Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 07. 2013 01:38

amateur
Zelenáč
Reputace:   

Výpočet uhla ihlanu

Stolár-kutil prosí pomazané hlavy o pomoc:
Potrebujem zistiť uhol štvorbokého dutého ihlana. V prílohe je nákres, ktorý zachytáva pohľad na "môj" ihlan a to zospodu ihlana (perspektívny pohľad je zložitý a zbytočný). Červenou čiarou je vyznačený ten nešťastný uhol (rez pílou), vyplnené časti predstavujú hrúbku steny (pre zistenie uhla nepodstatná).
Na obrázku ten uhol vypadá ako 90° (45°+45°) ale v skutočnosti je to menej a to v závislosti na uhle (sklone) prípadne výške ihlana.
Medzi týmito uhlami bude poletovať nejaký vzťah, alebo zákonitosť. Neudávam žiadne rozmery, ide mi len o ten nešťasný pomer.

Vopred ďakujem za Váš čas.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-07/03765_Ihlan.jpg

#2 18. 07. 2013 09:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Výpočet uhla ihlanu

Zdravím a děkuji za upřesnění a za vlastní téma.

Ještě by to chtělo upřesnit - mám 2 strašné varianty - na obrázku jsou jen 2 boční stěny a kus červené základny:

a) stěny jehlanů přesahuji a schovají základnu (ta je jako taková zarovnaná zátka uvnitř stěn), rozměr jehlanu je tvořen jen bočními stěnami, základnu "oblepuji",

nebo

b) základna je také část jehlanu kosená a je vidět a na tu navazuji boční stěny, základnu je vidět.

Velmi doufám, že se spíš zapojí kolegové, komu to slunečno zas až tak nevadí a těší se letní pohodě :-) Kolegům děkuji.

#3 18. 07. 2013 10:20 — Editoval Honzc (18. 07. 2013 11:23)

Honzc
Reputace:   248 

↑ amateur:
Zdravím,
Sice nevím, na co ti to bude (pro výrobu) dobré, ale pokud je podstava jehlanu čtverec, pak úhel mezi dvěma sousedními červenými površkami se vypočítá podle vztahu
(označíme-li délku hrany větší (spodní) podstavy $a_{1}$, délku menší (horní "dutiny") podstavy $a_{2}$, výšku komolého jehlanu $v$ a úhel mezi dvěma červenými sousedními površkami $\alpha$)
$\text{tg}\frac{\alpha }{2}=\frac{a_{1}-a_{2}}{\sqrt{(a_{1}-a_{2})^{2}+4v^{2}}}\Rightarrow \alpha =2arc\text{tg}\frac{a_{1}-a_{2}}{\sqrt{(a_{1}-a_{2})^{2}+4v^{2}}}$
Poznámka:
V půdorysu se opravdu jeví úhel (pro čtvercovou podstavu) vždy jako 90°.
Předpokládám, že dutý jehlan vypadá  takto:

Pokud ovšem jehlan vypadá tekto:

pak $\text{tg}\frac{\alpha }{2}=\frac{a}{\sqrt{a^{2}+4v^{2}}}\Rightarrow \alpha =2arc\text{tg}\frac{a}{\sqrt{a^{2}+4v^{2}}}$
kde $a $ je délka hrany postavy a $v$ je výška celého jehlanu.

Poznámka 2.
Pro výrobu by mě asi víc zajímala odchylka roviny podstavy od roviny boční stěny.
Pokud ti jde o seříznutí (např. na stolní nebo formátovací pile s naklápěcím kotoučem) pak úhel nastavení úhlu roviny pilového kotouče od roviny stolu by se spočítal dle vztahu
$\text{tg}\alpha =\frac{v}{a_{1}-a_{2}}\Rightarrow \alpha =arc\text{tg}\frac{v}{a_{1}-a_{2}}$

#4 18. 07. 2013 13:02

amateur
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:
Pohľad na ihlan je zospodu - obrátený vrcholom nadol.
Predstavte si hradnú vežu, ktorú zdvihol žeriav, Vy stojíte pod ňou a dívate sa zospodu. Asi takto by sa Vám javila.

#5 18. 07. 2013 13:14

amateur
Zelenáč
Reputace:   

↑ Honzc:

Ihlan vypadá tak, ako uvádzate v prvom prípade.
S výpočtom možno máte pravdu, no takto komplikovane prísť k výsledku mi dosť "nevonia".
Predstavte si strých majstrov, ktorí zostrojili ohromujúce stavby a pochybujem, že riešili problematiku komplikovanými vzorcami.
Odchýlka roviny podstavy od roviny bočnej steny je jednoduchá záležitosť. Vždy narábam s rovnoramenným trojuholníkom a tam platí jednoduchý súčet uhlov.
Na čo som prišiel, je to, že medzi sklonom ihlanu a mojim "zlatým rezom" existuje (možno) úmerný vsťah.

#6 18. 07. 2013 16:00

jelena
Jelena

Predstavte si hradnú vežu, ktorú zdvihol žeriav, Vy stojíte pod ňou a dívate sa zospodu. Asi takto by sa Vám javila.

:-) představuji, včera jsem v podhradí sbírala rybíz.

Když se dívám směrem, jak jste popsal, tak vidím projekci (průmět) společné hrany do vodorovné roviny nad sebou, proto se to jeví jako 45 stupňů - na mém obrázku je to XD.

Ve skutečnosti potřebujete odchylku rovin ODS a DCS a ta vznikne jinak - na nákresu je výš, než projekce do vodorovné roviny podstavy (abych pravdu řekla, přesně nevím, zda tuto odchylku nepopisuje kolega ↑ Honzc: v 1. části výpočtu, kolegu zdravím).

Na čo som prišiel, je to, že medzi sklonom ihlanu a mojim "zlatým rezom" existuje (možno) úmerný vsťah.

Nevím, jak ten výpočet byl u starých mistrů. Mně se jeví dobré uvažovat celý objem jehlanu, který rozdělím na 4 díly (jeden díl je ODCS), obsah podstavy každého dílu znám, mohu vypočíst výšku dílu. To potřebuji, abych mohla zapracovat tloušťku desky.

Budu uvažovat stejnolehlost se středem v bode O, proto jsem díl otočila. A pokud se dokopu, tak se pokusím dokončit použitím stejnolehlosti, ale neslibuji.

#7 18. 07. 2013 21:39

amateur
Zelenáč
Reputace:   

Tak som sa systémom pokus-omyl, pokus-omyl, dopracoval k nejakému prototypu

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-07/75716_fig.1.jpg

Pílil som 30° sklon z každej strany steny a  pri 36° skosení bokov to začalo nadobúdať akú-takú presnosť.

Ďalej som zistil, že priľahlé boky medzi sebou nezvierajú pravý uhol, aj keď na pohľad to tak vypadá. Vložená kocka to dokazuje.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-07/76184_fig.2.jpg

Možno sa ešte pokúsim niečo namodelovať cez AUTOCAD, uvidím či tam nájdem nejaký vzťah.

#8 18. 07. 2013 22:50 — Editoval jelena (20. 07. 2013 19:17)

jelena
Jelena

↑ amateur:

děkuji, hezké. Já jsem si představovala, že se mi podaří na desku nakreslit nad sebou 2 podobné trojúhelníky - jeden velký rovnoramenný, která vidíme zvenku jako boční stěnu, druhý malý, která vidíme zevnitř. Tedy tak, aby nebylo třeba počítat úhel a rovnou by se řezalo.

Samotný výpočet zde na fóru již byl např, podrobně v tomto tématu, zde je odvození (jen potřebujete polovinu úhlu), nebo zde i s názvem takového úhlu (určitě i více se najde). Ale já jsem rozuměla, že nechcete odvození přes goniometrické funkce. Ale k těm goniometrickým funkcím se vždy dostanu.

EDIT (sobota, nevím přesně kolikátého): zapomněla jsem poznamenat možnost využití analytické geometrie, sestavení rovnic rovin jednotlivých stěn a podstavy při vhodném umístění souřadnic by nebylo náročnou (můžeme rovnou v úsekovém tvaru), potom vzorec pro odchylku rovin.

Ovšem opět to neřeší praktickou stránku - představuji si, že z jednoho prkna nebudu zhotovovat jednotlivé trojúhelníky, ale prkno nařežu na polotovary (pravě "obrácené trojúhelníky" k sobě). Jinak modelovat se dá pohodlně pomocí krabiček (např. horní kryty krabiček od zápalek jdou snadno stlačit na požadované úhly a tloušťky desek). Samozřejmě bych mohla poprosit Hodnou dceru, ať vymodeluje v Rhinu:-)

#9 23. 07. 2013 10:57 — Editoval Honzc (25. 07. 2013 19:46)

Honzc

↑ amateur:
Jestli to dobře chápu pak by to co chceš mělo vypadat nějak takto:

Poznámka k tvému obrázku:
Těch 36° určitě nemůže být dobře. Ten úhel musí být vždy větší než 45°, z těchto důvodů:
1. horní "podstavu" tvoří obrácený pravidelný čtyřboký jehlan.
2. takový jehlan musí mít u vrcholu jednotlivých stěn úhel menší než 90°. (pro 90° se dostaneš do roviny a "jehlan" bude mít nulovou výšku)
3. protože každá stěna je tvořena z rovnoramenných trojúhelníků, (úhly mezi bočními hranami a hranou základny každé stěny jsou stejné) je jasné, že musí být větší než 45° ((180°-90°)/2=45°)
Tedy jaké platí vztahy.
Chceme udělat takový "dutý" jehlan, když známe:
$v$, výška celého jehlanu
$t$, tloušťka stěny jehlanu měřená kolmo na stěnu
$\alpha $, sklon boční stěny.
Podle obrázku máme:
$\text{tg}\alpha_{1} =\sqrt{1+\text{tg}^{2}\alpha }$
$v'=v-t\cdot \cos \alpha $
$x=\frac{t}{\sin \alpha }$
$a'=\frac{2v'}{\text{tg}\alpha }=\frac{2(v-t\cdot \cos \alpha)}{\text{tg}\alpha }$
$a=a'+2\cdot x$
$\text{tg}\alpha _{2}=\frac{1}{\sin \alpha }=\frac{x}{t}$

A teď  něco k tomu jak si myslím, že to dělali staří mistři.
Ty nějaké úhly vůbec nezajímali.
Podle mě vyšli třeba z pythagorejského trojúhelníka $5,12,13$ (ten dává $\alpha \approx 67.380135^\circ $), ale to je vůbec nijak netankovalo.
Důležité je toto: $\sin \alpha =\frac{12}{13},\cos \alpha =\frac{5}{13},\text{tg}\alpha =\frac{12}{5}$
Když v takové stavbě dělali tloušťku stěny $t=\frac{v}{5}$ pak nemuseli vytvářet žádné úhly a ještě jim výška $v$ vyšla stejná jako přepona toho trojúhelníku 5,12,13 tedy 13.
Takže pro věž $v=13$ to udělali takto:
Břevny ohraničili čtverec o venkovní straně 10.
Uprostřed vztyčili hranol (kůl) o délce 13 a ve výšce 12 si udělali značku.
Z každého rohu pak do výše značky položili břevno (tím dostali ten "vnitřní" jehlan)
(Ještě mohli z každého středu hrany základny postavit břevna dlouhá 13 (k té značce))
Pak to postupně pobíjeli prkny a stavěli na to stěny (v kolmém směru) tlusté 13/5=2.6
Pokud chtěli jinou výšku všechy míry vynásobili poměrem $\frac{v_{nova}}{13}$
Dobré jsou i p.t. 3,4,5 a 7,24,25

#10 13. 02. 2016 15:19

Alert
Zelenáč
Reputace:   

↑ Honzc:

ahoj, pls, aky je vztah uhlov $\alpha$ a $\alpha$1? Mam uhom $\alpha$1=87$^\circ $ a potrebujem vypocitat uhol $\alpha $, teda sklon steny. vdaka

#11 13. 02. 2016 16:17

Honzc

↑ Alert:
Mas to v mem prispevku
$\text{tg}\alpha_{1} =\sqrt{1+\text{tg}^{2}\alpha }$

Zápatí