Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stolár-kutil prosí pomazané hlavy o pomoc:
Potrebujem zistiť uhol štvorbokého dutého ihlana. V prílohe je nákres, ktorý zachytáva pohľad na "môj" ihlan a to zospodu ihlana (perspektívny pohľad je zložitý a zbytočný). Červenou čiarou je vyznačený ten nešťastný uhol (rez pílou), vyplnené časti predstavujú hrúbku steny (pre zistenie uhla nepodstatná).
Na obrázku ten uhol vypadá ako 90° (45°+45°) ale v skutočnosti je to menej a to v závislosti na uhle (sklone) prípadne výške ihlana.
Medzi týmito uhlami bude poletovať nejaký vzťah, alebo zákonitosť. Neudávam žiadne rozmery, ide mi len o ten nešťasný pomer.
Vopred ďakujem za Váš čas.
Zdravím a děkuji za upřesnění a za vlastní téma.
Ještě by to chtělo upřesnit - mám 2 strašné varianty - na obrázku jsou jen 2 boční stěny a kus červené základny:
a) stěny jehlanů přesahuji a schovají základnu (ta je jako taková zarovnaná zátka uvnitř stěn), rozměr jehlanu je tvořen jen bočními stěnami, základnu "oblepuji",
nebo
b) základna je také část jehlanu kosená a je vidět a na tu navazuji boční stěny, základnu je vidět.
Velmi doufám, že se spíš zapojí kolegové, komu to slunečno zas až tak nevadí a těší se letní pohodě :-) Kolegům děkuji.
↑ amateur:
Zdravím,
Sice nevím, na co ti to bude (pro výrobu) dobré, ale pokud je podstava jehlanu čtverec, pak úhel mezi dvěma sousedními červenými površkami se vypočítá podle vztahu
(označíme-li délku hrany větší (spodní) podstavy
, délku menší (horní "dutiny") podstavy
, výšku komolého jehlanu
a úhel mezi dvěma červenými sousedními površkami
)
Poznámka:
V půdorysu se opravdu jeví úhel (pro čtvercovou podstavu) vždy jako 90°.
Předpokládám, že dutý jehlan vypadá takto:

je délka hrany postavy a
je výška celého jehlanu.
↑ Honzc:
Ihlan vypadá tak, ako uvádzate v prvom prípade.
S výpočtom možno máte pravdu, no takto komplikovane prísť k výsledku mi dosť "nevonia".
Predstavte si strých majstrov, ktorí zostrojili ohromujúce stavby a pochybujem, že riešili problematiku komplikovanými vzorcami.
Odchýlka roviny podstavy od roviny bočnej steny je jednoduchá záležitosť. Vždy narábam s rovnoramenným trojuholníkom a tam platí jednoduchý súčet uhlov.
Na čo som prišiel, je to, že medzi sklonom ihlanu a mojim "zlatým rezom" existuje (možno) úmerný vsťah.
Predstavte si hradnú vežu, ktorú zdvihol žeriav, Vy stojíte pod ňou a dívate sa zospodu. Asi takto by sa Vám javila.
:-) představuji, včera jsem v podhradí sbírala rybíz.
Když se dívám směrem, jak jste popsal, tak vidím projekci (průmět) společné hrany do vodorovné roviny nad sebou, proto se to jeví jako 45 stupňů - na mém obrázku je to XD.
Ve skutečnosti potřebujete odchylku rovin ODS a DCS a ta vznikne jinak - na nákresu je výš, než projekce do vodorovné roviny podstavy (abych pravdu řekla, přesně nevím, zda tuto odchylku nepopisuje kolega ↑ Honzc: v 1. části výpočtu, kolegu zdravím).
Na čo som prišiel, je to, že medzi sklonom ihlanu a mojim "zlatým rezom" existuje (možno) úmerný vsťah.
Nevím, jak ten výpočet byl u starých mistrů. Mně se jeví dobré uvažovat celý objem jehlanu, který rozdělím na 4 díly (jeden díl je ODCS), obsah podstavy každého dílu znám, mohu vypočíst výšku dílu. To potřebuji, abych mohla zapracovat tloušťku desky.
Budu uvažovat stejnolehlost se středem v bode O, proto jsem díl otočila. A pokud se dokopu, tak se pokusím dokončit použitím stejnolehlosti, ale neslibuji.
Tak som sa systémom pokus-omyl, pokus-omyl, dopracoval k nejakému prototypu 
Pílil som 30° sklon z každej strany steny a pri 36° skosení bokov to začalo nadobúdať akú-takú presnosť.
Ďalej som zistil, že priľahlé boky medzi sebou nezvierajú pravý uhol, aj keď na pohľad to tak vypadá. Vložená kocka to dokazuje.
Možno sa ešte pokúsim niečo namodelovať cez AUTOCAD, uvidím či tam nájdem nejaký vzťah.
↑ amateur:
děkuji, hezké. Já jsem si představovala, že se mi podaří na desku nakreslit nad sebou 2 podobné trojúhelníky - jeden velký rovnoramenný, která vidíme zvenku jako boční stěnu, druhý malý, která vidíme zevnitř. Tedy tak, aby nebylo třeba počítat úhel a rovnou by se řezalo.
Samotný výpočet zde na fóru již byl např, podrobně v tomto tématu, zde je odvození (jen potřebujete polovinu úhlu), nebo zde i s názvem takového úhlu (určitě i více se najde). Ale já jsem rozuměla, že nechcete odvození přes goniometrické funkce. Ale k těm goniometrickým funkcím se vždy dostanu.
EDIT (sobota, nevím přesně kolikátého): zapomněla jsem poznamenat možnost využití analytické geometrie, sestavení rovnic rovin jednotlivých stěn a podstavy při vhodném umístění souřadnic by nebylo náročnou (můžeme rovnou v úsekovém tvaru), potom vzorec pro odchylku rovin.
Ovšem opět to neřeší praktickou stránku - představuji si, že z jednoho prkna nebudu zhotovovat jednotlivé trojúhelníky, ale prkno nařežu na polotovary (pravě "obrácené trojúhelníky" k sobě). Jinak modelovat se dá pohodlně pomocí krabiček (např. horní kryty krabiček od zápalek jdou snadno stlačit na požadované úhly a tloušťky desek). Samozřejmě bych mohla poprosit Hodnou dceru, ať vymodeluje v Rhinu:-)
↑ amateur:
Jestli to dobře chápu pak by to co chceš mělo vypadat nějak takto:
, výška celého jehlanu
, tloušťka stěny jehlanu měřená kolmo na stěnu
, sklon boční stěny.

(ten dává
), ale to je vůbec nijak netankovalo.
pak nemuseli vytvářet žádné úhly a ještě jim výška
vyšla stejná jako přepona toho trojúhelníku 5,12,13 tedy 13.
to udělali takto: