Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Po pár letech jsem se kvůli přijímacím zkouškám na FIT VUT opět začetl do matematických učebnic a nestačím se divit co všechno se dá zapomenout :-) Ať nezakládám pro každý příklad nové téma vepíšu sem všechny problémové.
Zdravím,
příště je lepší psát do samostatných témat viz pravidla. Pravě nejde o to, co všechno se dá zapomenout, ale o to, jak aplikovat i to málo, co zůstane v paměti + praktické zkušenosti a selský rozum.
1A - 11 "je dána funkce" - tedy se podívat na teorii okolo funkcí, výpočtu funkčních hodnot. Prakticky - dokázal bys při zadání funkce
určit
? Nebo jen
?
1A - 20 Nejde o to sestavit si rovnici (k té nakonec dojdeš), ale o použití údajů ze zadání - zkoušel jsi nad úlohou uvažovat zcela prakticky?
Mašu/Dašu - metodicky pomocí takových tabulek.
teď se rozhodni, prosím, kterou úlohu budeš diskutovat v tomto tématu, pro zbytek si založ samostatné téma pro každou. Děkuji.
Zdravím,
Děkuju. Stačilo se podívat co je to argument a předpis fce a pak už to nějak jde :) (jenom pro sichr f(5)=30, f(5)+f(3)=42 ? Obcas se mi stává, že i bez znalosti výsledku to vyjde dobře, ale opakovým výpočtem si dokážu že jsem to spočítal špatně :) ) Tento druh matematiky je mi alespoň v téhle základní formě jasný. Takže bych téma upravil pouze na 1a - 20 ať se držím pravidel.
1A - 20 Nejde o to sestavit si rovnici (k té nakonec dojdeš), ale o použití údajů ze zadání - zkoušel jsi nad úlohou uvažovat zcela prakticky?
Zkoušel ale bez kloudného výsledku. Takovéto typy úloh pro mne byly vždycky španělská vesnice.
//Tak koukám upravit úvodní post nejde. Pokud by mohl někdo z moderátorů upravit předmět tématu na fit1a - 20 bylo by to fajn :)
↑ NejdeTo:
dobře, už jsem upravila 1. příspěvek (máme omezení na edit u fórum-začátečníka - viz manuál).
Uvažuj tak - úkolem je zjistit % kuřat v dodávce uložených do 2. kontejneru. Tedy není nutné počítat jednotlivé počty, ani hmotnosti, ale pokusit se vyjádřit % v 2. kontejneru přes zadaná data.
Počet kuřat v 1. kontejneru je x (což je 15 % od celku), celkem je tedy x*100/15 kuřat. V 2. kontejneru y kuřat, v třetím kontejneru (celek - počet v prvním - počet v druhém), označíme:
- počet v 1. kontejneru,
- počet v 2. kontejneru,
- celkem kuřat,
- počet v 3. kontejneru.
A máme univerzální úlohu na směsi :-) Podaří se sestavit "směšovací rovnici" za předpokladu, že vlastnost složky zde je "průměrná hmotnost kuřat"? Děkuji.
Zdravím,
popravdě nepodaří a to protože vůbec nevím, která bije. Celkový počet je pro mne x jestliže mám v prvním kontejneru 15% je první kontejner 0.15x. No tímhle způsobem "uvažování" jsem se dostal akorát k tomu, že ve druhém bude y a ve třetím z. Jak do toho zapadá průměrná hmotnost netuším .
↑ NejdeTo:
klidně si označ celkový počet x, potom v 1. je 0,15x, v druhém je y, v 3. je (x-0,15x-y). To jsou počty kuřat. A teď zjišťuj hmotnosti obsahu jednotlivých kontejnerů a celé zásilky, když znáš v nich průměrnou hmotnost.

↑ NejdeTo:
Co se týče kontejnerů - tak bych počítal takto:
x - počet kuřat v prvním kontejneru
y - počet kuřat ve druhém kontejneru
z - počet kuřat ve třetím kontejneru
c - celkový počet kuřat ve všech kontejnerech
Za zadání lze sestavit rovnice:
-to jsou všechna kuřata
- počet kuřat v prvním kontejneru tvoří 15 % celkového počtu kuřat
- to jsou údaje o průměrné hmotnosti kuřat v jednotlivých kontejnerech a celkem což je celková hmotnost kuřat.
Když to trochu poupravujeme dostaneme:
Druhou rovnici dosadím do první
Druhou do třetí:
Máme tedy 2 rovnice:
A ty teď potřebuješ vyjádřit toto:
Mělo by ti vyjít:
↑ Cheop:
Také pozdrav :-) V mém postupu ↑ příspěvek 4: ovšem rovnou v 2. řádku rovnice vzniká vztah y=f(x), což snadno provážeme trojčlenkou na vyjádření, kolík % činí počet kuřat v 2. kontejneru. V druhém postupu ↑ příspěvek 6: to je také tak.
"Klasický výpočet slovní úlohy" zde není ideální cesta, co do počtu operací - a to budoucího informatika má zajímat především. Je tak? Děkuji a zdravím.
Edit: dokonce, když rovnou označím y=kx, což k je počet procent ve formě p/100, ať ve vztahu k celkovému počtu, nebo k 1. kontejneru (záleží na primárním označení), tak budu mít jen jednu neznámou k (ale to mne napadlo až teď při umývání nádobí :-)
↑ NejdeTo:
děkuji i za kolegu Cheopa a označím za vyřešené.