Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
nevíte někdo, jak se vypočítá následující příklad?
Př.: Prevalence nemoci je 0,5%. Senzitivita 0,99; specificita 0,95. Test dá vždy výsledek. Určete pravděpodobnost:
a) test u náhodně vybrané osoby dá pozitivní výsledek
b) osoba je nemocná, pokud test dal pozitivní výsledek
c) sledovaná osoba měla pozitivní výsledek testu, byla testována podruhé a výsledek byl negativní. Jaká je pravděpodobnost, že je osoba nemocná?
Děkuji
Zdravím,
budeš potřebovat dohledat, jak z pohledu pojmů pravděpodobnosti vyložit pojmy prevalence nemoci a senzitivita (testu), specificita (testu). Potom se podaří (nebo pro kolegy bude více přehledné, aby doplnili Tvůj návrh).
Děkuji,
tedy k a) jaká je pravděpodobnost, že test u náhodně vybrané osoby dá pozitivní výsledek?
Výsledek testu je pozitivní, pokud testujeme nemocnou osobu a testem nemoc zachytíme, nebo pokud testujeme zdravou osobu a testem máme "falešně pozitivní výsledek". Souhlasí to a podaří se poskládat do výsledku?
a) na základě b) a pomocí ↑ jelena: určitě zvládneš :-)
b) Bayesova věta
Označme jevy:
A...nemocný
A'..Zdravý
+...Výsledek je pozitivní
-....Výsledek je negativní
A pravděpodobnosti:
P(A)=0,005
P(A')=0,995
P(+|A)=0,99
P(- |A')=0,95
P(+|A')=1-0,99=0,01
Otázka:
P(A|+)=?
↑ Creatives:
to není podporující dobrou rady :-)
c) přemýšlím :-)
Ty, kolego? Ohromený okopírovaný údiv.
↑ Creatives:
Tys ho definitivně smazal - příště ho raději opravdu skryj (v samostatném skrytém příspěvku), potom výsledek po dohodě odkryjeme (užiji Moderátoských vymožeností) a prohlásíme za vzorový.
↑ jelena:
¿ O_o ?
To bylo k sdělení "přemýšlím :-)" (c)
↑ voskrzle:
a) bohužel - nesouhlasím, to nesedí s
Výsledek testu je pozitivní, pokud testujeme nemocnou osobu a testem nemoc zachytíme, nebo pokud testujeme zdravou osobu a testem máme "falešně pozitivní výsledek".
Kde jsou u Tebe zohledněny prevalence?
b) kontroluje kolega ↑ Creatives:
↑ voskrzle: jaká je pravděpodobnost, že se utrefíš do výsledku? :-)
Z náhledu vidím EDIT, je to lepší, ale ještě překontroluj, zda nepleteš senzitivitu a specificitu u nemocného a zdravého. Zapiš to, prosím, přesně dle věty v citátu (zleva napravo). Děkuji.
nemocná osoba a testem nemoc zachytíme: P(+|A) * P(A) = 0,99 * 0,005
ano (využita senzitivita testu)
zdravá osoba a testem máme "falešně pozitivní výsledek": P(+|A') * P(A') = (1-0,99) * 0,995
ne, zde má být odvozeno od specificity testu, u zdravé osoby máme falešnou pozitivitu.
Sečtu to.
ano (po opravě) :-)
Kolega ↑ Creatives: je online, předávám do laskavých rukou (a půjdu zpracovat 4 soubory dat pro biostatistiky sem). Děkuji, zdravím.
↑ Creatives:
Takže P(+|A')= P(+
A') / P(A')
P(A') = 0,995
P(+|A') = 0,01
P(+
A') = 0,995*0,01
Shrnutí:
P(+) = P(+|A)*P(A) + P(+
A')*P(A') = 0,99*0,005 + 0,00995*0,995 = 0,01485025
Pravděpodobnost, že test u náhodně vybrané osoby dá pozitivní výsledek je 1,5%.
Je to tak?
Jestli ne, mohli byste mi prosím napsat, jak to má tedy vypadat? Mám pocit, že se do toho zamotávám.
↑ voskrzle:
Ty už jsi to měl(a) v podstatě dobře..Jenom jsm doplnil, aby jsi to pochopil(a)
Pro podmíněnou pst platí:
My hledáme
to se rovná 
ještě platí:
↑ Creatives:↑ Creatives:
Ano, takto jsem to měla. Ale v příspěvku 14 mi bylo řečeno, že je to špatně. Tak já nevím..
↑ voskrzle:
Tohle vlastně neplatí:
sorry
platí:
..jsem se do toho zamotal =)
takže to původní mé značení je špatně...
↑ Creatives:
Super, děkuju. Takže už jen změním čísla jak v a), tak v b) a bude to. Děkuju moc.
A jenom se chci zeptat, jestli vás náhodou nenapadlo řešení c).
↑ Creatives:, ↑ voskrzle:
možná by stalo za to pro c) si založit samostatné téma s odkazem na toto a s definici z 3. příspěvku - zde je již nepřehledné, osobně ještě přesnou myšlenku, které bych důvěřovala, nemám.
↑ voskrzle:, ↑ Creatives:
Můj návrh k c)
Prevalence nemoci je 0,5%. Senzitivita 0,99; specificita 0,95. Test dá vždy výsledek.
c) sledovaná osoba měla pozitivní výsledek testu, byla testována podruhé a výsledek byl negativní. Jaká je pravděpodobnost, že je osoba nemocná?
Pravděpodobnost všech možných výskytů uvedených výsledků testu je z (slovní popis):
První test pozitivní: (osoba je nemocná a zároveň má v 1. testu záchyt pozitivity nebo osoba je zdravá a má v 1. testu "falešnou pozitivitu")
Zároveň:
Druhý test negativní: (osoba je nemocná a má falešnou negativitu nebo osoba je zdravá a test to potvrzuje).
Skutečně nemocných osob, co drží v ruce takový výsledek testu: (osoba je nemocná a 1. test je pozitivní) zároveň (osoba je nemocna a 2. test je "falešně negativní").
Výpočet jsem sestavila tak. Ale ten výsledek se mi zdá velmi malý. Zkuste, prosím zkritizovat, děkuji.