ PŘIČÍTÁME
lin. komb. OSTATNÍCH.  V tom samotném formálním zápise

$[A.]=\{\alpha _1u_+\alpha _2u_2+...+\alpha _i(u_i+\beta _1u_1+...+\beta _nu_n)+...+\alpha _nu_n\}$

ale není jasné, že $\beta _1u_1+...+\beta _nu_n$ je lin. komb. OSTATNÍCH  (tj. že v ní není zahrnut vektor $u_i$ ).
To by se mělo ošetřit třeba přidáním podmínky $\beta_i = 0$ .  Ale je to jen formalita.

#7 09. 05. 2013 21:01

lucille
Reputace:   

dobře, tohle jsem dořešila, ale nevím si vůbec rady jak začíst tu druhou půlku. můžeš ještě nějak napovědět prosím?

#8 10. 05. 2013 10:26 — Editoval Rumburak (10. 05. 2013 11:49)

Rumburak

↑ lucille:

Proveďme rekapitulaci. Máme tedy z vektorů téhož prostoru sestavené seznamy (uspořádané $n$-tice) 

$A = (\vec{u}_1,  ... ,  \vec{u}_n)  ,    C = (\vec{v}_1,  ... ,  \vec{v}_n)$
splňující

$\vec{v}_k = \vec{u}_k   (k = 1,  ... , n-1)     ,     \vec{v}_n = \vec{u}_n + \vec{w}  ,   \text{kde}   \vec{w} = b_1\vec{u}_1 + ... + b_{n-1}\vec{u}_{n-1}$ .

Máme dokázat, že $[A] = [C]$ (rovnost lineárních obalů).  K tomu stačí ukázat, že každou LK vektorů z $C$ je možno vyjádřit
jako LK vektorů z $A$ (tím bude dokázáno $[C]\subseteq [A]$) a naopak. Postupoval bych takto:

1)  Nechť  $\vec{x} = a_1\vec{v}_1 + ... + a_n\vec{v}_n \in [C]$.   Potom

$\vec{x} = a_1\vec{v}_1 + ... + a_{n-1}\vec{v}_{n-1}  + a_n\vec{v}_n = \\=a_1\vec{u}_1 + ... + a_{n-1}\vec{u}_{n-1}  + a_n(\vec{u}_n + \vec{w}) = \\=   a_1\vec{u}_1 + ... + a_{n-1}\vec{u}_{n-1} + a_n\vec{w} + a_n\vec{u}_n =\\= (a_1 + a_nb_1)\vec{u}_1 + ... + (a_{n-1} + a_nb_{n-1})\vec{u}_{n-1} +  a_n\vec{u}_n $ ,

tím je dokázáno  $\vec{x} \in [A]$ , potažmo  $[C]\subseteq [A]$.

2)  Analogickým zppůsobem, jakým byl seznam $C$ vytvořen ze seznamu $A$,  je možno seznam $A$ vytvořit ze seznamu
$C = (\vec{v}_1,  ... ,  \vec{v}_n)$ , položíme-li 

$\vec{u}_k = \vec{v}_k   (k = 1,  ... , n-1)     ,     \vec{u}_n = \vec{v}_n + \vec{y}  ,    \text{kde}   \vec{y} = (-b_1)\vec{v}_1 + ... + (-b_{n-1})\vec{v}_{n-1}$.

Musí tedy podle 1. kroku analogicky platit $[A]\subseteq [C]$.  Ale nebyl by problém provést důkaz podrobně - modifikací důkazu z prvního kroku.

PS.
Lineární obal vektorů nezávisí ne jejich pořadí, proto není na újmu obecnosti, když jsem si vektory seřadil tak, aby LK ostatních
byla přičítána k poslednímu vektoru.

Zápatí